Liikunta

Kotitreeni on helppoa ja halpaa – 8 syytä kuntoilla kotona ja lähiluonnossa

Kotitreenien suosio kasvaa hurjaa vauhtia, eikä ihme. Kun luo itselleen rutiinit, kotitreeni sujuu yllättävän helposti. Kokosimme 5 syytä aloittaa kotitreeni sekä ohjeet eri lajien harrastajille.

Kotitreeni eli kotiympäristössä, kuten olohuoneessa, tutulla lenkkipolulla tai metsässä, tehtävä treeni on loistava tapa kohottaa kuntoaan. Kotitreeni onnistuu joko ilman välineitä tai muutaman edullisen välineen kanssa.

Koronarajoitusten vuoksi normaalien liikuntarutiinien pariin ei välttämättä ole mahdollisuutta päästä. Säännöllisen kotitreenin merkitys on siksi korona-aikana entisestään korostunut.

”Tässä poikkeusajassa liikunta on erityisen merkittävässä roolissa mielenterveyden hoidossa. Ei sovi unohtaa myöskään fyysisen kunnon ja paremman vastustuskyvyn yhtälöä”, muistuttaa fysioterapeutti Kristiina Kivihalme. Hän toimii PhysioTrainer-yrittäjänä ja Mehiläisen Työelämäpalveluissa työfysioterapeuttina.

Kokosimme kahdeksan syytä aloittaa kotitreeni ja asiantuntijoiden kanssa kootut ohjeet ja vinkit, joiden avulla voit jumpata missä ja milloin vain. Yksi asia kotitreenaajan kannattaa kuitenkin pitää mielessä:

”Jos taustalla on vuosien kuntosaliharjoittelu, voi olla haastavaa ylläpitää ja kehittää voimaa pelkän kotitreenin avulla. Tämä edellyttäisi riittävän painavien levytankojen ja käsipainojen hankkimista kotiin. Sen sijaan aloittelija ja tavallinen kuntoliikkuja hyötyvät varmasti omalle tasolleen soveltuvasta, säännöllisestä kotitreenistä”, Kivihalme kertoo.

Lue myös: Näin nopeasti lihaskunto alkaa rapistua, jos liikunnan määrä vähenee runsaasti – 8 asiaa, jotka on hyvä tietää treenaamisesta juuri nyt

1. Kotitreeni on helppoa

Kun jooga- tai kuntosalin perustaa kotiin, pääsee helpolla. Ei vaivalloisia siirtymiä, taistelua takarivin paikasta tai uusien liikuntavaatteiden ostamista. Ei kuntoiluvälineiden raahaamista töiden kautta autoon tai pyöränselkään. 

Eikä koskaan tarvitse avata treenikassia vain huomatakseen, että vesipullo tai vaihtoalkkarit jäivät kotiin. 

Kotitreeni säästää aikaa ja hermoja!

2. Kotitreeni on halpaa

Ei kuntosalikortteja, ei jatkuvia jäsenyyksiä ohjattuun liikuntaan. Kotitreenaaja liikkuu omassa tahdissaan ja ohjauksessaan. Hänen liikuntasalinaan on oma olohuone tai ehkäpä koko lähimetsä.

Liikuntakeskusten jäsenyyksistä säästyneet rahat voi ja kannattaa sijoittaa laadukkaisiin apuvälineisiin, kuten kävely- tai juoksukenkiin, jumppakuminauhaan ja kahvakuulaan tai painoihin.

3. Kotitreeni on monipuolista

”Kotitreeni on kaikkein tehokkainta silloin, kun siinä harjoitetaan mahdollisimman monipuolisesti kehon toimintakyvyn ja hyvinvoinnin kannalta tärkeitä osa-alueita, kuten hapenottokykyä, lihaskuntoa, liikkuvuutta ja kehonhallintaa. Aloittelijan ei kannata lähteä liikkeelle liian vaativalla ohjelmalla loukkaantumisen ja motivaation sammumisen välttämiseksi”, Kristiina Kivihalme muistuttaa.

Verkkovalmennuksista löytyy paljon vasta-alkajalle suunnattuja treenejä. Suoritustekniikkaan kannattaa pyytää apua ammattilaiselta, kuten fysioterapeutilta tai kokeneelta personal trainerilta.

”Ammattilaisen ohjausta kannattaa hyödyntää etenkin silloin, jos on jo ennestään jonkinlaista tuki- ja liikuntaelimistön vaivaa”, Kivihalme kehottaa.

4. Kotitreenaaja pääsee alkuun ilman kalliita välineitä

Kotitreenille kannattaa varata riittävän suuri, noin 2 x 2 metrin kokoinen esteetön tila. Myös pitävästä alustasta ja hyvästä ilmanvaihdosta kannattaa huolehtia. Kuntoiluvälineiden valinta riippuu liikkujan lähtötasosta, tavoitteesta ja siitä, miten paljon tilaa on käytettävissä välineiden säilytykseen.

Fysioterapeutti Kristiina Kivihalme painottaa, että aloittelija ei kuitenkaan tarvitse erityisiä kotitreenivälineitä.

”Kehonpainovastusharjoittelulla ja yksinkertaisilla perusliikkeillä pääsee hyvin alkuun, ja ne myös luovat pohjaa haastavammalle treenille. Yleensä kotoa löytyy sohva, tuoleja tai vaikkapa lasten seisomakoroke, jotka ovat oivallisia kotitreenin apuvälineitä. Jumppamatto lattiatason liikkeitä varten on oikeastaan ainoa suositeltava jumppavälinehankinta kotitreeniä aloitellessa.”

Kun treeniin haluaa lisää haastetta, kotitreenaaja voi hankkia esimerkiksi vastuskuminauhan, jumppapallon tai kahvakuulan.

5. Kotona treenaaminen huoltaa kehon kipupisteitä

Jomottaako polvea? Kipeytyikö selkä? Liikunta on lääke moneen jumiin ja kehon kipeytyneeseen kohtaan. Erilaiset venytykset sopivat esimerkiksi polvi- ja alaselkäkivun helpottamiseen. Treenaamalla voi myös ennaltaehkäistä monenlaisia särkyjä. 

Treeni itsessäänkin voi aiheuttaa monenlaista lukkoa ja kipua lihaksiin. Silloinkin ratkaisu löytyy liikunnasta

6. Kotitreenaaja saa itse valita liikunnan taustaäänet

Kyllästyttääkö kuntosalin radiokanavat tai tanssitunnin teknojumputus? Eikö jumppaohjaajan kimakka ääni helli korvia?

Kotisalilla saa valita treenien taustamusiikin itse.

Onko se äänikirja, lintujen laulu vai kenties soittolista, jolle on koottu vain parhaita hittejä? Halutessaan viihdykkeeksi voi valita jakson lempisarjasta tai klassikkoelokuvan. Sinä päätät!

7. Oma, yksityinen suihku ja pukuhuone 

Yksityisyys on meille kaikille tärkeää. Moni kokee jaetuissa suihku- ja saunatiloissa peseytymisen vaivalloiseksi ja ehkä kiusalliseksikin. Kotijumppaajan ylellisyyttä on ihan vain omassa käytössä oleva pesutila.

Hyvästi treenikassin pohjalle ruttaantunut minipyyhe! Kun kotitreeni on ohi, omassa spassa voi kuivatella vaikka siihen uusimpaan, suurimpaan ja pehmeimpään pyyhkeeseen. 

8. Koko kehon kotitreeni – voit määrätä itse tahdin ja järjestyksen

Miten olisi nopea viidentoista minuutin tehojumppa? Vai sittenkin puolentoista tunnin joogasessio?

Jos viimeiseen vatsalihassarjaan ei kerta kaikkiaan ole voimia, kukaan ei huomaa tai huomauta, jos sen jättää väliin. Kotona treenatessa voi palata lihaskuntoliikkeiden toistoihin vaikka vartin kuluttua, hetken huilattuaan.

Tiesitkö muuten, että nykyinen liikuntasuositus aikuiselle on 2,5 tuntia viikossa, vaikka 5 minuuttia kerrallaan?

Lue myös: Asiantuntija kannustaa liikkumaan säännöllisesti: ”Lyhyestäkin harjoituksesta saa terveyshyödyn”

Juttua on täydennetty uusilla vinkeillä 24.8.2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotitreeni on helppoa ja halpaa – 8 syytä kuntoilla kotona ja lähiluonnossa

Ajanhukka

Eikö tämmöinen kirjoitus ole ihan turha? Miksei ole vinkkejä, tärppejä tai jotain innostavaa pelkkien toteamuksien sijaan? Jotakin informaatiota eikä vain havaintoja, kiitos

Sinun täytyy kommentoidaksesi.