Kaipaatko uusia makuja joululaatikoihin? Ota tästä helpot vinkit ja herkulliset reseptit

Jouluiset juureslaatikot kuuluvat olennaisena osana joulupöytään kinkun kaveriksi. Mitäpä jos tänä jouluna kokeilisit porkkana- ja lanttulaatikoiden sijaan jotain perinteisestä poikkeavaa tai virittäisit valmislaatikoihin hieman uutta makua?

Kokosimme neljä maukasta vaihtoehtoa perinteisille joululaatikoille ja vinkit valmislaatikoiden tuunaukseen.

Näin loihdit uutta makua valmislaatikoihin

  • Lusikoi valmislaatikko pakkauksesta kulhoon ja lorauta joukkoon tilkka kermaa. Porkkanalaatikon makuun sopii hyvin myös kookoskerma ja lanttulaatikon joukkoon miedonmakuiset maitotuotteet, kuten ranskankerma ja smetana.
  • Lisää mausteita mielesi mukaan. Esimeriksi porkkanalaatikko saa hetkessä uutta ilmettä inkivääristä ja ripauksesta kardemummaa.
  • Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun uunivuokaan ja lisää pinnalle voinokareita sekä korppujauhoja, rouhittuja hasselpähkinöitä tai manteleita. Lanttulaatikon pintaa voi säväyttää myös piparkakkumuruilla.
  • Nosta laatikko 175 asteiseen uuniin kuumenemaan.

Jouluinen juureslaatikko neljällä eri tavalla

Viitseliäs valmistaa joululaatikot alusta alkaen itse, mutta silloinkin avuksi voi ottaa valmiit juuressoseet. Lisää vain mausteet, tilkka kermaa tai esimerkiksi tuorejuustoa, sekoita ja nosta uuniin muhimaan. Tässä neljä ihanaa ideaa.

Bataatti-juureslaatikko

Makea bataatti on viime vuosina hivuttautunut osaksi suomalaisten joulupöytää. Helppo bataatti-juureslaatikko tehdään valmiista bataatti- ja juuressoseesta sekä purkillisesta tuorejuustoa. Joulun makua tuovat piparkakkumauste sekä ripaus jauhettua muskottipähkinää.

Marokkolainen lanttupaistos saa makunsa Ras el Hanout -mausteseoksesta.

Pohjois-Afrikan eksoottiset mausteseokset solahtavat mutkattomasti myös suomalaisen joulupöydän makumaailmaan. Marokkolainen lanttupaistos syntyy valmiista lanttusoseesta, jonka joukkoon on sekoitettu paksua jogurttia sekä voisulaa ja mausteeksi ripautettu lämpimän mausteista Ras el Hanout -mausteseosta. Rouhitut hasselpähkinät voinokareiden kera loihtivat paistokselle vastustamattoman pinnan.

jouluinen juuresvuoka

Jouluisen juuresvuoan voi valmistaa myös yhdistelemällä eri juuressoseita. Klassikot, kuten bataatti, porkkana ja lanttu toimivat takuulla, mutta niiden lisäksi kannattaa kokeilla myös ihanan pähkinäistä palsternakkaa, aromikasta juuriselleriä tai miedon makuista maa-artisokkaa. Täyteläistä makua laatikkoon tuo pehmeä vuohenjuusto tai valmiiksi maustettu tuorejuusto.

Täyteläinen punajuurilaatikko

Täyteläinen punajuurilaatikko sopii sekin mainiosti joulupöytään niin hehkeän punaisen värinsä kuin mahtavan makunsakin puolesta. Laatikko tehdään punajuuriraasteesta, pehmeästä vuohenjuustosta sekä ohrasuurimoista. Jos vuohenjuusto ei lukeudu suosikkeihisi, voit korvata sen sinihomejuustolla tai piparjuurella maustetulla tuorejuustolla.

Jouluiset juureslaatikot valmistat myös näillä ohjeilla:

perinteinen porkkanalaatikko

Perinteinen porkkanalaatikko

imelletty bataattivuoka

Imelletty bataattivuoka

juustoinen perunalaatikko

Juustoinen perunalaatikko

Ruoka.fi: Inkiväärilanttulaatikko

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kaipaatko uusia makuja joululaatikoihin? Ota tästä helpot vinkit ja herkulliset reseptit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X