Beaujolais nouveau on hedelmäinen viini.
Ruoka

Yön viinitapaus Beaujolais Nouveau – millainen on 2018 sato?

Joka syksy marraskuun kolmantena torstaina korkataan Beaujolais-alueen uuden sadon viinit.

Le Beaujolais nouveau est arrivé!” on lausahdus, joka kaikuu useissa viinituvissa ja -baareissa Ranskassa joka vuosi marraskuun kolmantena torstaina. Uuden sadon punaviinit korkataan jo keskiyöllä, heti kun vuorokausi vaihtuu.

Lue myös: Himahellan Tiinan suositus beaujolais nouveau -viinille on kinkkupiirakka – katso ohje

Beujolais nouveau -viinit ovat rennon viinin ystävän juomia. Ne eivät tarjoile kovin syviä makuelämyksiä, eivätkä kypsiä ja monisyisiä vivahteita. Ne ovat erittäin mehumaisia, nuoria ja hedelmäisiä, loistavia seurusteluviinejä. Beujolais nouveau -viinit nautitaan heti, niitä ei kannata säilyttää kellareissa.

”Viinit tarjoavat hyvän kurkistusikkunan tulevan vuosikerran viineihin ja mahdollisuuden päästä syvemmälle viinien maailmaan, ymmärtää vuosikertojen ja satojen merkityksiä”, Alkon tuotepäällikkö Anni Malmi kertoo.

Punaviinimarmeladi

Millainen vuoden 2018 sato on ollut?

”Satokausi oli tänä vuonna lämmin ja kuiva, kuten laajalti Euroopassa. Sadetta saatiin juuri ja juuri riittämiin. Maaperä oli siis kuivahko, jolloin rypäleistä tuli kooltaan pienempiä. Tästä syystä mehu on aromikkaampaa sekä konsentroituneempaa, mikä on hyvä lähtökohta viinille ja mahdollistaa ryhdikkään lopputuloksen.”

Miltä uusi vuosikerta vaikuttaa?

”Tämän vuoden vuosikerrassa on samoja piirteitä kuin muissa lämpimissä vuosikerroissa, kuten 2015, 2010 ja 2009. Näistä vuosikerroista useat ovat nousseet huippuvuosikertojen maineeseen. Uuden sadon viineistä löytyy aromikkuutta ja tasapainoa –  odotuksia on siis paljon tältä vuosikerralta!”

Alkoon 2 erilaista viiniä

Tänä vuonna Alkoon saapuu kaksi beaujolais nouveauta, joista toinen on Beaujolais Nouveau ja toinen Beaujolais-Villages Nouveau. Molemmissa viineissä korostuu runsas ja puhdas marjaisuus sekä raikkaus.

Pierre Ferraud Beaujolais-Villages Nouveau (491407 11,88 e) on keskitanniininen, mustikkainen, vadelmainen, kirsikkainen, kevyen kukkainen ja  hennon mausteinen.

Albert Bichot Beaujolais Nouveau (439057 9,89 e) on vähätanniininen, villivadelmainen, mustikkainen, kevyen mustaherukkainen ja mausteinen.

Miten nämä viinit eroavat toisistaan?

”Molemmat viinit tulevat Beaujolais-alueelta, joka on eteläisin Burgundin ala-alue. Beaujolais Nouveau Villages -viini tulee alueen kylistä. Beaujolais-alueella on 38 Villages-nimeen oikeutettua kylää. Nouveau’sta kolme neljäsosaa tulee Beaujolais’n alueelta, loput Villages -luokituksella.”

sipulikeitto

Mitä tarjoilla nuoren sadon Beaujolais-viinin kanssa?

”Nouveaun seuraan sopivat kevyet ruoat kuten kalat, sushit, salaatit, kevyemmät juustot, mansikat ja marjat, kanaruoat ja kasvisruoat. Syksyn sienisadon pariksi nämä ovat erinomaisia valintoja. On hyvä muistaa, että beaujolais nouveau on parhaimmillaan, kun se nautitaan hieman viilennettynä, noin 12–14-asteisena.”

Vietä ranskalainen ilta ja valmista Kotilieden ohjeilla quiche lorraine -kinkkupiirasta, ranskalainen sipulikeitto tai kokoa juustolautanen. 

Lähde: Alkon tiedote

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yön viinitapaus Beaujolais Nouveau – millainen on 2018 sato?

Pusuleet

Halvempi parempi! Suorassa vertailussa kalliimpi mauton ja vetinen. Halvemmassa makua enemmän.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.