Nyt maistuu kevyt ruoka

Tuliko tehtyä uudenvuodenlupaus kevyemmästä elämästä? Herkuttelun jälkeen paluu arkeen voi tuntua hankalalta. Säännöllisesti syömällä ja kevyillä valinnoilla pärjää kuitenkin pitkälle.

Nälkä ei pääse yllättämään ja herkuttelu pysyy kurissa, jos satsaa säännölliseen ateriarytmiin. Kun verensokeri pysyy tasaisena, pysyy itsekin virkeänä. Jos olet kiireinen, suunnittele päivän ateriat etukäteen ja etene suunnitelman mukaan.

Aamu lähtee käyntiin kahvilla ja puurolla tai ruisleivällä. Lisäpiristystä antaa hedelmä tai pari desiä marjoja.

Kokoa lounas ja päivällinen tutun lautasmallin mukaisesti: täytä puolet lautasesta kasviksilla, neljännes perunalla, pastalla tai riisillä ja neljännes pääruoalla eli lihalla, kanalla tai kalalla. Vältä kermapohjaisia tai rasvaisia ruokia.

Valitse väli- ja iltapalat viisaasti, älä sorru herkutteluun! Kevyeksi välipalaksi sopii hedelmä. Hyviä välipala- ja iltapalavaihtoehtoja ovat raejuusto-kasvisleipä, maustamaton jogurtti marjojen kera, hedelmäsalaatti tai mango-jogurttirahka.

Suosi kasviksia ja hedelmiä

Kiinnitä huomiota päivittäisiin valintoihin. Syö runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Puoli kiloa päivässä eli noin kuusi kourallista on riittävä määrä.

Käytä vähärasvaisia maitovalmisteita. Älä poista rasvoja täysin ruokavaliostasi, sillä tarvitset myös välttämättömiä rasvahappoja. Sipaise leivälle kasvimargariinia ja lisää salaatin joukkoon tilkka öljypohjaista salaatinkastiketta. Jos kaipaat leivälle enemmän levitettä, valmista maitorahkasta ja margariinista yrttilevite. Suosi viljavalmisteista kuitupitoisia täysjyvätuotteita.

Makeanhimon yllättäessä syö hedelmä. Pakastemarjoista ja valkuaisista valmistettu sorbettimaisen kuohkea kevytmousse käy jäätelön asemesta pahimman makeanhimon taltuttamiseen.

Jos illalla tekee mieli napostella, kokoa iltapalaksi kulhollinen dippikasviksia ja valmista lisukkeeksi kevytkermaviilistä tai rasvattomasta maustamattomasta jogurtista dippikastike. Tuoreiden kasvisten lisäksi myös uunissa paahdetut kasvikset tai bataatinlohkot ovat sopivaa naposteltavaa.

Muista juoda myös runsaasti vettä. Vesi lisää nestekiertoa ja vilkastuttaa näin aineenvaihduntaa.

Avainsanat

Keskustelu

Juupa juu. Vihanneksia ja hedelmiä. Maalaiskaupasta. Tomaattia. Kurkkua. Kiinankaalia. Mikä valikoima! Ja ensi viikolla samat rehut eri järjestyksessä niin saa vaihtelua.

Lähin kauppa, se aneeminen, 15 km päässä ja monipuolinen kauppa, muutakin tuoretta hyllyssä kuin tuo pyhä kolmiyhteinen, 30 km päässä. Ja kehuvat vielä jotkut, että kasvisruoka on ekonomista ja -logista! Kissan viikset, kun on autoiltava kaksinkertainen matka (bussiyhteyttä ei ole), aikaakin kuluu kauemmin kauempana käydessä ja joka kerta ei ole muita asioita, jotka sais samalla kertaa hoidettua. Ja pakkasilla on vihannesten kuljetus kotiin oma ekstriiminsä, kylmälaukkuja tarvitaan silloin lämpölaukkuina ja silti voi banaanit mustua. Enkä ole edes viherpeukalo, joka saisi itse kunnolla kasvamaan porkkanoita, perunoita tai sipuleita; puhumattakaan omasta viinirypäleköynnöksestä ja päärynäpuusta.

Söisin kyllä mielelläni monipuolisesti noita ”rehuja”, mutta onhan siinä vaihtelun järjestämisesä sivukyläläisellä askaretta keskitalveksi….

Syrjässä asumme mekin, lähin kauppa on kymmenen kilometrin päässä, mutta siellä ei ole satsattu vihannes- ja hedelmätiskiin. Kasvatan kesällä porkkanat, perunat, purjot sun muut, niitä sitten syödään läpi talven. Omenapuitakin on, talviomenat säilyvät jouluun, viinimarjapensaitakin on viitisenkymmentä, aivan, ja sitten on sappi, joka ei kestä mitään hapanta. Eksoottisia hedelmiä en osta, en halua toiselta puolelta maapalloa tuotuja hedelmiä. Joten meilläkin syödään kurkkua, tomaattia ja tomaattia ja kurkkua. Hyvä, että on jotain.

Kommentoi juttua: Nyt maistuu kevyt ruoka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X