Huimaus on usein vaaratonta – lääkäri kertoo, milloin oire voi olla merkki sairaudesta

Ketä tahansa voi huimata esimerkiksi silloin, kun nousee nopeasti ylös ja verenpaine laskee äkillisesti. Jos huimauskohtaus pitkittyy tai toistuu usein, syy on hyvä selvittää. Pahimmillaan huimaus voi olla vakavan sairauden oire.

Huimauksella tarkoitetaan epämiellyttävää aistikokemusta, jolloin ihminen itse tai hänen ympäristönsä liikkuu, vaikka liikettä ei ole. Kyseessä on varsin yleinen vaiva, sillä huimauksesta kärsii noin kolmasosa ihmisistä jossain vaiheessa.

Huimaus on varsin tavallinen syy hakeutua lääkärin paikkeille. Terveystalon korva-, nenä-, ja kurkkutautien erikoislääkäri Hanna Karvosen mukaan huimaus johtuu aina siitä, että tasapainotulkinnassa jokin menee pieleen.

Hän kuvailee tasapainoa kolmikantaiseksi jakkaraksi: jotta jakkara pysyy pystyssä, kaikki jalkoja pitää tukea. Tasapaino muodostuu sisäkorvan tasapainoelimestä, silmän havainnoista ja kehon antamista viesteistä, kuten tuntoaistimuksista jalkapohjissa, istumalihaksissa ja makuuasennossa. Jos yksi näistä pettää, silloin huimaa.

Lue myös: Hyvä tasapaino ei ole ikäkysymys – katso fysioterapeutin helpot treenivinkit

Huimaus voi johtua monesta eri syystä

Huimaus on käytännössä aina korvaperäinen vaiva, mutta sanaa käytetään kuvaamaan myös muita tasapainon ongelmia. Huimaus onkin hyvä jaotella kiertohuimaukseen ja tasapainohäiriöön. Siksi Karvonen tiedustelee aina potilaalta, tuntuuko huimaus siltä, kuin olisi karusellissa vai laivassa.

”Kiertohuimauksessa maailma tuntuu pyörivän ympärillä kuin karuselli, kun taas tasapainohäiriöt tuntuvat siltä kuin olisi laivassa tai hieman humalassa”, hän kuvailee.

Lue myös: Huimaako seisomaan noustessa? Saatat kärsiä matalasta verenpaineesta

Jos huimaus on keinuttavaa, sen syy on yleisimmin joko tukirankavika ja lihasongelma. Aivoperäiset, silmäperäiset ja keskushermostoperäiset syyt pitää kuitenkin tutkia ja sulkea pois vaihtoehdoista.

Kiertohuimauksen syy on yleensä sisäkorvassa. Korvassa oleva tasapainoelin on kolmikaarikäytävä, jonka tehtävä on tulkita pään asentoja. Nestettä sisältävät käytävät voivat mennä tukkoon ja aiheuttaa huimausta.

Kaarikäytävä voi mennä tukkoon sen takia, että ihminen alkaa rajoittaa liikkumista ikääntyessään. Se on selitys myös sille, miksi yli 75-vuotiailla huimaus on yleisin syy tulla lääkärin vastaanotolle.

”Esimerkiksi lapset temppuilevat ja tekevät kuperkeikkoja, kun taas viisikymppinen istuu ja nousee. Ärsykkeet ja pään liikkeet vähenevät niin paljon, että ihminen oppii pois eri liikkeestä”, Karvonen kertoo.

Kaarikäytävän häiriöiden lisäksi korvan tulehdukselliset paineongelmat, virusärsytykset, sisäkorvan ylipaine ja korvan hyvänlaatuiset kasvaimet aiheuttavat kiertohuimausta.

Lue myös Seura.fi: Miksi minua huimaa? Onko huimaus vaaratonta vai vakavaa? Näin neurologi vastaa 9 kysymykseen huimauksesta

Varo näitä merkkejä

Huimaus ilmenee usein kohtauksina. Jos niin kutsuttu karusellikohtaus kestää useamman minuutin tai jos kohtaukset toistuvat usein, on syytä selvittää, mistä vaiva johtuu.

Erityisesti lisäoireita on syytä tarkkailla. Huolestuttavia piirteitä huimauksessa ovat esimerkiksi:

  1. huimaus tulee rasituksen yhteydessä, esimerkiksi kävelylenkillä tai siivotessa
  2. huimausta seuraa äkillinen tajunnanmenetys

Jos huimausta seuraa tajunnanmenetys, taustalla on usein sydänperäinen syy. Tarvittaessa potilas määrätään lisätutkimuksiin esimerkiksi sydänlääkärille tai neurologille.

Varsinaista lääkettä huimaukseen ei ole, mutta hyvänlaatuista asentohuimausta voidaan hoitaa asentoärsytysharjoituksilla, jossa päätä ja vartaloa liikutellaan tietyllä tavalla. Yksittäinen liike voi korjata ongelman.

”On monta asiaa, jotka voivat aiheuttaa tasapainoelimen häiriöitä. Huimaus on vaiva, josta ei tarvitse kärsiä, koska useimmiten löytyy parannus ja keino”, Karvonen lohduttaa.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Huimaus on usein vaaratonta – lääkäri kertoo, milloin oire voi olla merkki sairaudesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X