Suklaapossu

Raikas sitruuna-marenkipiiras

Sitruuna-marenkipiiras on makean kirpeä tarjottava

Sitruunaiset leivonnaiset ovat mun lempparileivonnaisia, heti suklaisten herkkujen jälkeen tai jopa niiden rinnalla. Pääsiäisenä keittiön hedelmäkulhossa pyöri muutamia sitruunoita ja mun pääkopassa pyöri ajatukset sitruunaisesta marenkipiirakan tekemisestä ja sen syömisestä. Sellaisen sitruunapiirakan, jossa on rapea ja ohut pohja, täyteläinen ja pehmeä ja kirpeähkö sitruunatäyte sekä päällä makea ja pehmeän rapea marenki. Ja joka olisi helppotekoinen. Eipä siinä auttanut muuta kuin tehdä sellainen. Ja ihanaa oli, nam nam!

Halusin tehdä niin pohjan kuin sitruunatäytteenkin mahdollisimman helppoon tyyliin. Pohjaksi tein sekoitettavan murupohjan. Sitruunatäytteen meinasin tehdä ensalkuun samalla tavalla kuin älyttömän herkullisen sitruunatahnankin, mutta se olisi vaatinut kattilan nostamisen esille. Olin juuri ennen leipomista saanut kuopuksemme nukkumaan päikkäreille, mutta koska en ollut varma unien pituudesta, päätin edetä mahdollisimman helpolla ja nopealla tavalla, maun kuitenkaan kärsimättä. Tein siis täytteen ilman ylimääräisiä vaiheita sekoittamalla aineet vain keskenään sekaisin. Kaadoin tuon helpon, makeankirpeän sitruunatäytteen esipaistetun muropohjan päälle ja heitin komeuden uuniin paistumaan miedolla lämmöllä. Puolen tunnin kohdalla vilkaisin uuniin ja täyte oli edelleen täysin löysää. Olinkin jo ihan varma, että mönkään meni ja tuloksena olisi murupohjaa sitruunaliemellä. Jatkoin kuitenkin paistamista vielä muutaman minuutin ja ha haa, yhtäkkiä se tapahtui. Nimittäin sitruunatäyte jähmettyi. Jes, se onnistui sittenkin.

Marenkikuorrute piirakan päällä

Nostin piirakan pois uunista ja kävin kurkkaamassa kuopuksen unia. Siellä vaunuissa hän jutteli hereillä itsekseen. Mietin hetken aikaan mielessäni, haenko pojun pois vai jatkanko marenkipäällisen kanssa. Mieleni teki kokeilla piirakan päälle Sveitsiläistä marenkia. Se vaatii kattilaa ja valkuais-sokerimassan kuumentamista, joten hetken epäröin sen aloittamista. Poju kuitenkin viihtyi vaunuissa omissa puuhissaan niin hyvin, että otin riskin, sillä valkuaismassan kuumentamiseen ei montaa minuuttia mene. Lämmitin valkuaissokeriseoksen n. 60 asteiseksi (eli siihen asti kun sokeri ei enää krahise vispilällä koitettaessa). Juuri kun sain kuumennetun massan yleiskoneeseen vatkautumaan ja jäähtymään, poju alkoi kuikuilla vaunuista ulos ja halusi että hänet haetaan pois. Jätin yleiskoneen päälle ja suuntasin ulos. En tiedä vatkaantuivatko munat liian kauan, vai menikö massan joukkoon vettä keittämisen aikana, sillä kun palasin takaisin poju sylissä, valkuaissokerivaahto oli kunnolla jäähtynyt, paksuuntunutkin, mutta ei ollut lainkaan niin jäykän oloista kuin joskus aiemmin tekemäni. Sitä näytti myös määrällisesti olevan hieman vähemmän kuin normisti.

En jäänyt sen enempää ihmettelemään asiaa, vaan lusikoin marengin sitruunapiirakan päälle ja laitoin uunin ylätasolla vielä saamaan hieman väriä pintaansa. Väriä tuli hintsusti, mutta pinta rapeutui kivasti. Sveitsiläisellä marengillä tehdyn kakun olisi voinut syödä sellaisenaankin ilman uunin kautta käyttämistä, mutta tällä kertaa menin näin. Tällaisten marenkikuorrutteisten piirakoiden pinnasta tulee tosi nätti, jos käyttää tohotinta. Oon suunnitellut monet kerrat sellaisen hankkimista, mutta taidan olla sen verran hosuvaa mallia keittiössä, että polttaisin itseni ennen kuin tuli osuisi piirakkaan. Mutta ehkä joskus vielä, sillä lopputulos on tohottimella huitoessa kyllä niin nätti.

Makean kirpeä piirakka

Törmäsin muuten leipoessani munakaksosiin 🙂 Erottelin valkuaiset ja keltuaiset ja toisesta munasta tuli vastaan kaksoset eli muna, jossa on kaksi keltuaista. Samoin kävi myös kolmannen ja neljännen munan kohdalla. Munat olivat eri merkkisiä (olisikohan olleet vapaan kanan muni) kuin ennen käyttämäni, ehkäpä siinä syy. Ylimääräisten keltuaisten takia ohjeen kirjoittaminen meinasi olla aikamoinen homma. Poistinkin leipoessani tuplakeltuaisista toisen keltuaisen miltei kokonaan, jotta keltuaisten määrät täsmäisivät normimuniin.

Ja minkälainen piirakasta lopulta sitten tuli? Tuolla aiemmin jo mainitsinkin, että tosi hyvä. Vaikka sitruunatäyte itsessään oli todella kirpeä ja marenkia makuuni ehkä hieman liian vähän, teki piirakka yllättävän nopean katoamistempun jo korkkaamispäivänä pelkästään mein perheen kesken. Pikkuinen poikamme ei päässyt maistamaan piirakkaa sen sisältämän kananmunan vuoksi, ja siitä tulikin mieleeni testata tätä samaa joskus myös munattomana. Tässä kuitenkin ensin ohje sellaisena minkälaisena sen tein tällä kertaa.

Sitruuna-marenkipiiras

n. 24 cm vuokaan

Pohja:

3 dl vehnäjauhoja

0.75 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

0.25 tl suolaa

100 g voita

2 rkl kylmää vettä

Sitruunatäyte:

3 keltuaista

3 munaa

2 dl sokeria

150 g maustamatonta jogurttia

1.5 dl sitruunan mehua (koosta riippuen n. 2.5 sitruunan mehut)

1 sitruunan raastettu kuori

Marenki:

3 valkuaista

1.75 dl sokeria

Ohje:

Tee ensin pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin. Pilko joukkoon kylmä voi ja nypi murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Vältä vaivaamasta taikinaa, jotta se ei sitkisty suottas. Painele taikina n. 24 cm korkeareunaisen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteessa n. 10 minuuttia. Nosta piirakka pois uunista esipaistamisen jälkeen.

Esipaistettu muropohja

Laske uunin lämpötilaa 160 asteeseen.

Tee täyte ja valmistele marenkin tekemistä. Erottele 3 munasta valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Varmista, ettei valkuaisten joukkoon eksy yhtään keltuaista. Laita valkuaiset sivuun odottamaan marengin tekemistä. Laita keltuaiset kulhoon, missä teet sitruunatäytteen. Pese sitruunat hyvin ja raasta sitruunan uloin, keltainen osa. Purista sitruunoista mehut (1.5 dl) talteen. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään kulhossa, jossa on jo 3 keltuaista.

Pehmeä sitruunatäyte syntyy vähistä aineista

Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle. Paista 160 asteessa n. 40 minuuttia tai kunnes täyte on asettunut.

Tee sveitsiläinen marenki. Laita valkuaiset ja sokeri metallikulhoon ja kulho vettä sisältävän kattilan päälle. Vesi ei saa ylettyä kulhon pohjaan, vaan kuuma vesihöyry kuumentaa kulhon.

Kuumamarenkiin tarvitaan vain vähän aineita

Laita levy päälle ja anna veden kiehua. Vatkaa valkuaisia ja sokeria käsin esim. pallovatkaimella, kunnes sokeri sulaa ja seos on kädelle kuumaa. Seosta ei tarvitse kokeilla kädellä, vaan seos on tarpeeksi kuuma, kun sokeri enää krahise vatkaimen ja kulhon välissä. Lämpötila on tällöin n. 60 astetta eli lämpötila, jossa valkuaiset kypsyvät. Ota valkuais-sokeri-seos pois levyltä ja vatkaa sitä sähkövatkaimella tai yleiskoneella, kunnes se jäähtyy huoneenlämpöiseksi ja on paksua ja kiiltävää (vatkaimen tehosta riippuen n. 5-10 minuuttia).

Sveitsiläinen marenki

Levitä marenki sitruunatäytteen päälle rennoin ottein. Nostele vaikka lusikalla huippuja sinne tänne.

Levitä marenki piirakan päälle

Jos haluat pinnasta rapean, pidä piirakkaa 225 asteessa ylävastuksen alla n. 5-10 minuuttia, kunnes piirakka saa väriä pintaansa.

Vinkit:

* Jos piirakka on löysää vielä 40 minuutin kohdalla, jatka paistamista. Uuneissa on eroja, joten kypsyminen voi tapahtua vasta myöhemmin, noin tunnin kieppeillä. Myös pieni määrä (n.1 rkl) maissitärkkelysjauhoa täytteen joukossa saattaa edesauttaa täytettä hyytymään. Tämän lisääminen ei tietenkään auta, jos piirakka on jo uunissa, mutta sitä voi kokeilla vaikka heti, jos epäilee täytteen hyytymistä. Tai seuraavalla kerralla, jos haluaa ottaa uusinnan tämän herkun kanssa 🙂

* Täyte on melko pitkään löysää, ennen kuin se saavuttaa tarpeeksi suuren lämpötilan ja jähmettyy kokonaan. Jähmettyminen tapahtuu melko nopeasti.

* Voit tehdä päälle myös tavallisen marengin. Tällöin vatkaa valkuaisia ensin kunnes ne alkavat vaahdota. Lisää sokeria 1 rkl kerrallaan koko ajan voimakkaasti vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on jämäkkää ja levitä piirakan päälle.

* Piirakka on tällä marenkimäärällä todella kirpsakka. Jos pidät makeammasta lopputuloksesta, niin tee marenkia päälle vaikka tupla-annosta 😛

Sitruunapiiras marenki päällisellä

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Raikas sitruuna-marenkipiiras

Riikka

Ihmettelin kerran itsekin kaksosmunia. Meille munat tulevat suoraan tuottajalta. Jos nyt muistan oikein, syy oli kanojen ikä. Nuorena tulee kaksosmunia ja vähän myöhemmin normaaleja. Kanojen rodulla/ luomulla ei ole merkitystä ?

Suklaapossu

Ahaa, kiitos Riikka tiedosta! Ehkäpä siis tavallisesti käyttämäni munat ovat vanhempien kanojen tuotoksia, kun taas tässä vapaankanan-pakkauksessa oli nuorempien kanojen munittuja munia 🙂

Laura

Hei! Mietin tarjottavia yo-juhliin, mutta blogissasi on niin mielettömästi herkullisen kuuloisia ohjeita, että edes testattavaksi kokeiltavia on vaikea valita!
Hakusessa vielä jotain raikasta, suklaista sekä jokin maukas piirakka. Saisinko siis kysyä mieleenpainuvimmista leivonnaisistasi? Tai mielenkiinnosta, minkälaisen menun itse suunnittelisit? Lisäksi löysin useita erilaisia kasvispiirakoita, mitä niistä suosittelisit?
Kiitos paljon jo etukäteen! 🙂

Suklaapossu

Moikka Laura! Ens alkuun pahoitteluni, että vastaamisessa kesti näin kauan. Viimeiset viikot ovat olleet aikamoista pyöritystä, eikä vastaamiseen valitettavasti ole löytynyt sopivaa rakoa. Mutta tässä tulee ehdotukseni 🙂
Mieleenpainuvia leivonnaisia on paljonkin, mutta jos minun nyt pitäisi päättää mitä tekisin, niin valitsisin luultavammin jonkin näistä:
Mango-passion britakakku (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/ihana-mango-passion-britakakku/),
Fazerina-tyyppisen suklaakakun appelsiiniraidalla (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/fazeriinakakkunigellas-devils-food-cake-with-orange-flavor/),
kolmen suklaan kakun (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/ihana-kolmen-suklaan-liivatteeton-juustokakku/) tai
mustaherukkamoussekakun (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/taivaallinen-mustaherukkamoussekakku/).
Tuosta britakakusta sen verran, että mangotuorejuustoa ei valitettavasti enää myydä, mutta korvaisin sen vaniljatuorejuustolla, johon sekoittaisin pieniä mangonpaloja.
Kasvispiirakoista tekisin luultavammin joko tämän maukkaan kasvispiirakan https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tosi-maukas-kasvispiirakka/ tai tämän tomaatti-fetapiirakan https://kotiliesi.fi/suklaapossu/herkullinen-tomaatti-fetapiirakka/.
Saitko tästä ideoita tarjoiluihin vai haluatko lisää vinkkejä? 🙂

Taru

Mä en ole koskaan ollut kovin suuri marengin tai kirpeän sitruunan ystävä (lempeämmän sitruunan kyllä), mutta nämä tälläiset piirakat kiinnostaa kovasti! Tämäkin on niin kauniin ja herkullisen näköinen ? Mä oon kans törmännyt kaksosmuniin. Ne on olleet täällä yhden lähituottajan munia. Syytä näille kaksosille en tiedä. Mulla on joskus marenki ylivatkaantunut ja silloin vaahto hieman lässähtää. Ja varsinkin paistettaessa marengit on sillon jotenkin outoja, lässähtäneitä. Pitäisköhän munkin kokeilla tälläistä piirakkaa joku kerta! ?

Suklaapossu

Kiitos Taru <3 Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan joskus! Meilläkin tämä kirpeän ja makean yhdistelmä maistui sellaisille, jotka eivät normaalisti välitä erikseen sitruunasta tai marengista 🙂 Taitaa mun marengin löysyys mennä tuon ylivatkaamisen piikkiin, kun en ihan parissa minuutissa päässyt takaisin koneen ääreen. Ens kerralla sitten paremmin vahtien 🙂

Laura

Voi että, kiitos suuresti! Nämä riittävät, varmasti menee toteututukseen jokunen, mukavaa kevään jatkoa! 🙂

Suklaapossu

Ole hyvä 🙂 Ja toki olisin kiitollinen, jos ehdisit testailujen jälkeen tulla kertomaan mitä tykkäät mistäkin. Kiitos, ihanaa keväänjatkoa sinullekin Laura! 🙂

Pettynyt

Tein piirakan ohjeen mukaan ja pilalle meni. Täyte oli todella juoksevaa ja porisi siinä piirakan päällä loppuun asti, eikä se hyytynyt kunnolla. Muissa vastaavissa ohjeissa täyteeksi tehtiin sitruunakiisseli tai kreemi. Tätä reseptiä en toiste kokeile.

Suklaapossu

Hei Pettynyt. Harmi, ettet onnistunut. Uuneissa on yllättävän paljon eroja ja mietinkin, että jos uunisi oli omaani kylmempi tai kuumempi. Poriseminen voisi viitata kuumempaan uuniin, mutta toisaalta liian kuumassa munat kypsyvät (ja ehkä jopa kokkaroituvat), joten jos täytteesi oli täysin lientä, olisiko uuni ollut kuitenkin liian kylmä ja paistoaika jäänyt hieman liian lyhyeksi. Paistoaika saattaa venahtaa yllättävän paljon, jos uuni on vähänkin viileämpi. Joten jos piirakka vaikuttaa raa’alta ja täyte löysältä, voi piirakkaa pitää uunissa jopa tunnin, kunhan välillä tarkkailee täytteen hyytymistä.

Pöllö

Paras sitruunapiirakka mitä olen tehnyt! Helppo, kun ei tarvinnut keitellä täytteeksi kiisseliä vaan saattoi vain sekoittaa täytteen ja uuni hoiti loput. Maku erittäin hyvä! En enää muulla reseptillä tee.

Suklaapossu

Hei Pöllö! 🙂 Ihana kuulla! Tällaiset makeankirpeät piirakat ovat kyllä tosi ihania, ja vieläkin parempia, mikäli ne voi tehdä hieman helpommin 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *