Liikunta

Uusi tapa laihduttaa lupaa varmoja tuloksia: Joko olet kokeillut Bright Line Eating -menetelmää?

Bright Line Eating -menetelmän väitetään olevan ainoa ravitsemusmenetelmä, joka on auttanut tuhansia ihmisiä pääsemään tavoitepainoonsa ja pysymään siinä.

Bright Line Eating eli BLE on aivo- ja kognitiotieteen tohtori Susan Peirce Thompsonin kehittämä painonhallintamenetelmä, joka perustuu aivojen huijaamiseen.

Thompson uskoo, että tavallisesti laihdutus on vaikeaa, koska ihminen joutuu tekemään niin monia tietoisia päätöksiä syömiseen liittyen. Kun tietoinen päätöksenteko poistetaan ruokailuprosesseista ja syömiseen liittyvät päätökset automatisoidaan, painonhallinta helpottuu. Tämä tapahtuu noudattamalla Thompsonin luomia selkeitä rajaviivoja, joiden ylittämistä menetelmässä ei sallita.

Lue myös: Eikö paino putoa? Nämä 9 syytä voivat paljastaa laihduttajalle, miksi paino jumittaa oudosti

Kirjassaan Syömisen punainen lanka – Aivot painonhallinnan apuna (Bazar 2018) Thompson väittää menetelmänsä olevan ainoa ravitsemusmenetelmä, joka on auttanut useita tuhansia ihmisiä pääsemään tavoitepainoonsa ja pysymään siinä. Thompsonin mukaan menetelmän aloittaminen vaatii hieman tahdonvoimaa, mutta kun menetelmään on tottunut, sen noudattaminen on helppoa.

Bright Line Eating -laihdutus on näppärä keino laihtua ilman liikuntaa. Thompson nimittäin toteaa, että liikunta kannattaa ottaa mukaan elämään vasta sitten, kun kiloja on karissut useampia ja BLE-menetelmästä on tullut elämäntapa. Muuten liikunta voi tehdä laihduttajasta vain nälkäisemmän ja saada laihdutusprosessin takkuilemaan, kun rajaviivoista on vaikeampi pitää kiinni.

Lue myös: Opi rakastamaan kehoasi – 3 askelta oman vartalon hyväksymiseen

laihdutus, laihduttaminen, laihdutus nopeasti, laihdutus helposti, laihdutus ilman liikuntaa, bright line eating

Bright Line Eating -menetelmän neljä rajaviivaa

Bright Line Eating -menetelmä perustuu neljään rajaviivaan, joita ei saa ylittää. Kun laihduttaja noudattaa näitä neljää periaatetta, syömiseen liittyvät päätökset automatisoituvat, eikä laihduttajan ei tarvitse käyttää energiaa sen pohtimiseen, mitä hän söisi ja kuinka paljon.

Susan Peirce Thompson muistuttaa, että kannattaa keskustella lääkärin kanssa, ennen kuin aloittaa menetelmän noudattamisen. Varsinkin, jos laihduttajalla on jokin lääkitys, lääkärin tuki laihdutusprosessissa on tarpeen.

1. Luovu sokerista

Tärkein Susan Peirce Thompsonin säännöistä on, että ruokavaliosta pitää poistaa kaikki lisätty sokeri. Myös hunaja, siirapit ja keinotekoiset makeutusaineet ovat kiellettyjen aineiden listalla.

Sen sijaan mitä tahansa hedelmiä voi syödä, eikä hedelmissä luontaisesti esiintyvä sokeri ole Thompsonin mukaan keholle ja aivoille rappioksi. Kuitenkin kuivatut hedelmät, hedelmämehut, soseutetut hedelmät ja smoothiet ovat Thompsonin mustalla listalla, eikä niitä saa syödä.

Lue myös: Kolottaako sokerihammasta? Taltuta makeanhimo näillä sokerittomilla välipaloilla

2. Luovu jauhoista

Thompson painottaa, että myös jauhot ovat salakavala ruoka-aine ja laihduttamaan pyrkivän pitäisi luopua niin vaaleista kuin tummistakin jauhoista. Niinpä muun muassa pasta, leivät, pitsat ja pasteijat ovat kiellettyjen ruokien listalla.

Sääntö perustuu siihen, että kun ihminen jättää ruokavaliostaan pois sokerin, hän kääntyy helposti etsimään tyydytystä jauhoista valmistetuista ruoista, mikä puolestaan saattaa johtaa painon kertymiseen.

3. Syö kolme kertaa päivässä

Sen lisäksi, että ruokavaliosta on poistettava sokeri ja jauhot, Bright Line Eating -menetelmä ohjaa syömään ainoastaan kolme kertaa päivässä. Näiden aterioiden välillä naposteltavat välipalat ovat ehdottomasti kiellettyjä. Tavoitteena on tehdä syömisestä automaattista: kun ihminen syö aamiaisen, lounaan ja päivällisen säännöllisinä kellonaikoina, hänen ei tarvitse tehdä tietoista päätöstä syömisestä. Tämä puolestaan helpottaa painonhallintaa.

Menetelmään kuuluu myös aterioiden suunnitteleminen etukäteen. Edellisenä iltana kirjoitetaan ateriasuunnitelma, johon sitoudutaan. Suunnitelmasta poikkeamista ei sallita. Nälkäisenä tehdyt päätökset johtavat monesti epäterveellisiin ruokailutottumuksiin, joten BLE-menetelmä pyrkii myös pois spontaanista ahmimisesta ja ohjaa kohti säännöllistä ja hallittua syömistä.

Juominen on sallittua ruokailujen välilläkin, mutta juoda saa lähinnä vettä. Kahvia ja teetä voi juoda yhden tai kaksi kupillista päivässä, mutta niistäkin molemmista olisi hyvä pyrkiä eroon.

Lue myös: Intuitiivinen syöminen auttaa katkaisemaan laihdutuskierteen – syö kehoasi kuunnellen

4. Punnitse ateriasi

Neljäs Susan Peirce Thompsonin rajaviivoista on ruoan punnitseminen. Kun jokaisen ateriansa punnitsee, ei tarvitse itse pohtia, onko syönyt päivän aikana liikaa. Thompson kieltää myös ateriakoilla kikkaillun: aamiaiseen kuuluvaa hedelmää ei voi siirtää syötäväksi esimerkiksi lounaalla. Ruokailuun ei pitäisi liittyä syömistilanteessa mitään tahdonalaista päätöstä, vaan tämäkin osa syömistä pyritään menetelmässä automatisoimaan.

Painonpudotuksen ateriasuunnitelma näyttää seuraavalta: 

Kun laihduttaja on päässyt tavoitepainoonsa, hän siirtyy noudattamaan ylläpitovaiheen ateriasuunnitelmaa. Bright Line Eating -menetelmä on siis pikemminkin elämäntapa, joka jatkuu laihduttamisen jälkeen ja varmistaa, että tavoitepaino pysyy.

Oletko kokeillut Bright Line Eating -laihdutusmenetelmää? Kerro kommenteissa kokemuksesi!

Lähde: Susan Peirce Thompson: Syömisen punainen lanka – Aivot painonhallinnan apuna (Bazar 2019)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uusi tapa laihduttaa lupaa varmoja tuloksia: Joko olet kokeillut Bright Line Eating -menetelmää?

Väsynyt

Olipa omaperäistä..

kollete

Thermacuts Laihdutuslääke – http://tonzes.com/slimfi.htm Olen syönyt thermacuts kaksi kuukautta, ja täytyy sanoa, että olen enemmän kuin tyytyväinen tuloksiin. Olen pudottanut yli 5 kiloa, enkä ole muuten joutunut paljoa muuttamaan ruokavaliotani tai liikunnan määrää. Ihana ravintolisä!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.