Vegaaninen ihmeliemi, aquafaba - näin käytät sitä ruoanvalmistuksessa
Tunnetko jo aquafaban eli kikherneliemen? Liemestä valmistat vegaanisia jälkiruokia, macaronseja tai marenkeja. Vatkaa ja ylläty!
Tiesitkö, että säilykekikherneiden liotusliemellä eli aquafaballa on samoja ominaisuuksia kuin kananmunanvalkuaisellakin? Ihmeliemi takaa vegaanisiin leivonnaisiin kuohkeuden ja siitä valmistuvat myös vegaaniset marengit sekä täyteläinen salaatinkastike.
Lue lisää: Kokin ja leipurin opas – näin korvaat kananmunan leivonnassa ja ruoanlaitossa
Huomaa, että kuivattujen kikherneiden liotusliemi ei kuitenkaan sovi vaahdon valmistukseen. Päinvaston, tämä liotusliemi on jopa terveydelle haitallinen!
Mihin aquafabaa voi käyttää?
Säästä tästä lähtien kikhernetölkin liemi. Liemi muistuttaa valkuaisvaahtoa, mutta haisee herneiltä. Ei hätää, tuoksu onneksi häviää eikä maku muistuta kikherneitä laisinkaan. Leivonnaisissa kannattaa käyttää reilummin makeutusaineita aquafabaa käytettäessä.
Lue lisää: Ryhtyikö läheisesi vegaaniksi? Näiden 4 keinon avulla selviät muutoksesta
Kikherneliemi sopii kaikkeen missä normaalisti käytetään valkuaisvaahtoa, joten käyttömahdollisuudet ovat rajattomat. Näin saat kätevästi valmistettua vegaanisia vaihtoehtoja. Kolme ruokalusikallista aquafabaa vastaa yhtä kananmunanvalkuaista.
Lue lisää: Maidottomia, gluteenittomia ja vegaanisia leivonnaisia juhlapöytään
Vegaaniset marengit
Vegaaniset marengit valmistuvat liemestä ja 2 desilitrasta erikoishienoa sokeria. Vatkaa tällöin lientä ensin 5 minuuttia, kunnes vaahto on kovaa ja kuohkeaa. Lisää sokeria ruokalusikallinen kerrallaan. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Pursota pellille ja kuivata uunissa 125 asteessa.
Vegaaniset vohvelit ja pannukakut
Aquafaba antaa vegaanisille vohveleille kuohkeutta, ja sen avulla teet myös vegaanisista pannukakuista pulleita kuin amerikkalaisessa aamiaispöydässä konsanaan.
Ohje: Belgialaiset gluteenittomat vohvelit ilman kananmunaa
Vegaaninen suklaamousse
Uskomattoman helpon ja hyvän vegaanisen suklaamoussen valmistukseen tarvitset aquafaban lisäksi vain sulatettua suklaata ja tilkan makeutusta sekä mausteita maun mukaan. Vatkaa kikherneiden liotusliemi kuohkeaksi vaahdoksi yleiskoneella ja lisää joukkoon sulatettu suklaa sekä makeutus. Mausteeksi sopii vaniljan lisäksi esimerkiksi tujaus chiliä tai ripaus kanelia tai piparkakkumaustetta.
Ohje: Kikherneliemestä valmistettu vegaaninen suklaamousse
Vegaaninen salaatinkastike
Eivätkä aquafaban käyttömahdollisuudet rajoitu vain leivontaan ja jälkiruokiin. Kikhernepurkin liemi toimii kananmunan sijaan caesar-salaatin kastikkeen kuohkeuttajana. Kikherneet puolestaan kannattaa sujauttaa paahdettuina ja maustettuina salaatin sekaan.
Ohje: Ruokaisa caesarsalaatti vegekastikkeella ilman kananmunaa
Kommentoi
Kommentoi juttua: Vegaaninen ihmeliemi, aquafaba - näin käytät sitä ruoanvalmistuksessa