Kaipaatko uusia makuja joululaatikoihin? Ota tästä helpot vinkit ja herkulliset reseptit
Kokosimme neljä maukasta vaihtoehtoa perinteisille joululaatikoille ja vinkit valmislaatikoiden tuunaukseen.
Näin loihdit uutta makua valmislaatikoihin
- Lusikoi valmislaatikko pakkauksesta kulhoon ja lorauta joukkoon tilkka kermaa. Porkkanalaatikon makuun sopii hyvin myös kookoskerma ja lanttulaatikon joukkoon miedonmakuiset maitotuotteet, kuten ranskankerma ja smetana.
- Lisää mausteita mielesi mukaan. Esimeriksi porkkanalaatikko saa hetkessä uutta ilmettä inkivääristä ja ripauksesta kardemummaa.
- Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun uunivuokaan ja lisää pinnalle voinokareita sekä korppujauhoja, rouhittuja hasselpähkinöitä tai manteleita. Lanttulaatikon pintaa voi säväyttää myös piparkakkumuruilla.
- Nosta laatikko 175 asteiseen uuniin kuumenemaan.
Jouluinen juureslaatikko neljällä eri tavalla
Viitseliäs valmistaa joululaatikot alusta alkaen itse, mutta silloinkin avuksi voi ottaa valmiit juuressoseet. Lisää vain mausteet, tilkka kermaa tai esimerkiksi tuorejuustoa, sekoita ja nosta uuniin muhimaan. Tässä neljä ihanaa ideaa.
Makea bataatti on viime vuosina hivuttautunut osaksi suomalaisten joulupöytää. Helppo bataatti-juureslaatikko tehdään valmiista bataatti- ja juuressoseesta sekä purkillisesta tuorejuustoa. Joulun makua tuovat piparkakkumauste sekä ripaus jauhettua muskottipähkinää.
Pohjois-Afrikan eksoottiset mausteseokset solahtavat mutkattomasti myös suomalaisen joulupöydän makumaailmaan. Marokkolainen lanttupaistos syntyy valmiista lanttusoseesta, jonka joukkoon on sekoitettu paksua jogurttia sekä voisulaa ja mausteeksi ripautettu lämpimän mausteista Ras el Hanout -mausteseosta. Rouhitut hasselpähkinät voinokareiden kera loihtivat paistokselle vastustamattoman pinnan.
Jouluisen juuresvuoan voi valmistaa myös yhdistelemällä eri juuressoseita. Klassikot, kuten bataatti, porkkana ja lanttu toimivat takuulla, mutta niiden lisäksi kannattaa kokeilla myös ihanan pähkinäistä palsternakkaa, aromikasta juuriselleriä tai miedon makuista maa-artisokkaa. Täyteläistä makua laatikkoon tuo pehmeä vuohenjuusto tai valmiiksi maustettu tuorejuusto.
Täyteläinen punajuurilaatikko sopii sekin mainiosti joulupöytään niin hehkeän punaisen värinsä kuin mahtavan makunsakin puolesta. Laatikko tehdään punajuuriraasteesta, pehmeästä vuohenjuustosta sekä ohrasuurimoista. Jos vuohenjuusto ei lukeudu suosikkeihisi, voit korvata sen sinihomejuustolla tai piparjuurella maustetulla tuorejuustolla.
Jouluiset juureslaatikot valmistat myös näillä ohjeilla:
Keskustelu
Perinteisiä laatikoita syödään vain jouluna joten ei niihin vaihtelua tarvitse. Ovat hyviä,edullisia ja terveellisiä. Jouluruokahan on kinkkua lukuunottamatta kasvisruokia sekä kalaa. Käsittämätöntä että sitä toisinaan moititaan epäterveelliseksi. Nuo uudet reseptit itse hyödynnän joulun jälkeen tai välipäivinä mutta jouluateria on perinteinen,kalaa,perunaa,salaatteja,laatikoita ja kinkku.Ja herneet,se tärkein….
Kommentoi juttua: Kaipaatko uusia makuja joululaatikoihin? Ota tästä helpot vinkit ja herkulliset reseptit