Ruoka

Karitsa on maukas tarjottava joka tilanteeseen – katso parhaat reseptit potkasta paistiin ja karesta fileeseen

Karitsa sopii lähes kaikkiin liharuokiin. Karitsan paahtopaisti, fileet ja potka ovat herkkusuiden himoitsemia osia. Karitsan kare ja kyljykset valmistuvat nopeasti pannulla tai grillissä. Arkena maistuvat karitsanjauhelihasta valmistetut lihapullat ja murekkeet. Löydä oma suosikkisi Kotilieden parhaista resepteistä!

Karitsa on virallisen määritelmän mukaan alle yksivuotiaana teurastetun lampaan lihaa. Karitsanliha on tunnettu mureudestaan, vähärasvaisuudestaan ja mietoudestaan.

Karitsanliha on hyvä valinta niin juhlapöytään kuin arkisemmaksi ruoaksi. Listasimme Kotilieden parhaimmat reseptit: onko suosikkisi karitsan paahtopaisti, potka, kare, kyljykset, sisäfilee, ulkofilee vai jauheliharuoat. Valitse mieluisin karitsaresepti kokeiluun!

Karitsan paahtopaisti – pienen porukan valinta

Paahtopaisti on monen mielestä karitsan mehevin osa. Karitsan paahtopaistit valmistuvat 15-20 minuutissa uunissa. Karitsa jää sisältä punertavaksi, kun lihan sisälämpötila on 58 astetta. Jos haluat paistit kypsiksi, niin odota kunnes sisälämpötila on 60-65 astetta. Mehevän karitsan paahtopaistin mausteiksi sopivat suolan ja mustapippurin lisäksi rosmariini, timjami ja minttu. Myös valkosipuli on hyvä makulisä karitsalle.

Jos haluat todella panostaa viikonlopun ateriaan tai hemmotella perhettä tai ystävää, voit valmistaa ja tarjota karitsan paahtopaistin tattirisoton ja tumman dijoninsinappikastikkeen kera. Tämän aterian valmistaminen vaatii hieman aikaa ja vaivaa, mutta lopputulos on varmasti sen arvoinen.

Karitsan potka – hauduttamalla taivaallisen hyvä lopputulos

Karitsan potkat sopivat mainiosti ruokiin, jotka vaativat pidempää kypsennystä.

Karitsanpotkat ovat todellista slow foodia, sillä niitä paistetaan uunissa vähintään kahdeksan tuntia.

Uunissa haudutetut karitsanpotkat vaativat muutaman tunnin valmistuakseen, mutta ovat ehdottomasti odotuksen arvoisia. Voit jättää potkat hautumaan ja valmistaa sillä välin lisukkeita tai käydä raikkaassa ulkoilmassa reippailemassa.

Karitsan paisti – monta vaihtoehtoa lavasta viuluun

Perinteinen karitsanpaisti maustetaan rosmariinilla, timjamilla, mintulla ja oreganolla. Pääsiäiskaritsa saa lisämakua, kun valelee paistia sitruunamehulla, valkoviinillä tai kermakahvilla.

Välimerellisen karitsanpaistin juju on maukas, välimerellinen täyte, joka tehdään fetajuustosta, aurinkokuivatuista tomaateista, oliiveista, pinjansiemenistä, valkosipulista ja oreganosta.

Marokkolainen karitsanpaisti puolestaan saa itämaista makua jogurttimarinadista, joka maustetaan valkosipulilla, kardemummalla ja kanelilla.

Jotta saat paistiin haluamasi kypsyyden, ota avuksi lihamittari. Jos haluat, että karitsa jää roseeksi, paista lihaa 175 asteessa 1 ½–2 tuntia. Mehevän karitsanpaistin sisälämpötilan on 55–60 astetta. Täysin kypsän karitsanpaistin sisälämpotila on 75–80 astetta.

Karitsan lapapaisti kääritään folioon yhdessä porkkanan, juurisellerin ja sipuleiden kanssa. Tiivis paketti saa muhia uunissa ainakin kolme tuntia.

Marokkolainen lammastagine valmistetaan luuttomasta karitsan paistista. Muutaman tunnin padassa hautunut liha saa viimeisen silauksen, kun joukkoon lisätään kuivattuja aprikooseja, taateleita ja loraus hunajaa.

Kare ja kyljykset – nopeasti valmistuvat herkut pannulta tai grillistä

Kare eli kyljysrivion nopeasti kypsyvä karitsan osa. Kare kannattaa marinoida ennen paistamista.

Karen voi valmistaa kokonaisena kyljysrivinä tai kyljyksiksi leikattuna pannulla tai grillissä. Aloita paistaminen rasvapuoli alaspäin kuumalla pannulla 2-3 minuuttia. Käännä ja paista vielä 2-3 minuuttia. Kare saa jäädä punertavaksi ja meheväksi. Halutessasi voit nostaa kokonaisen karen pannulta tai grillistä 200-asteiseen uuniin 10 minuutiksi. Mehevän karen sisälämpö on 55-58 astetta.

Karitsankyljykset ovat nopea vaihtoehto, jos aikaa paistin tai padan hauduttelulle ei löydy riittävästi. Kyljykset paistetaan voissa ja valkosipulissa ja maustetaan rosmariinilla.

Nopeaa, mutta hienostunutta ruokaa saat, kun valmistat karitsankyljyksiä. Paista kyljykset nopeasti valkosipulin ja tuoreen rosmariinin kanssa. Kyljysten seuraan sopivat valkosipuliperunat, höyrytetty kukkakaali ja raikkaat salaatit.

Karitsa – sisäfilee ja ulkofilee ovat todellisen kulinaristin herkkupalat

Karitsan sisäfilee ja ulkofilee ovat herkuttelijoiden toiveruokia. Ne valmistuvat pikapikaa pannulla muutamassa minuutissa. Varaa fileen koosta riippuen paistoaikaa 5-8 minuuttia. Maukkaiden fileiden maustamiseen ei tarvita muuta kuin ripaus suolaa ja rouhaisu mustapippuria myllystä.

Sisä- ja ulkofilee valmistuvat niin nopeasti, että lisukkeet kannattaa tehdä valmiiksi. Valmista perunat, juurekset ja salaatit. Ja kata pöytä valmiiksi. Ruokailijoiden kannattaa olla valmiina pöydässä, kun fileet nostetaan pannulta lautasille.

Karitsan sisäfilee maistuu mainiosti pienten uuniperunoiden ja raikkaan salaatin kanssa.

Karitsan ulkofilee ei kaipaa seurakseen kuin uunijuureksia ja valkosipuliperunoita.

Karitsanjauheliha on kokeilemisen arvoinen – testaa mausteisia lihapullia ja piiraita

Jos arkiruokiin tulee käytettyä usein jauhelihaa, kannattaa kokeilla välillä karitsanjauhelihaa, joka taipuu yhtä moneen kuin naudanjauhelihakin. Tee kreikkalaisia pannupihvejä, jotka saavat makua ja mehevyyttä fetajuustosta. Myös itämaiset lihapyörykät mehevöitetään juustolla. Kanelilla ja chilillä maustetut saavat suolaisen lisän halloumijuustosta.

Marokkolaisiin lammaspiiraisiin käytetään myös karitsanjauhelihaa. Taikinan sisään kätkeytyvä jauhelihatäyte maustetaan harissa-tahnalla ja kookoskermalla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Karitsa on maukas tarjottava joka tilanteeseen – katso parhaat reseptit potkasta paistiin ja karesta fileeseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.