Liikunta

Voiko elää vanhaksi, jos ei koskaan harrasta liikuntaa? Professori vastaa tyhmään kysymykseen

Pitkän työpäivän jälkeen sohva tuntuu houkuttelevammalta kuin jumppaaminen tai ulos räntäsateeseen lähteminen. Mutta entä jos sohva houkuttaa jatkuvasti liikuntaa enemmän?

Hyvillä geeneillä varustettu sohvaperuna voi kyllä elää pitkään, mutta hänen elämänsä ei välttämättä ole kovin laadukasta. Tuoreen tutkimuksen mukaan paljon istuvan ihmisen aivot rapistuvat ennenaikaisesti, kertoo geriatrian professori Jaakko Valvanne.

Lue myös: Istuminen vaarantaa terveytesi – 5 keinoa, joiden avulla vähennät istumista

Vuodelepo on erityisesti vanhukselle vaara. Kun keho ei liiku, se ei enää myöskään toimi. Lihakset surkastuvat, ja voi tulla veritulppia ja makuuhaavojakin.

Liikkumattomuus on ihmislajille epänormaalia. Liikunnan merkityksen elämään voisi kiteyttää yksinkertaisesti: Liikuntaa ei tarvitse erikseen harrastaa, mutta liikuskella täytyy.

Mitä enemmän ihminen on jalkeilla ja liikkeellä, sitä paremmin hän voi. Myös useimpiin kroonisiin sairauksiin liike on tärkeä ja toimiva lääke.

Arkiliikkuminen ratkaisee paljon. Imuroimisen ja kaupassa käynnin lomassa voi kyllä istua sohvalla, mutta sitäkin kannattaisi rytmittää venytyksillä ja voimaliikkeillä. Ikääntyminen rapistuttaa erityisesti lihasvoimaa ja tasapainoaistia, joten näitä tulisi tietoisesti pitää yllä.

Lue myös Seura.fi: Mitä tehdä, kun liikunta ei innosta? Osahan meistä on jo geeneiltään laiskoja

Kotilieden Tyhmä kysymys -juttusarjassa asiantuntija vastaa kinkkiseen kysymykseen terveydestä.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 1/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Voiko elää vanhaksi, jos ei koskaan harrasta liikuntaa? Professori vastaa tyhmään kysymykseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.