Liikunta

Mikä avuksi, jos lihakset ovat jumissa treenin jälkeen? Yksi liikuntamuoto on ylitse muiden

Lihaskipu treenin jälkeen on monille tuttua. Mutta miten kipu helpottaa, levolla vai liikkeellä? Tähän vastasi terveystieteen tohtori Marjo Rinne UKK-instituutista.

Uusi laji, uusi liike, entistä isompi vastus ja tauko liikkumisesta kipeyttävät usein lihakset. Kun ihminen käyttää lihaksia tavallista reippaammin, lihassoluihin tulee pienenpieniä vaurioita, mikrotraumoja, jotka lihas korjaa itse. Korjaustyö tekee lihaksista vahvemmat, mutta se tuntuu lihaskipuna.

Lue myös: Kotijumppa vahvistaa ja vie jumit mennessään – katso ohjeet 4 helppoon jumppaan, jotka sopivat kaikille

Lihaskipu treenin jälkeen lähtee kevyellä liikkeellä. Jos juoksu on kipeyttänyt jalat, kannattaa lähteä kävelemään. Kävely tekee hyvää myös puutarhatöissä kipeytyneelle selälle.

Lue myös: Oikea kävelytekniikka ehkäisee vaivoja – ethän kävele väärin?

Lihaskipu hellittää lämmittelyllä

Venyttely on kevyttä liikettä. Jotta se ei kipeyttäisi lihaksia entisestään, lihakset kannattaa ensin lämmitellä vaikka marssimalla paikalla ja pyörittelemällä käsiä.

Lue myös Anna.fi: Tuntuuko keho aamuisin jäykältä ja sängystä nouseminen vaikealta? Lääkäri kertoo, mistä aamukankeus voi johtua

Liikkuminen tepsii myös staattisesta lihastyöstä aiheutuvaan kipuun, kuten jännittyneen niskahartiaseudun aiheuttamaan päänsärkyyn.

Lue myös: Pään virheasento aiheuttaa kipuja ja ärtyneisyyttä – 5 helpottavaa korjausliikettä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mikä avuksi, jos lihakset ovat jumissa treenin jälkeen? Yksi liikuntamuoto on ylitse muiden

Sinun täytyy kommentoidaksesi.