Suklaapossu

Cookie-juustokakkupalat / munaton

Cookie-juustokakkupalat ovat makeita keksin ja juustokakun yhdistelmiä. Tämä ohje on munaton, mutta siitä huolimatta maistuu myös ei-ruokarajoitteisille.

© Irina Lisinen

Monet blogin ohjeet ovat viimeaikoina saaneet alkunsa lukijoiden viesteistä tai pyynnöistä. Esimerkiksi uuniomena-juustokakku ja tahmeat puolukka-valkosuklaapalat ovat tällaisia ohjeita. Tämä cookies-juustokakkupalat eivät tee poikkeusta, sillä nämä syntyivät, kun sain lukijalta facebookissa pyynnön, että voisinko tehdä Dan Sukkerin sivuilta löytyvästä Kinuskikissan leipomasta Juustokakkupalat-nimisestä ohjeesta munattoman version.

Kun lastemme yhteissynttärit lähestyivät, päätin kokeilla ohjetta. Edit. 28.10.2022 Samalla kun tein juustokakkumassasta munattoman, muokkasin ohjeen keksiosaa hieman sokerien osalta vähentämällä sokereiden kokonaismäärää. Tein juustokakkumassasta munattoman. Aikomukseni oli myös vähentää keksitaikinan sokerin määrää, mutta katsoin vahingossa alkuperäisohjeen sokerin määrän isommaksi, mitä se todellisuudessa olikaan, joten keksiosaan taisi humpsahtaa sokeria jopa hieman alkuperäisohjetta enemmän. Hupsista! Laitan suoraan ohjeeseen paremmat sokerien määrät, jotta paloista ei tule aivan niin makeita, kuin itselläni. (Laitoin siis itse fariinisokeria 2 dl ja tavallista 1.5 dl).

Tällaisia niistä paloista sitten tuli.

© Irina Lisinen

Cookie-juustokakkupalat olivat omaan makuuni todella makeita, eikä niitä pystynyt syömään kuin pienen pienen palan kerrallaan (luultavasti johtuen osittain keksiosan ylimääräisestä sokerista). Sen sijaan ainakin toinen kylässä olleista lapsista, kuten myös omat lapseni tuntuivat tykkäävän juuri näistä eniten ja kävivät tiuhaan leikkaamassa paloja lautasilleen. Tarjolla näiden lisäksi oli muun muassa vadelmaista suklaakakkua, taikinatonta omenapiirakkaa, parhaita sitkeitä suklaahippukeksejä, karkkeja, poppareita, sipsejä sekä yksi suolaista piirakka ja herkullisia savulohihyrriä, joten syötävää ja eri makuja oli paljon muutenkin tarjolla…

© Irina Lisinen

Mutta minkälainen munaton juustokakkutäyte olikaan? Se onnistui mielestäni suht hyvin, vaikka koostumus ei aivan täysin yltänyt munallisen version tasolle. Ainakaan tässä piirakassa, jossa pehmeän, juuri uunistaotetun juustokakkumassan päälle laitettiin pakastettu keksilevy, sillä täyte tuppasi hajoamaan leikkuuvaiheessa. Sen verran hyvä tuo vaalea juustokakun makuinen täyte kuitenkin oli, että mun pitää ehdottomasti vielä kokeilla sitä erikseen pelkässä juustokakussa, jotta näkee kunnolla, miten se käyttäytyy ilman ylimääräistä päälle tulevaa painolastia.

Sitä odotellessa, tässä munattomien cookie-juustokakkupalojen ohje olkaa hyvät 🙂

Cookie-juustokakkupalat, munaton

Noin 18 cm x 30 cm kokoiselle uunipellille tai 26 cm pyöreään vuokaan

Keksikuorrute:

125 g voita

1.75 dl fariinisokeria

1.25 dl sokeria

0.25 tl suolaa

2.75 dl vehnäjauhoja

0.5 dl maitoa

75 g tummia suklaahippuja

Pohja:

300 g tummia täytekeksejä

75 g voita

Munaton juustokakkutäyte:

1.5 dl kuohukermaa

3 rkl (= 25 g) maissitärkkelysjauhoja

3 rkl vettä

600 g täysrasvaista maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia toimii tässä hyvin)

1 purkki (á 397 g) kondensoitua maitoa

Ohje:

Aloita leipominen keksikuorrutteella, jotta se ehtii jäätymään pakkasessa kunnolla ennen leivonnaisen päälle laittamista. Keksikuorrutteen voi tehdä pakkaseen valmiiksi jo muutama päivä ennen leipomista.

Vatkaa voi, sokerit ja suola vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon jauhot, maito ja suklaahiput. Sekoita juuri ja juuri sekaisin. Kaada taikina leivinpaperin päälle ja tasoita kevyesti sormin painellen vuoan kokoiseksi eli noin 18 cm x 30 cm (tai 26 cm pyöreäksi) levyksi. Nosta levy pakkaseen jäätymään.

© Irina Lisinen

Hienonna tummat täytekeksit pohjaa varten. Sulata voi ja sekoita se keksimurun joukkoon. Painele keksimuruseos leivinpaperilla vuorattuun noin 20 cm x 30 cm kokoiselle syvälle uunipellille.

Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen.

Tee täyte: Vatkaa kerma vaahdoksi ja jätä sivuun odottamaan. Sekoita maissitärkkelysjauho ja vesi hyvin keskenään sekaisin, jätä tämäkin kippo sivuun odottamaan vuoroaan. Vatkaa tuorejuusto voimakkaasti noin 2 minuuttia, kunnes seos pehmenee ja se on sileää ja kuohkeaa. Lisää kondensoitu maito ja jatka vatkaamista noin 2 minuuttia, kunnes seos paksuuntuu ja on kuohkeaa. Vatkaa joukkoon vielä maissitärkkelysjauhoseos. Ota käteesi nuolija tai muu vastaava sekoitusväline. Lisää täytteen joukkoon vaahdotettu kuohukerma ja sekoita nuolijalla käännellen juuri ja juuri sekaisin.

© Irina Lisinen

Levitä täyte keksipohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi.

© Irina Lisinen

Paista 175 asteisessa uunissa keskitasolla noin 35 minuuttia tai kunnes piirakka on suht hyytynyt (pinta höllyy vielä tässä vaiheessa).

© Irina Lisinen

Nosta pakkasesta jäinen keksilevy juustotäytteen päälle. Voit ripotella halutessasi lisää suklaahippuja keksilevyn päälle.

© Irina Lisinen

Jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia. Keksin päälliosa saattaa näyttää tässä vaiheessa rasvaiselta, mutta koostumus tasoittuu jäähtymisen aikana. Nosta vuoka pois uunista ja jäähdytä kokonaan ennen paloihin leikkaamista.

Vinkki:

* Jos sinun on hankala arvioida silmämääräisesti kuinka isolle alalle keksitaikina levitetään, käytä apuna leivinpaperia ja vuokaa. Piirrä käyttämäsi vuoan avulla leivinpaperille vuoan ääriviivat. Käännä leivinpaperi ylösalaisin niin, että kynänjälki jää paperin alapuolelle. Painele taikina ääriviivojen sisäpuolelle tasaiseksi kerrokseksi.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Cookie-juustokakkupalat / munaton

Mari

Moikka,
jäin miettimään tuota keksiosan sokeria. Kerroit vähentäneesi sokerien kokonaismäärää, mutta huomasin, että alkuperäisessä ohjeessa on yhteensä 3 dl sokeria, ja tässä sinun versiossasi on 3,5 dl. Tosin hyvin mahdollista, että olen ymmärtänyt jotain väärin. ☺️

Irina Lisinen

Moikka Mari! Hups ja kääk! Katsoin tuon alkuperäisen ohjeen vielä uudestaan ja huomasin, ettei sokerin määrä ollutkaan niin iso, mitä olin alunperin ollut katsovinani. Eipä siis ihme, että paloista tuli niin makeita 😀 Korjailenkin määriä suoraan ohjeeseen, ettei kukaan tee samaa mokaa.

Kiitos sinulle Mari tarkkaavaisuudestasi! 🙂

Ps. Tässä yksi syy, jonka takia leivon harvoin mitään valmiilla ohjeella. Silloin ei tule kiinnitettyä riittävästi huomiota ainesosien välisiin mittasuhteisiin.

Anna

Miten korvaisit kondensoidun maidon lehmänmaidottomassa versiossa? Muut aineet on helppo, mutta mikä/mitkä yhdessä vastaisi tuota?

Irina Lisinen

Hei Anna (ja E. Makko)! Kondensoitu kookosmaito tuli myös itselläni mieleen. En tosin ole kokeillut, miten se toimii muiden maidottomien tuotteiden kanssa tämäntyyppisessä leivonnaisessa. Jos kuitenkin innostut kokeilemaan, kuulisin mieluusti minkälainen lopputuloksesta tuli 🙂

E. Makko

Käyköhän kondesoitu kookosmaito kylmänä?
Kokeilin kerran sekoittaa sitä laktoosittomien tuorejuustojen tmv. kanssa. Koostumus oli hyvä, mutta maku….. Ei sopinut yhteen, se harmitti. Ei auttanut, vaikka lisäsi jotai sokeria.
Eihän se onneksi maailmaa kaatanut.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *