Ruoka

Mustajuuri tunnetaan "köyhän miehen parsana" – näin käsittelet ja käytät hienostunutta herkkua

Mustajuuri on maultaan hienostunut ja muistuttaa käyttötavoiltaan parsaa. Satokausi on syksyllä, jolloin sitä kannattaa hyödyntää monipuolisesti ruoanvalmistuksessa.

Mustajuuri tunnetaan myös ”köyhän miehen parsana”. Syksy on oiva tilaisuus juhlistaa ensimmäisen mustajuurisadon saapumista. Voikukan sukulainen kasvaa luonnonvaraisena Välimeren maissa ja Aasiassa, mutta menestyy erinomaisesti myös Pohjoismaissa. 

Mustajuuri: käsittely

Mustajuuri on 20-30 cm pitkä juuri, jonka kuori on mustanruskea ja malto lähes valkoinen. Mustajuuri myydään multapeitteellä, koska sen kuori on hauras. Ehjä kuori on laadun tae. Kuoren rikkouduttua mallosta erittyy maitiaisnestettä, jonka seurauksena kasvi tummuu ja kuivuu.

Kotona kasvis kuoritaan ohuelti juoksevassa vedessä tai välillä veteen kastaen. Kuoritut juuret pannaan sitruunalla tai etikalla maustettuun veteen tummumisen estämiseksi.

Jos kuori on ohut ja siisti, mustajuuret voi kypsentää myös kuorineen huolellisesti mullasta pestyinä – näin sekä ravintoaineet että kuoren aromaattiset öljyt säilyvät. Paksuuntuneita kuoria ei kuitenkaan kannata käyttää, sillä ne maistuvat kitkerältä.

Jos mustajuuret käytetään raakaraasteena tai pilkotaan sellaisenaan salaattiin, niiden päälle on hyvä pirskotella hieman sitruunamehua.

Mustajuuri: käyttö

Mustajuuren maku on miedon makeahko ja hennon pähkinäinen. Sitä kutsutaan ”köyhän miehen parsaksi” makunsa ja käyttötapojen vuoksi. Tyypillisesti mustajuuret tarjotaankin keitettyinä parsan tapaan esimerkiksi alkuruokana hollandaisekastikkeen tai voisulan kera. Mustajuuria keitetään suolalla maustetussa vedessä kymmenisen minuuttia. Keitinveteen voi lisätä myös hieman maitoa, jotta valkoinen väri säilyy.

Koska mustajuuri soseutuu keitettäessä, se sopii myös kohokkaisiin, keittoihin ja pateisiin. Monipuolinen kasvis voidaan myös paistaa gratiiniksi tai sitä voidaan käyttää padoissa tai muhennoksissa. Lisäksi ne sopivat wokkeihin tai raakaraasteeksi ja paloiteltuna salaattiinkin. 

Ehkä parhaiten mustajuuren hienovaraiset aromit saa kuitenkin parhaiten houkuteltua esiin uunissa paahtamalla muiden juuresten ja vaikkapa sinihomejuuston seurassa.

Nappaa alta lisää ideoita ja inspiraatiota mustajuuren käyttöön

Mustajuurta alkuruoaksi

Keitettynä mustajuurta voi tarjoilla parsan tapaan voisulan kera tai hollandaisekastikkeella aateloituna.

Alkuruokana kasvista voi tarjota myös rapeaksi paahdetun pekonin kera. Annos kootaan valkoviinissä keitetyistä mustajuurista, rapeaksi paistetusta pekonista, leipäkuutioista ja parmesaanista. 

Uunissa karamellisoi­tuneet musta­juuret ja mehevä fenkoli­kaalislaw on viikonlopun lohturuokaa parhaimmillaan. Maun salaisuus on pipar­juurella mauste­ttu ruskistettu voi, jolla paahdetut mustajuuret aateloidaan.

Lisukkeet ja pikkusyötävät mustajuuresta

Lisukkeeksi mustajuuri taipuu monin tavoin valmistettuna. Omenainen mustajuurisalaatti on raikkaan makuinen, syksyisistä raaka-aineista koottu lisuke- tai alkusalaatti.

Uunissa paahdettuna mustajuuresta puolestaan saa suussa sulavan gratiinin, kun sen viimeistelee kermalla ja juustokuorrutteella. 

Mustajuuri sopii loistavasti myös pikkunaposteltavaksi. Sahramimajoneesin kera tarjottavat mustajuuret kääräistään filotaikinaan, paistetaan rapeiksi ja tarjotaan herkullisina sormiruokapaloina.

Tee mustajuuresta keittoa

Koska mustajuuri soseutuu hyvin keitettäessä, siitä valmistuu varsin samettinen sosekeitto.

Kuohkea mustajuurikeitto on elegantin makuinen, rakenteeltaan pehmeä sosekeitto. Tarjoa keitto kuohuviinillä ohennettuna parmesaanilastujen ja ranskankerman kera, niin saat siitä varsin elegantin alkuruoan. 

Vähintään yhtä hienostunut on myös kuohkea juureskeitto, jonka lihansyöjä täytelöittää savuporotuorejuustolla ja viimeistelee savupororouheella. Kasvissyöjä valitsee ruohosipuli- tai yrttijuuston sekä paistetut sienet.

Lue myös Anna.fi: Vastustamattomat uunijuurekset kruunataan fetalla tai marinoidaan appelsiinilla – 5 helppoa ja maukasta ohjetta

Juttua on muokattu ja lisätty reseptilinkkejä 15.8.2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mustajuuri tunnetaan "köyhän miehen parsana" – näin käsittelet ja käytät hienostunutta herkkua

Sinun täytyy kommentoidaksesi.