Hyvinvointi

Jalkahoito kotona – näin hellit jalkasi kuntoon! Asiantuntija kertoo, milloin jalat kannattaa käydä näyttämässä hoitajalle

Jalat kannattelevat meitä elämämme ajan, eikä jalkojen hoito ole koskaan turhaa. Jalkojen kunnosta voi päätellä paljon ihmisen terveydentilasta.

Jalkahoito auttaa moniin vaivoihin, kuten kipeisiin känsiin, kovettumiin ja kantapäiden halkeamiin. Se rentouttaa ja virkistää väsyneitä jalkoja, elvyttää verenkiertoa ja kosteuttaa kuivaa ihoa.

Erilaiset kynsimuutokset ja viruksen aiheuttamat syylät ovat myös yleisiä jalkavaivoja.

”Jalkahoitoon kannattaa hakeutua jo hyvissä ajoin, eikä kärsiä kipeistä vaivoista. Ainut tehokas keino kynsisienen hoitoon on tulehtuneen kynnen hiominen yhdessä syötävän lääkekuurin kanssa”, jalkahoitaja Emmi-Lotta Orsmaa toteaa.

Lue myös: Kylmät kädet ja jalat – mikä on syynä, ja milloin pitää huolestua?

Jalkahoito tärkeää: Jalkojen kunnosta voi päätellä paljon ihmisen terveydentilasta

Jalkojen kunnosta voi päätellä paljon ihmisen terveydentilasta. Jotkin sairaudet aiheuttavat jalkojen turvotusta. Esimerkiksi diabetes, reuma, nivelrikko, psoriasis, sydämen vajaatoiminta ja aso-tauti vaikuttavat alaraajoihin ja jatkuessaan heikentävät jalkojen terveyttä. Diabetes aiheuttaa hermostomuutoksia, nostaa tulehdusriskiä sekä heikentää verenkiertoa ja nivelten ja sidekudosten ominaisuuksia. Jotkut lääkitykset voivat myös aiheuttaa muutoksia kynsiin ja ihoon.

”Terveydenhoidollisesti suuntautunut jalkahoitaja näkee ihon väristä, kunnosta ja jalkojen sykkeestä verenkiertoon liittyviä asioita. Turvotus jaloissa ja suonikohjut voivat kertoa laskimoiden heikentyneestä toiminnasta”, Orsmaa sanoo.

Jalkahoitoa ei suositella, mikäli jalat ovat pahasti tulehtuneet tai niissä on avohaavoja. Jalkoja voidaan kuitenkin hoitaa tietyin ehdoin.

”Sisäänpäin kasvaneen kynnen aiheuttaman kynsivallintulehduksen kanssa voi joutua käymään jalkahoitajan luona saamassa apua. Lisäksi jos varpaanvälit ovat hautuneet tai iho on muuten rikki, jalkoja ei kylvetetä, jotta bakteereja ei pääsisi ihorikosta elimistöön. Esteenä jalkahieronnalle voivat olla suonikohjut, verenohennuslääkkeet tai aso-tauti, jotka saattavat aiheuttaa jalassa laskimotukoksen liikkeelle lähdön.”

Jalkahierontaa ja kylmiä ja kuumia kylpyjä

Jalkahoito voi tapahtua kauneuden, rentoutumisen ja virkistymisen tai terveyden näkökulmasta. Jalkahoidon voi tehdä kosmetologi tai terveydenhoitoon suuntautunut jalkahoitaja.

Jalkahieronnan avulla vilkastutetaan verenkiertoa ja edistetään lihasten ja nivelten liikkuvuutta. Hieronta rentouttaa tehokkaasti, sillä jalkaterässä on runsaasti hermopäätteitä. Jalkakylvyillä voidaan virkistää, rentouttaa, pehmittää kovettumia, lämmittää ja elvyttää jalkojen verenkiertoa.

”Merisuolakylvyn on todettu hillitsevän hikoilua ja vaihtolämpöisten kylpyjen puolestaan elvyttävän verenkiertoa. Kuivaihoisen kannattaa suosia öljykylpyjä pelkän ihoa kuivattavan veden sijaan. Pitkän patikoinnin jälkeen piparminttu- ja eucalyptus-tipat virkistävät ja viilentävät ihanasti.”

Näin tapahtuu jalkahoito kotona:

  1. Muista rasvaus. Jalkojen iho pysyy rasvaamisen ansiosta ehjänä ja vastustuskykyisenä ja kestää kulutusta paremmin kuin kuiva iho. Kuiva iho repeää ja halkeaa helposti. Kuivia jalkoja kannattaa rasvata mahdollisimman rasvaisella voiteella. Myös ureapitoiset voiteet ja pihka-hunaja auttavat kuivan ihon halkeamiin tehokkaasti.
  2. Unohda raspi. Raspausta raspilla tai pyörivällä hiomalaitteella ei suositella, sillä ne saavat kuivan ihon puolustautumaan tuplaamalla ihosolujen määrän ja kovettamalla itseään entistä enemmän.
  3. Leikkaa kynnet suoraan. Kynnet leikataan suoraan, kulmia pyöristämättä. Pyöristäminen lisää kivuliasta sisäänpäin kasvavan kynnen muodostumista.
  4. Tarkista kengät. Suuri osa jalkaongelmista johtuu huonoista ja epäsopivista kengistä. Etenkin nuorena jalka mukautuu kengän mukaan, siksi sopivien kenkien valinta on tärkeää. Vaivaisenluut ja limittäin asettuneet varpaat johtuvat usein kenkien liian kapeasta lestistä.
  5. Muista varpaanvälit. Kuivaa pesun jälkeen varpaanvälit, ettei niiden iho pääse hautumaan. Varpaanvälejä ei saa myöskään rasvata. Talkki ja lampaanvilla auttavat tiiviiden varpaanvälien hautumien ehkäisyssä.

Lue myös: Kyytiä karheudelle! Testasimme kosteuttavia jalkanaamioita, jotka hellivät kuivia kantapäitä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jalkahoito kotona – näin hellit jalkasi kuntoon! Asiantuntija kertoo, milloin jalat kannattaa käydä näyttämässä hoitajalle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.