Hyvinvointi

Eikö paino putoa? 9 syytä voivat paljastaa, miksi paino jumittaa oudosti

Jumittaako paino, vaikka olet nipistänyt ruokavaliosi äärimmilleen ja treenaat kovaa? Liian raju dieetti, piilevät sairaudet, unihäiriöt ja stressi voivat vaikeuttaa laihtumista.

Liikunta ei laihduta, jos treeni saa sinut syömään huomaamattasi enemmän kuin kulutat. Painon jumittaminen voi johtua myös aineenvaihduntahäiriöstä, ja joskus kyse on iloisesta asiasta: olet polttanut rasvaa ja saanut painavaa lihasta.

Listasimme syyt, joista laihtumisen tyssääminen voi johtua:

1. Liikunta on kasvattanut ruokahaluasi

Jos liikkujan paino jumittaa, syynä voi olla vaivihkaa kasvanut ruokahalu. Jos syöt vahingossa enemmän kuin kulutat, et laihdu. Esimerkiksi reilun tunnin kävelylenkki kuluttaa noin 350 kaloria. Jos syöt välipalaksi pari juustolla ja kinkulla päällystettyä voileipää, saat kaloreita saman verran kuin kulutit.

Ahkerankin liikkujan kannattaa siis laskea kaloreita ja pitää energiansaantinsa kulutustaan pienempänä.Täältä löydät apua oman kulutuksen laskemiseen.

Pähkinät

2. Syöt liikaa terveellistä ruokaa

Terveellistäkin ruokaa voi syödä liikaa, ja siinä voi olla paljon energiaa. Pähkinöissä on runsaasti rasvaa ja kaloreita. Kuivatuissa hedelmissä ja maissin kaltaisissa makeissa kasviksissa on paljon sokeria. Jos syöt lisäksi suuria annoksia, vatsalaukkusi venyy, eikä pienempi annos vie nälkää.

Noudata aterioilla lautasmallia: täytä puolet lautasesta salaatilla, neljännes proteiinilla ja neljännes lisukkeella. Valitse pieni tai keskikokoinen lautanen, tarkista ruoka-aineiden kalorimäärät ja syö maltillisia annoksia 3−4 tunnin välein.

3. Juot tai syöt piilokaloreita

Painon jumittaminen voi johtua piilevistä kaloripommeista. Jos juot sokerilimsoja, makeutat kahvin tai teen sokerilla ja lorautat salaattiin reilusti majoneesikastiketta, voit saada satoja piilokaloreita päivittäin.

Etenkin alkoholissa on turhaa energiaa. Alkoholi häiritsee myös sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa, lisää napostelunhimoa ja heikentää yöunta. Kaikki nämä tekijät altistavat lihomiselle.

Sisäinen kello vaikeuttaa aamu-unisen arkea

4. Nukut huonosti

Lyhyt ja katkeileva yöuni häiritsee ruokahalua hillitsevän leptiinihormonin tuotantoa. Sen sijaan ruokahaluhormoni greliinin pitoisuus kasvaa.

Huonon yön jälkeen etenkin makeat, suolaiset ja hiilihydraattipitoiset ruoat houkuttavat. Jos ihminen nukkuu vajaan viikon vain viisi tuntia yössä, hänen painonsa voi nousta kilon. Suurimmalle osalle riittävä unen määrä on 7−9 tuntia.

Myös yökukkuminen altistaa lihomiselle. Puolet unesta pitäisi olla nukuttuna kello 04:n mennessä, sillä viivästynyt unirytmi voi lihottaa, vaikka nukkuisit tarpeeksi monta tuntia.

5. Stressi nostaa painoasi

Stressaantunut ihminen nukkuu huonosti, ja unettomuus lihottaa. Stressaantunut voi myös helpottaa oloaan herkuttelulla.

Jos elämä on hektistä, liikunnalle ei jää aikaa tai treenaaminen tuntuu uuvuttavalta. Stressi voi myös häiritä aineenvaihduntaa ja lisätä lihomiselle altistavien hormonien määrää.

kasviksia

6. Elimistösi on säästöliekillä

Kun energiansaanti vähentyy, elimistö yrittää taistella puutostilaa vastaan. Perusaineenvaihdunta voi laskea lähes puoleen normaalista, kun keho pitää kiinni rasvavarastoistaan.

Säästöliekin syyt ovat yksilöllisiä. Joskus painon jumitus johtuu liian rajusta dieetistä. Syy voi olla myös se, että ruoka ei ole tarpeeksi ravinteikasta, vaikka kalorimäärä olisi sopiva. Pussikeittojen sijaan kannattaakin suosia oikeaa, kasvispainotteista ruokaa.

Myös perimä voi altistaa säästöliekille. Lihomiseen vaikuttavat suolistohormonit voivat toimia eri ihmisillä eri tavalla, vaikka he noudattaisivat identtistä dieettiä.

Aineenvaihduntaa voi herätellä lisäämällä liikuntaa ja nostamalla hieman energiansaantia. Älä kuitenkaan ahmi roskaruokaa. Satsaa monipuoliseen ruokavalioon, jossa on proteiinia, kasviöljyjä, kuituja ja vihanneksia.

7. Sinulla on aineenvaihduntasairaus

Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta ja diabetes voivat vaikeuttaa laihtumista. Jos et laihdu, vaikka tekisit mitä, tilanne kannattaa tutkituttaa. Jumittavan painon lisäksi väsymys, iho-oireet, näköhäiriöt ja jatkuva jano ovat varoittavia oireita.

8. Lääkityksesi lihottaa

Sairauksien hoidossa käytettävät lääkkeet voivat vaikeuttaa laihtumista, ennen kuin oikea hoitotasapaino löytyy.

Esimerkiksi diabeteksen hoidossa käytetty insuliini, sulfonyyliureat ja verensokeria säätelevät ateriatabletit eli glinidit voivat nostaa painoa. Perussairautta sairastavan ei kuitenkaan kannata tehdä ruokavalioonsa radikaaleja muutoksia, eikä lääkitystä saa muuttaa ominpäin. Lääkitys ja dieetti pitää suunnitella aina lääkärin kanssa.

Liikunta ehkäisee muistisairauksia

9. Olet saanut lihasta

Liikkuvan laihduttajan ei kannata tuijottaa pelkkää vaakaa. Lihas painaa enemmän kuin rasva, ja painon jumittaminen voi kertoa kiinteytymisestä.

Kehonkoostumusmittaukset, mittanauha ja peili auttavat selvittämään, onko lihas korvannut rasvan. Jos vyötärösi on kaventunut ja peilistä näkyy ryhdikäs varsi, voit iloita, oli kilomäärä mikä tahansa.

Lähteet: Diabetes hoitoon, Duodecim-lehti, Kestävyysurheilu, Keventäjät, Suomen sydänliitto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Kommentoi

Kommentoi juttua: Eikö paino putoa? 9 syytä voivat paljastaa, miksi paino jumittaa oudosti

Hanna

Tuo kuva: kukaan ei yritäkään vetään noin paljon liian pieniä vaatteita päälleen.

marjo

Ruokavalio on tärkein ja suurin syy siihen, että normaalipaino pysyy tai, että paino laskee. Ja että pysyt terveenä.

Kun proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien saanti on optimaalista, niin, ihminen pysyy terveenä, hoikkana ja energisenä. Eli syömällä oikein. Keskivertoaikuisen rasvan ja proteiinin tarve on n. 60-100 grammaa päivässä. Kasvikunnan tuotteita tulisi syödä 500-1000 grammaa päivässä.

Ravinto on yksi olennainen asia, millä pystyy vaikuttamaan rasvanpolttoon. Pääsääntö on, että mitä enemmän syöt hiilihydraatteja, sitä vähemmän rasva palaa. Hiilihydraatit ovat rasvojen lisäksi kehon toinen pääasiallinen energianlähde. Mutta pelkkä hiilihydraattien rajoitus ei riitä vaan ruuan laatu, ravinnesisältö ja myös koko ravintoketju ovat äärimmäisen tärkeitä asioita.

Ruoansulatuksessa kaikki hiilihydraatit pilkotaan glukoosiksi ja varastoidaan lihaksiin ja maksaan. Glukoosin varastomuoto lihaksissa ja maksassa on glykogeeni. Kun glykogeenivarastot ovat täynnä, ja lisää glukoosia vaan elimistöön tulee, niin käynnistyy lipogeneesi, jossa glukoosista syntyy rasvaa erityisesti maksassa ja rasvasoluissa. Osa siitä päätyy ja jämähtää varastorasvaksi, eli läskiksi, riippuen elimistön energiataseesta. Liika glukoosi veressä on myrkkyä elimistölle, joten siitä on päästävä eroon tavalla taikka toisella. Elimistön kyky varastoida energiaa glykogeenin muodossa on aika rajallinen, noin vuorokauden tarve, max.

Kun hiilihydraatteja ei ole muuttaa glukoosiksi, niin maksa muuttaa rasvaa glukoosiksi ja näinollen rasva palaa eli mitä enemmän syöt hiilihydraatteja sitä vähemmän laihdut.

Hiilihydraattimäärän tulee olla alle tietyn rajan, jolloin elimistö alkaa käyttämään rasvaa pääasiallisena polttoaineenaan. Hiilihydraatit stimuloivat insuliinin tuotantoa. Ilman insuliinia ihminen ei liho. Mutta, jos ravinto sisältää liikaa hiilihydraattia, niin ihminen lihoo ja saa metabolisia häiriöitä. Mutta, jos hiilihydraattia vähennetään riittävästi, niin insuliinin tuotanto normalisoituu ja ihminen laihtuu.

Oikea hiilihydraattien määrä ruokavaliossa riippuu terveydentilastasi, mahdollisesta painonpudotustarpeesta sekä fyysisestä aktiivisuustasostasi.

Sokereissa hiilihydraattia on 100%, viljoissa 70% ja muissa kasvikunnan tuotteissa alle 15%. Siitä voi jokainen laskea, mitä suuhunsa lappaa, jos mieli pysyä terveenä.

Ratkaisu on yksinkertainen. Vähähiilihydraattien ruokavalio laskee insuliinitasoja, jolloin varastorasva siirtyy kierrätykseen ja energialähteeksi.

Lisätkää liikuntaa asteittain kunnes päivittäisestä liikunnasta tulee elämäntapa (muistakaa erityisesti hyötyliikunta). Liikunta on se voima, joka pitää kehon kunnossa. Kaikki liikuntamuodot kelpaavat. Etsiytykää sellaisten liikuntalajien pariin jotka todella kiinnostavat. Pääasia, että nousette sieltä sohvalta. Muista myös riittävä lepo, uni ja rentoutuminen.

marjo

Joku sairaus tai lääkitys lihottaa?

Toki on joitakin sairauksia ja lääkityksiä (alle prosentilla lihavista), jotka lisäävät ruokahalua, hidastavat aineenvaihduntaa tai keräävät nestettä muutaman kilon, mutta se ei selitä suomen lihavuus- ja tyypin 2 diabetesepidemiaa, jolle ei näy loppua. Myös geneettinen lihavuus on kumottu useilla tutkimuksilla.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.