Ruoka

Sinisimpukat ovat helposti valmistuvaa seurusteluruokaa, mutta ole tarkka niiden käsittelyssä – katso parhaat reseptit!

Sinisimpukat on vaivatonta, mutta juhlavaa tarjottavaa. Nopea ja helppo valmistus sekä herkullinen maku tekevät niistä illanistujaisten hitin.

Sinisimpukat eli tyynenmerensinisimpukat ovat simpukoiden hiemoon kuuluva nilviäislaji. 

Sinisimpukat, kuten muutkin simpukat ovat parhaimmassa sesongissa talvikuukaudet. Sesonki alkaa jo syyskuussa ja kestää aina huhtikuulle saakka. Muistisääntönä voidaan pitää englannin- tai ranskankielisiä kuukausia, joiden nimessä on r-kirjain. Viljeltyjä simpukoita on saatavilla ympäri vuoden, mutta kylmän veden aikaan ne ovat parhaimmillaan. 

Sinisimpukat: Valitse viisaasti

WWF:n kalaoppaan mukaan simpukanviljely on ympäristöystävällistä. Viljely poistaa vedestä ravinteita, ja tuotanto tapahtuu kestävän kehityksen periaatteiden mukaan. Sinisimpukoita viljellään runsaasti etenkin Tanskassa ja Alankomaissa. Niitä viljellään monin eri tavoin, esimerkiksi paalujen tai köysien pinnoilla. Simpukoita ei tarvitse ruokkia kuten kaloja, vaan ne suodattavat vedestä pieneliöitä ravinnokseen.

Sen sijaan luonnonsimpukoiden keräämisessä käytetään usein haroja, jotka vahingoittavat pohjaeliöstöä, joten niitä ostaessa kannattaa olla varovainen. 

Sinisimpukat elävät Atlantilla ja Itämeressä. Sinisimpukka on yksi Itämeren avainlajeista. Se luo elinympäristön monelle sitä syövälle lajille ja on tässä korvaamaton. Ilmastonmuutos on kuitenkin sinisimpukalle vakava uhka, sillä sen aiheuttama meriveden lämpeneminen ja veden suolapitoisuuden vähentyminen haittaavat sen lisääntymistä. Sinisimpukoiden levinneisyysalue siirtyy tämän vuoksi jatkuvasti etelään päin.

Suomalaisia sinisimpukoita ei suositella syötäväksi, sillä ne keräävät suuren määrän haitallisia aineita, kuten sinilevämyrkkyjä ja ympäristömyrkkyjä Itämerestä suodattamastaan vedestä.

Sinisimpukoiden valmistus 

Sinisimpukat ovat usein edullinen vaihtoehto. Niiden avulla aterialle saa hetkessä juhlavuutta. Simpukoiden ajatellaan usein kuitenkin olevan vaikeita valmistettavia, mutta todellisuus on toinen. Sinisimpukoiden valmistus ei vaadi kummoisia kokin taitoja. Lisäksi ne kypsyvät nopeasti ja soveltuvat käytettäväksi monissa eri ruokalajeissa. Kokeile sinisimpukoita muun muassa pastoissa, risotoissa ja keitoissa. 

Sinisimpukat sopivat erityisen hyvin rentojen illanistujaisten ruokalistalle, sillä ne ovat helppoudessaan ja nopeudessaan vertaansa vailla. Lisäksi niiden syöminen on hauskaa ja sosiaalista puuhaa. Nosta simpukkakattila keskelle pöytää, varaa kaveriksi rapeakuorista leipää. Huolella valmistettu liemi on niin hyvän makuista, että tarjolla on syytä olla jotain, mitä siihen voi dippailla. 

Sinisimpukoita saa nykyisin lähes jokaisesta kaupasta. Isoimmissa marketeissa niitä on tuoretiskillä, mutta pakasteallaskin on oikein toimiva vaihtoehto. Tuoreena simpukoita on muun muassa verkkopussissa tai sitten pannuvalmis-nimisenä muovirasiassa. 

Jos on aloitteleva simpukkakokki, kannattaa suosia pannuvalmiita sinisimpukoita. Silloin ei tarvitse kuin kaataa simpukat rasiasta siivilän läpi ja laittaa ne kuumaan kattilaan. Pakastetut sinisimpukat ovat nekin helppokäyttöisiä. Lisää jäiset sinisimpukat kuumaan ruokaan valmistuksen loppupuolella. Keitä 3-5 minuuttia, kunnes simpukat avautuvat.

Verkkopussissa olevat simpukat pitää tarkemmin pestä ja harjata. Jos simpukassa on ”parta”, se nyppäistään pois tai irrotetaan veitsen avulla. Samalla simpukat käydään läpi ja pois heitetääm sellaiset, joiden kuori on rikki. Jos joukossa on avonaisia simpukoita, koputa kuoreen: jos simpukka sulkeutuu, sen voi syödä, jos se pysyy auki, heitä se pois.

Puhdistetut merenelävät lisätään voimakkaasti kiehuvaan liemeen. Kattila peitetään kannella ja sitä ravistellaan muutaman kerran kypsennyksen aikana. Yleensä sinisimpukat kypsyvät 3–5 minuutissa, ja huomaat niiden olevan valmiita, kun kuoret ovat auenneet. Liian pitkä kypsentäminen tekee simpukoista sitkeitä ja samalla simpukka pienenee ja menettää mehevyytensä.

Tarkista vielä, että kaikki simpukat ovat varmasti avautuneet. Älä syö simpukoita, jotka eivät ole auenneet keittämisen aikana.

Sinisimpukat herkullisessa liemessä

Tyypillisin tapa nauttia sinisimpukoita on tarjota ne herkullisessa keitinliemessä patongin ja mahdollisesti ranskalaisten perunoiden kanssa. 

Merimiehen sinisimpukat on ranskalainen klassikkoannos, joka ilahduttaa yksinkertaisuudellaan sinisimpukoiden ystäviä. Hyvä valkoviini, kuohukerma sekä salottisipulit ja tuore persilja ovat suosion salaisuus. 

Yhtä hyvin liemen voi maustaa myös ripauksella sahramia. Sahrami ja kuiva valkoviini tuovat tähän simpukkaruokaan ylellisyyttä. Simpukat voi tarjota sellaisenaan tai juuresten kanssa.

Astetta eksoottisempi sinisimpukkaruoka kätkee sisäänsä aasialaisia makuja. Lisää keitinliemeen chiliä, inkivääriä, sitruunaruohoa ja kookoskermaa. Kauho simpukoita isoon kulhoon, ripottele päälle hienonnettua korianteria ja raasta päälle sitruunankuorta. Tarjoa maalaisleivän kanssa. 

Gratinoidut sinisimpukat

Perinteisesti sinisimpukat nautitaan herkullisen liemen kera, mutta yhtä hyvin simpukat voi nauttia myös gratinoituna tai muulla tavoin kuorrutettuna. Aloita valmistus keittämällä simpukat vedessä tai liemessä niin, että ne aukeavat. Lisää sitten simpukoiden sisään mieleisesi mausteet ja höysteet ja paahda uunissa vielä viitisen minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Erityisen ihanasti simpukoiden makuun sopivat erilaiset yrtit ja parmesaanijuusto. 

Kuorrutetut sinisimpukat maistuvat juhla-aterian alkupaloina tai tapas-tarjoilun suupaloina. Jos haluat päästä helpolla kuorruta kaupasta ostetut kypsät sinisimpukat.

Tarjoa sinisimpukoita pääruoaksi

Sinisimpukoista voi loihtia myös vähän erilaista tarjottavaa. Tee simpukoista kermainen keitto, sitruunainen pasta tai sujauta niitä pataan yhdessä esimerkiksi vaalean kalan ja mustekalan kanssa. 

Paella on yksi niitä espanjalaisen keittiön klassikoita, jota koko maailma on oppinut rakastamaan. Paellan raaka-aineita ovat riisi, kala, äyriäiset ja kasvikset, mutta kuten kaikista suosikkiresepteistä, myös paellasta on olemassa monia versioita. Tässä versiossa paellasta löytyy lihaa, katkarapuja ja sinisimpukoita. Valmista paella kotioloissa suurella pannulla tai säiden salliessa ulkona muurikkapannulla.

Lue lisää Anna.fi: Sinisimpukoita on helppoa ja edullista kokata kotona – valmista mieluisa liemi, varaa tarjolle rapeakuorista leipää ja kutsu ystävät koolle

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sinisimpukat ovat helposti valmistuvaa seurusteluruokaa, mutta ole tarkka niiden käsittelyssä – katso parhaat reseptit!

Vystopia

On järjenköyhää väittää simpukoita ruoaksi! Simpukat on eläimiä ! -Simpukat (Bivalvia) on kotiloiden jälkeen toiseksi suurin nilviäisluokka, joka kattaa lähes 10 000 elossa olevaa lajia. Simpukoilla ei ole lainkaan päätä, eikä radulaa tai muuta kalustoa ravinnon jauhamiseen, joten useimmat niistä syövät vain pieneliöitä. Joukkoon mahtuu kuitenkin myös raadonsyöjiä ja joitakin petoja mutta ruokaa ne ei ole. Myös esimerkiksi monet ihmiset syö kissoja ja koiria kiinassa sekä Koreassa mutta ei kissat ja koirat silti ruokaa ole!!! Onko ihmiset ruokaa siksi että jotkut ihmissyöjäheimot edelleen syö ihmisiä Papua-Uusi-Guineassa ? Ei ole ! Sivistymättömät ihmiset väittää ihmisiä ja/tai eläimiä ruoaksi ! Kaikki ravinto eli ruoka on kasveista peräisin ja sitä on täysin tarpeetonta kierrättää eläinten läpi.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.