Liikunta

Miten valita itselle sopiva joogamatto? Joogaopettaja kertoo vinkit kestävän maton valintaan

Jooga vei mennessään ja nyt pitäisi valita sopiva joogamatto. Mitä ominaisuuksia on hyvällä joogamatolla? Joogaopettaja Katja Ojala kertoo. 

Erilaisia joogamattoja on markkinoilla lukuisia, mutta mistä tunnistaa hyvän maton? Kelpaako joogamatoksi mikä tahansa jumppamatto? Joogaopettaja ja KeidasWellnessin perustaja Katja Ojala kertoo, miten hyvä ja kestävä joogamatto löytyy.

1. Missä vaiheessa kannattaa hankkia ensimmäinen joogamatto?

Riippuu siitä, millaista joogaa harrastaa. Jos tekee kotona pelkästään yin-joogaa tai muuta hyvin rauhallista joogaa, joogamattoa ei välttämättä tarvitse ikinä. Sitä voi tehdä tavallisen paksun maton päällä tai alle voi laittaa pienen viltin.

Mitä tahansa muuta joogaa harrastavan kannattaa hankkia matto heti, kun tietää, ettei harrastus jää pelkäksi kokeiluksi. Kun alkaa harrastaa lenkkeilyä, pitää hankkia lenkkarit. Samalla tavalla joogaajalla on hyvä olla välineet heti alusta asti kunnossa.

Lue myös: Ensin psykologi Outi Pikkuoksa joogasi itsensä uuvuksiin, sitten hän alkoi hoitaa mieltään joogalla – kertoo nyt, miksi sinunkin kannattaa kokeilla joogaterapiaa

2. Millainen on hyvä joogamatto?

Joogamatto ei ole mikä tahansa jumppamatto. Se ei saa olla liian pehmeä. Pehmeät matot ovat yleensä joko ohuita ja pehmeitä tai paksuja ja pehmeitä. Ohut ja pehmeä matto painuu littanaan eikä pehmusta tarpeeksi. Paksulla ja pehmeällä matolla taas ei pysy kunnolla pystyssä.

Joogamaton on oltava myös jämäkkä niin, ettei se veny juurikaan. Kun tekee seisoma-asentoja ja seisoo jalat haarassa, matto ei saa lähteä leviämään jalkojen alla. Pystyssä pysymisen ei pitäisi viedä energiaa.

On myös tärkeää, ettei joogamatto ole liukas. Esimerkiksi alaspäin katsova koira -asanassa kädet alkavat liukua matolla herkästi.

Joogamaton pitää myös tarttua lattiaan. Se ei siis voi olla mikään retkipatja. Kun astuu askeleen, maton pitää pysyä tukevasti paikallaan.

3. Mistä löytyy kestävä matto?

Mistä tahansa joogaan erikoistuneesta verkkokaupasta tilattu matto on todennäköisesti hyvä. Ne kestävät hyvinä todella pitkään.

Myös monet marketit ja urheiluliikkeet myyvät joogamattoja, mutta niiden laadusta ei aina ole takeita. Matot voivat mennä rikki nopeastikin.

Materiaaliinkin kannattaa kiinnittää huomiota. Vaikka ekomatot saattavat olla ekologisista materiaaleista valmistettuja, kaikki ekomatot eivät välttämättä kestä ehjinä kovin pitkään.

4. Tarvitseeko uusi joogamatto käsitellä jotenkin?

Joogamatot on usein käsitelty erilaisilla pintakäsittelyaineilla. Ne tekevät matosta luistavan. Esimerkiksi alaspäin katsovassa koirassa kädet alkavat liukua matolla herkästi.

Jos uusi matto on liukas, se kannattaa pestä harjalla harjaten ennen käyttöönottoa. Se vähentää maton liukkautta.

Lue myös: Kotitreeni on helppoa ja halpaa – 8 syytä kuntoilla kotona ja lähiluonnossa

Lue myös Anna.fi: Aloittelijan helppo pilatestreeni kehittää keskivartaloa ja vie vain 15 minuuttia – katso myös ohjattu videoharjoitus!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten valita itselle sopiva joogamatto? Joogaopettaja kertoo vinkit kestävän maton valintaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.