Ruoka

Omenasose – ota talteen pomminvarma perusohje ja mainiot muunnelmat

Omenasose on helppo tapa säilöä runsas omenasato talteen ja helposti käytettävään muotoon. Keitä kattilallinen omenasosetta ja upota sitä talven mittaan puuron, jogurtin tai viilin päälle sekä erilaisiin leivonnaisiin. Herkuttele myös tuoreilla sämpylöillä, omenasoseella ja lempijuustollasi.

Omenasose on kätevä sijoituspaikka pudokkaille, sillä siihen kelpaavat vähän rupisemmatkin ja kolhuisemmat omput. Sose valmistuu todella helposti, mutta jonkin verran aikaa sen valmistamiseen tarvitaan. Nappaa vinkit, joilla onnistut.

Omenasose kattilassa – ota talteen perusohje, jolla onnistut 

Aloita omenasoseen valmistu huuhtelemalla omenat hyvin juoksevan veden alla. Koska omenoita ei ole välttämätöntä kuoria, on tärkeää, ettei niissä ole likaa. Leikkaa sitten huonot kohdat pois ja käytä soseeseen vain hyväkuntoisia omenalohkoja. Poista myös siemenkota parhaasi mukaan ja tarkista samalla, että sisus näyttää hyvältä eli ettei siellä ole matoja.

Perinteinen tapa tehdä omenasose, on keittää se kattilassa. Jos omppuja on runsaasti, valitse iso, mielellään paksupohjainen kattila, jossa on tiivis kansi. Viiden litran kattilaan mahtuu jo useampi kilo omenoita. 

Kun kattila on täynnä omppulohkoja, lisää pohjalle hiukan vettä, joka auttaa höyrystymisessä niin, etteivät omenanpalat pala alussa pohjaan. Nosta kattila liedelle, laita kansi päälle ja kuumenna keskiteholla kiehuvaksi.

Kun vesi kiehuu, lieden lämpötila on hyvä laskea pienelle. Sitten vain odottamaan, että omenat pehmenevät ja soseutuvat. Aika riippuu lajikkeesta sekä lohkojen koosta, yleensä vajaa puoli tuntia riittää. Sekoita muutaman kerran pohjaa myöten, ettei sose pala pohjaan.

Kun omenat ovat pehmenneet läpikotaisin, painele ne isolla lusikalla muutamassa osassa siivilän läpi kulhoon tai vaikka toiseen kattilaan. Paseeraamalla pääset eroon kuorista sekä siemenkodan paloista ja saat täysin sileän soseen, joka kelpaa tarkemmillekin sihtisuille.

Lopuksi soseen voi makeuttaa maun mukaan sokerilla. Hyvä nyrkkisääntö on lisätä sokeria pakastettavaan soseeseen 200 g/1 kg sosetta ja kylmäsäilytettävään soseeseen 400 g/1 kg sosetta.

Omenasoseen säilytys

Jäähdytä omenasose ensin huoneenlämpöiseksi ja nosta sitten jääkaappiin jäähtymään loppuun. Jääkaapissa vähäsokerinen omenasose säilyy muutaman päivän. Jos pakastat soseen, näppärintä on jakaa se pakastusrasioihin tai -pusseihin parin päivän annoksiin. Pakastepussit on helpompi täyttää, jos laitat pussin pieneen kannuun, silloin suu pysyy auki. Vink vink!

Pitkään säilytettynä omenasose tuppaa tummumaan. Se ei vaikuta makuun, mutta jos haluat soseen säilyväm vaaleampana, lisää joukkoon askorbiinihappoa. Sopiva määrä on 1/2–1 g omenasosekiloa kohti. 1 tl askorbiinihappoa painaa noin 5 g.

Askorbiinihappo liuotetaan ensin pieneen määrään sosetta, tilkkaan kylmää vettä tai sekoitetaan pieneen määrään sokeria. Sekoita seos valmiin soseen joukkoon.

Omenasose mikrossa 

Omenasoseen teko onnistuu myös mikrossa. Mikrossa omenasose on nopea ja helppo valmistaa. 

Tarvitset laakean, mikron kestävän vadin, jolle omppulohkot voi levittää. Ripottele lohkojen pinnalle sokeria, peitä astia mikrokuvulla ja kypsennä täydellä teholla, kunnes omenat soseutuvat täysin. Sekoita sose lopuksi tasaiseksi, jäähdytä ja jaa pakastusrasioihin. Säilytä mikrossa valmistettu omenasose pakastimessa.

Aivan yhtä helposti omenasose valmistuu myös uunissa. Pilko omenat kuorineen uunivuokaan ja sitten vain odota. Noin puolen tunnin uunissaolon jälkeen omenat alkavat vaahdota ja silloin on syytä olla taputtelemassa omenoita vuoan pohjalle – muuten saatat joutua uuninpesuhommiin.

Pitkään uunissa kypsytetyt omenat saavat paahtuessaan karamellisoituneen maun, joten sokeria tähän soseeseen ei välttämättä tarvita lainkaan.

Mihin omenasosetta voi käyttää?

Omenasose on loputtoman monipuolista ja sen käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Lisää omenasosetta puuron, jogurtin tai viilin päälle. Omenasoseesta voi keittää vispipuuroa tai sitä voi lisätä vaikka smoothien joukkoon.

Myös leivontaan omenasose sopii mainiosti. Lisää sitä kahvikakkuihin sekä leipätaikioihin tuomaan mehevyyttä tai vaikka täytekakun väliin. 

Lue myös Anna.fi: Säilö syksyn omenasato – Omenahillo x 3

Millä omenasoseen voi maustaa?

Jos haluat, voit lisätä omenasoseeseen mausteita. Esimerkiksi pari kanelitankoa, muutama tähtianis tai vaniljatanko tai rosmariininoksa antavat omenasoseelle upean maun. Mausteet lisätään omenalohkojen kanssa samaan aikaan kattilaan ja niiden annetaan kiehua rauhassa, jotta maut irtoavat. 

Toisaalta maustamaton omenahillo antaa myöhemmin sen käyttöön enemmän mahdollisuuksia.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Omenasose – ota talteen pomminvarma perusohje ja mainiot muunnelmat

Lukija388500

Onko tuo juttu vain kommentointia varten, vai onko sillä tarkoitus herättää ihmettelyä? On juttu ainakin vanhanaikainen, mutta ei eläkeläiselläkään riitä kärsivällisyys tuollaiseen lusikointiin. Kyllä tuolla ohjeella jää omenat mätänemään. –Morjens sano pappaseppomaenpaa@gmail.com

Sinun täytyy kommentoidaksesi.