Ruoka

Shakshuka loppuu brunssipöydästä aina ensimmäisenä – Lähi-idän kananmunapannu saa aikaiseksi ilon huudahduksia

Jos on aika tyhjentää jääkaappi tähteistä tai yllättää ruokavieraat, tee shakshukaa!

Shakshuka on Lähi-idästä kotoisin oleva ruoka, jossa yhdistyvät muhevan mausteinen tomaattikastike ja siihen tehdyissä koloissa kypsiksi hautuvat kananmunat. Lähi-idässä shakshukaa syödään usein aamupalaksi, mutta tuhti kananmunapannu sopii aterialle kuin aterialle brunssista illalliseen.

Lue myös: Lohi-omelettirulla, munakasmuffinit ja 5 muuta mainiota munaruokaa aamiaiselle ja brunssille

Shakshuka on myös ruoka, jolla syötät helposti isommankin porukan. Sen voi tarjoilla rennosti suoraan pannusta ja vatsat täyttyvät taatusti, kun leikkaat sivuun muutaman palan hyvää maalaisleipää tai trendikästä juurileipää.

Shakshuka näyttää hauskalta ja aiheuttaa lähes takuuvarmasti ihastuksen kiljahduksia ruokaseurueessa. Hauskasta ulkonäöstään ja vaikeasta nimestään huolimatta shakshuka on itse asiassa varsin simppeli ruoka. Ei nimittäin ole yhtä ainoaa ja oikeaa tapaa tehdä shakshukaa. Reseptin helppous antaa tilaa vaikka minkälaisille yhdistelmille ja luovalle hulluudelle. Shakshuka onkin täydellinen ruoka juuri niitä hetkiä varten, kun on hyvä hetki tyhjennellä jääkaappia.

Ohje: Shakshuka

shakshukan raaka-aineet
Shakshukassa yhdistyvät muhevan mausteinen tomaattikastike ja siihen tehdyissä koloissa kypsiksi hautuvat kananmunat. Mausteita ja höysteitä voit vaihdella tilanteen, tarpeen ja mielikuvituksen mukaan. Kuva: Jorma Marstio

Shakshuka antaa huutia hävikille

Shakshukaa varten tarvitset vain purkillisen säilyketomaatteja ja yhden tai kaksi kananmunaa syöjää kohden. Muut ainekset voit kaivaa jääkaapin kätköistä. Tai itse asiassa edes tomaatit eivät ole välttämättömiä, sillä shakshukan voi valmistaa myös vihreänä. Siinä tomaattien sijaan kastikkeen mehevöittävät pinaatti, lehtikaali sekä muut vihreät vihannekset. Shakshukaa voikin hyvällä syyllä kutsua Lähi-idän pyttipannuksi. 

Perinteiseen, punaiseen shakshukaan voi pilkkoa kinkkupaketin jämät ja edellispäivän grillikemujen broilerin tähteet sekä grillatut vihannekset. Tai sitten voi kurkistaa kuivakaappiin ja lisätä tomaattiseen kastikkeeseen voipapuja tai kikherneitä. Usein shakshukaan lisätään chorizoa makua ja ruokaisuutta tuomaan, mutta kokeile vaihteeksi myös merguez-lammasmakkaraa. 

Shakshukaan voi upottaa myös kourallisen säilöttyjä artisokan sydämiä tai murustaa pinnalle puolikkaan fetajuustokimpaleen. Kun nostat shakshukan lopuksi uuniin kypsymään, paahtunut feta vie kielen.

shakshuka
Murustele shakshukan päälle fetajuustoa. Uunissa paahtunut feta ja muheva tomaattikastike suorastaan sulavat suuhun. Kuva: Sampo Korhonen

Uuni viimeistelee maun

Mikäli mahdollista, valitse shakshukan valmistukseen valurautainen tai muu uunin kestävä pannu. Kuullota kasvikset ja muhevoita pata liedellä hissukseen haudutellen. Mausteeksi sopivat valkosipuli, paprika ja yrtit sekä tietysti Lähi-idän keittiön perusmausteisiin lukeutuva juustokumina eli jeera. Chilillä tai harissalla saat ruokaan lempeän takapotkun ja tujauksen tulisuutta. 

Hauduttele tomaattikatiketta liedellä tovi, jotta maut tekeytyvät ja mausteet avautuvat. Paina kastikkeeseen lopuksi muutama kolo, riko kuhunkin yksi kananmuna ja nosta pannu sitten toviksi uuniin paahtumaan. Valurautapannun uupuessa voit kipata kastikkeen uunivuokaan tai kypsentää shakshukan vaikka kokonaan liedellä kannen alla hissukseen haudutellen. Shakshuka on valmis, kun valkuaiset ovat hyytyneet, mutta keltuaiset ovat vielä pehmeitä. 

Saksi päälle tuoreita yrttejä ja nosta pannu ronskisti pöytään ihan sellaisenaan. Tarjoa lisänä rapeakuorista leipää, jolla viimeisetkin kastikerippeet saa pyyhittyä pannun pohjalta. Shakshuka on ruoka, joka katoaa syöjiensä suihin viimeistä pisaraa myöten.

shakshuka
Shakshukan voi tarjoilla rennosti suoraan pannusta. Vatsat täyttyvät taatusti, kun leikkaat sivuun muutaman palan hyvää maalaisleipää tai trendikästä juurileipää. Kuva: Jorma Marstio

Kommentoi

Kommentoi juttua: Shakshuka loppuu brunssipöydästä aina ensimmäisenä – Lähi-idän kananmunapannu saa aikaiseksi ilon huudahduksia

Outi

Happoisia ruokia ei laiteta valurautapannussa vaan teräksisessa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.