Ruoka

Pääsiäislammas perinteiseen ja moderniin tyyliin – komeileeko juhlapöydässäsi viulu, karee vai paahtopaisti?

Pääsiäislammas on klassinen tarjottava. Sesongin suosikkiraaka-aine maistuu niin perinteisenä paistina kuin astetta modernimmassakin muodossa paahtopaistina ja kareena sekä jauhettuna. Poimi tästä parhaat vinkit ja reseptit.

Pääsiäislammas voi olla isommalle joukolle tarjottava lampaanviulu tai karitsankare. Pienemmälle seurueelle sopii hyvin vaikkapa karitsan paahtopaisti tai karitsanpyörykät.

1. Lampaanviulusta ja -paistista syntyy pääsiäislammas isolle joukolle

Lammaspaisti on pääsiäispöydän klassikko. Paistia löytyy luuttomana ja luullisena. Viulu on lampaan kokonainen luullinen paisti, jossa on mukana potka. Lampaanviulu ja -paisti on näyttävä tarjottava ja oiva vaihtoehto pääsiäispöytään silloin, kun koolla on iso porukka.

Ota pääsiäislammas jääkaappiin sulamaan pari vuorokautta ennen valmistusta ja huoneenlämpöön lämpiämään pari tuntia ennen kuin ryhdyt paistamaan sitä. Kypsyyden kanssa osut nappiin, kun otat avuksi lämpömittarin. Työnnä mittari lihan paksuimpaan kohtaan, mutta ei niin että se osuu luuhun. Liha on parhaimmillaan puolikypsänä eli silloin kun mittari näyttää 56 astetta. Ota liha silloin pois uunista, kääri se folioon ja anna levätä vielä vartin verran, niin saat mehevimmän lopputuloksen.

Marinointi on perinteinen ja varma tapa valmistaa herkkullinen paisti. Kreikkalaisittain valkosipulilla, sitruunalla ja yrteillä sekä oliiviöljyllä ja valkoviinillä marinoitu liha sopii tarjottavaksi esimerkiksi paahdettujen juuresten ja sipulin sekä rosmariiniperunoiden kera.

Pääsiäislammas: Kreikkalainen lammaspaisti

Resepti: Kreikkalainen lammaspaisti

2. Paahtopaisti sopii pienelle seurueelle

Karitsan paahtopaisti kannattaa valita silloin, kun ruokailijoita on vain muutama. Paahtopaistit ovat noin 150–200 g kokoisia annospaloja, joten niistä saa fiinit annokset yhdelle tai kahdelle.

Paahtopaistit ruskistetaan ensin pinnasta voi-öljyseoksessa ja kypsennetään sitten loppuun lämpömittarin kanssa 150-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 54–56 astetta. Mausta paahtopaistit ripauksella suolaa ja rouhittua mustapippuria, kääri ne yksitellen folioon ja anna vetäytyä hetki.

Kun ruokailijoita on vähän, on aikaa panostaa myös lisukkeisiin. Tumma dijonkastike ja vatkatulla kermalla viimeistelty tattirisotto nostavat pääsiäisaterian luksusluokkaan.

Karitsan paahtopaistia, tattirisottoa ja tummaa dijonkastiketta

Resepti: Karitsan paahtopaisti, tattirisotto ja tumma dijonkastike

3. Karitsankaree on näyttävä pääsiäislammas

Karitsankare eli kyljysrivi on näyttävä osa lammasta ja paahtopaistin tavoin hyvä valinta pienelle seurueelle. Kareen voi tuoda näyttävästi tarjolle kokonaisena tai paloitella sen valmiiksi kyljyksiksi. Kyljyksiä kannattaa varata 4–6 henkeä kohden.

Helppo ja nopea pääsiäispöydän tarjottava on karitsankruunu, jossa on rapean raikas yrtti-leipäkuorrute. Tahna surahtaa tehosekoittimessa sekaisin yhdessä hujauksessa ja lihakin kypsyy uunissa reilussa vartissa. Lisänä tarjottava hasselbackan perunapaistos valmistuu uunissa näppärästi lihan kanssa rinnan.

Pääsiäislammas: Yrttikuorrutettu karitsankruunu

Reseptit: 

Yrttikuorrutettu karitsankruunu

Hasselbackan perunapaistos

4. Jauheliha maistuu koko perheelle

Jos kokonaisen lihan kypsentäminen arveluttaa tai lampaan valmistaminen jää syystä tai toisesta viime tippaan, on maukas karitsanjauheliha varma valinta. Pyöryköiden muodossa se on myös lasten kiistaton suosikki.

Nämä karitsapyörykät maustetaan lähi-idän tyyliin kurkumalla, kanelilla ja juustokuminalla. Pinjansiemenetkin sopivat mainiosti joukkoon – lisää niitä sekä pyöryköiden sekaan että valmiin ruoan päälle. Karitsapullat muhivat meheviksi yrttisessä tomaattikastikkeessa, joka saa ryhtiä valkosipulista ja yrteistä. Tarjoa lisänä turkkilaista jogurttia, keitettyä couscousia sekä rapeakuorista leipää, jolla viimeisetkin maut saa kaavittua lautaselta suuhun.

Mausteisissa lihapullissa maistuu kaneli, kurkuma ja juustokumina.

Resepti: Mausteiset karitsapullat Lähi-idän tyyliin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pääsiäislammas perinteiseen ja moderniin tyyliin – komeileeko juhlapöydässäsi viulu, karee vai paahtopaisti?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.