Kesäkeitto on sesonkiruokaa - näillä vinkeillä onnistut
Kesäkeitto herättää nostalgisia makumuistoja niin hyvässä kuin pahassakin. Harmillisesti valjulieminen, pakastevihanneksista valmistetty soppa on haudannut kesäkeiton monien ruokamuistojen ö-mappiin. Näillä ohjeilla ja vinkeillä palautat kesäkeitolle sen ansaitseman arvostuksen.
1. Satsaa laadukkaisiin raaka-aineisiin
Kesäkeitto on sesonkiruokaa sanan varsinaisessa merkityksessä. Se tehdään ehdottomasti tuoreista, kesän makeuttamista varhaisvihanneksista. Kesäkeittoon kannattaa valita pieniä, mielellään jopa hieman keskenkasvuisia kasviksia, mitä tuoreempia, sen parempi. Hyvin valmistettu ja oikeista raaka-aineista tehty kesäkeitto on alkukesän kunkku!
Lue lisää: Ihana klassikko: Kesäkeitto ja muut maukkaat kasviskeitot
Peruna, porkkana, kukkakaali ja herneet lienevät ne tyypillisimmät kesäkeiton raaka-aineet, mutta myös parsakaali, purjo sekä pinaatti ja nokkonen sopivat soppaan. Retiisikin toimii, mutta lisää se joukkoon vasta lopuksi tai ohuina viipaleina valmiin keiton päälle, jotta sen väri säilyy raikkaana.
Perunoita ja porkkanoita ei tarvitse kuoria, vaan huolellinen pesu riittää.
2. Huomio keittoaikoihin
Kasvikset tulee ehdottomasti jättää napakoiksi. Etenkin kukkakaali muuttuu äkkiä ikäväksi, jos se pehmenee sopassa liiaksi. Eri kasvikset kypsyvät eri tahtia, joten ne kannattaa lisätä kattilaan kypsymisjärjestyksessä: ensin perunat, sitten porkkanat ja kukkakaalit, lopuksi herneet. Tuoreet yrtit lisätään soppaan vasta juuri ennen tarjoilua.
3. Onnistuneen kesäkeiton salaisuus piilee maukkaassa liemessä
Perinteisesti kesäkeitto on tehty maitoon, jonka joukkoon on lisätty suurusteeksi vehnäjauhoja. Kerma tekee sopasta juhlaruokaa, kaurakerma sopii myös vegaaniseen ruokavalioon. Kookosmaitokin toimii, kun joukkoon lisää itämaisia mausteita. Tilkka valkoviiniä tai nokare voita tekevät maulle ihmeitä, ja voipa mausteeksi lisätä vaikka sinihomejuustoakin.
4. Uutta jujua kesäkeittoon
Vaihtelemalla kasviksia, lisäämällä mausteeksi erilaisia yrttejä ja kokeilemalla erilaisia höysteitä kuoriutuu kesäkeitosta uusia, jännittäviä ja uskaliaitakin muotoja. Jos haluat kesäkeitosta ruokaisamman, voi päälle paahtaa pekonia tai lisätä joukkoon lohta tai ahvenia. Kookoskerma ja korianteri puolestaan siivittävät makumatkalle aasiaan.
Ohjeet:
Itämaisesti maustettu kesäkeitto
Salaattia kesäkeiton tapaan
Vaikkei kesäkeitto maistuisikaan, ei varhaisvihanneksia silti kannata ohittaa. Ne maistuvat mainiolta vaikkapa tässä raikkaassa suvisalaatissa.
Kokeile varhaisvihanneksia myös uunissa paahdettuina: pese ja pilko kasvikset sekä varhaisperunat, hujauta päälle öljyä ja ripauta mausteeksi suolaa. Paahda kasviksia 225-asteisessa uunissa vartin verran, perunoita tovi pidempäänkin. Kasvikset saavat hieman pehmetä, mutta jäädä silti napakoiksi.
Viimeistele paahdetut varhaisvihannekset vaikkapa jogurtti- tai piimäpohjaisella kastikkeella tai esimerkiksi tillipestolla tai -vinegrettellä.
Ohje: Tillivinegrette
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kesäkeitto on sesonkiruokaa - näillä vinkeillä onnistut