Terveys

Uupumusta voidaan hoitaa monella eri tavalla – suomalaispsykologit erittelevät 3 eri keinoa, joista apu voi löytyä 

Mikä avuksi uupumukseen? Asiantuntijat kertovat, millaista apua uupunut voi saada.

Uupumus on kehon ja mielen reagointia pitkittyneeseen stressiin ja heikkoon palautumiseen. Uupumuksen oireet ovat hyvin yksilöllisiä, mutta yleisiä oireita ovat esimerkiksi jatkuva väsymys, merkityksettömyyden tunne ja motivaation puute.

Pitkittyessään uupumus voi johtaa vakavampaankin sairastumiseen – ja siksi on tärkeää, että tilanteeseen puututaan ajoissa. Aluksi on tärkeää ymmärtää, että uupumuksesta toipuminen on mahdollista. Kysyimme asiantuntijoilta, millä tavoin uupumusta voidaan lähteä hoitamaan.

Lue myös: Voit olla työuupunut, vaikka et olisi väsynyt – dosentti listaa 8 oiretta, jotka on syytä ottaa vakavasti

Uupumuksen hoito: Yksin vai yhdessä?

Työuupumus eli burnout on monelle terminä tuttu, mutta uupumusta voi olla monenlaista. Kaikki uupumus ei liity työhön.

”Ihminen voi uupua yhtä lailla yksityiselämästä, vaikka virallisesti termejä elämänuupumus, äitiuupumus tai huolenkantouupumus ei olekaan. On ymmärrettävää ja normaalia uupua, jos elämässä on paljon taakkoja millä tahansa osa-alueella”, työterveyspsykologi ja psykoterapeutti Outi Reinola Terveystalosta kertoo.

Kaikenlainen uupumus vie voimat, rasittaa arjessa ja häiritsee työntekoa. Siksi uupumuksen hoito on tärkeää. Uupumuksen hoito voidaan aloittaa yksin tai yhdessä. Oleellista on aloittaa hoito sillä tavalla, joka tuntuu itselle parhaalta.

3 x keinoa hoitaa uupumusta

1. Muiden kanssa keskustelu voi auttaa

Uupumuksen hoidossa ei tarvitse jäädä yksin. Reinola suosittelee aivan ensimmäiseksi omasta tilanteesta ja tunteista puhumista – vaikkapa puolisolle, ystävälle tai työkaverille.

Muiden avulla voi tunnistaa ja tunnustaa oman tilanteensa paremmin.

”Puhumalla voi jäsentää faktoja ja alkaa ymmärtää paremmin, mistä on kyse. Toinen ihminen tuo usein myös perspektiiviä asioihin. Pitääkö tilannetta jaksaa? Onko tämä jo poikkeavaa? Kannattaako tästä mennä keskustelemaan ammattilaisen kanssa?”

2. Kokeile erilaisia uupumuksen omahoidon keinoja

Omaa uupumusoireiluaan voi mitata itse kyselyn avulla. Kysely ei anna diagnoosia eikä korvaa ammattilaisen arviota, mutta siitä saa viitteitä omasta tilanteestaan. Kysely löytyy täältä.

Erilaiset omahoidon ohjelmat voivat olla avuksi uupumuksesta toipumisessa. Kaikille suomalaisille avoin ja maksuton Mielenterveystalo.fi:n uupumuksen omahoito -ohjelma sisältää tietoa uupumuksesta ja harjoituksia, jotka elvyttävät ja auttavat muokkaamaan kuormituksen ja palautumisen suhteen elämässä kestävämmäksi. Ohjelmaa voi käyttää itsenäisesti tai muun hoidon tukena.

Uupumuksen hoitoon on tarjolla myös erilaisia nettivalmennuksia ja vertaistukea.

Kaikki keinot kannattaa ottaa rohkeasti käyttöön uupumuksesta toipumisessa, uskoo työ- ja työterveyspsykologi, psykoterapeutti Liisa Uusitalo-Arola. Uusitalo-Arolaon ollut mukana tekemässä uupumuksen omahoito -ohjelmaa yhteistyössä Mielenterveystalon kanssa.

”Kaikki, mikä tukee palautumista ja realistisia rajoja niin työssä kuin muussakin elämässä, on hyödyksi. Mitä aikaisemmassa vaiheessa uupumisen vaaran huomaa, sitä helpompi kehitys on saada kääntymään parempaan suuntaan”, hän sanoo.

3. Hae apua ammattilaiselta

Uupuneen kannattaa hakea rohkeasti apua ajoissa. Uupumuksen hoito onnistuu esimerkiksi työterveyshoitajan, psykologin, psykoterapeutin tai lääkärin avustuksella.

”Työssäkäyvän ensimmäinen osoite on työterveyshuolto, opiskelevan opiskelijaterveydenhuolto. Perusterveydenhuollossakin uupumus aletaan tunnistaa yhä paremmin. Hoitoa ja kuntoutusta on kuitenkin valitettavan hajanaisesti tarjolla, mikä johtuu osittain siitä, ettei uupumus ole esimerkiksi sairauslomaan oikeuttava diagnoosi”, Uusitalo-Arola sanoo.

Erilaiset lyhyemmät tai pidemmät psykoterapiat ovat tavallisimpia kuntoutusmuotoja. Varsinaista lääkettä uupumukseen ei ole, mutta masennus- ja ahdistusoireita ja univaikeuksia voidaan helpottaa myös psyykenlääkkeillä tai tilapäisesti esimerkiksi nukahtamislääkkeillä.

Lue myös Seura.fi: Kamilla uupui äidin sairastumisen ja rankan arjen seurauksena: ”Oli pakko pysähtyä, antaa itselleen oikeus olla rikki”

Uupumuksen hoito tähtää toipumiseen

Usein hyvä tapa toipua uupumuksesta on erilaisten keinojen hyödyntäminen yhdessä. Ammattiavun lisäksi kotona voi tehdä itsenäisesti omahoidon tehtäviä ja keskustella omista tuntemuksista läheisten kanssa.

Joskus elämäntilanteen muuttaminen on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Vaikka pikaratkaisua ei löytyisi, uupumus tulee aina ottaa vakavasti. Kerran pahasti uupunut voi uupua muita helpommin myös jatkossa.

”Silloin voi tapahtua herkistymistä, jolloin aivojen stressinsäätelyjärjestelmä ikään kuin vaurioituu. Jos on kerran ollut oikein pahasti uupunut ja stressaantunut, pienempikin stressitilanne voi pompauttaa oman uupumuskokemuksen heti tappiin”, Outi Reinola sanoo.

Reinola on kuitenkin toiveikas. Hänen mukaansa uupumuksesta voi toipua ja elämässä voi päästä eteenpäin. Oman kehon ja mielen parantumiselle pitää kuitenkin antaa aikaa. Jos raskas tilanne on kestänyt jo pitkään, myös toipumisaika on pidempi.

Lue myös: Resilienssi on kykyä selviytyä muutoksista, ja nyt jokainen meistä tarvitsee sitä: 6 faktaa, jotka sinunkin on hyvä tietää resilienssistä

Liisa Uusitalo-Arolan mukaan olennaista uupumuksesta toipumisessa on se, että tilanne muuttuu.

”Tutkimusnäyttö viittaa siihen, että useimmiten on tarpeen saada aikaan muutosta sekä ulkoisissa asioissa, kuten työolosuhteissa, että yksilön omissa ajattelu- ja toimintamalleissa. Kolmas vaikuttamisen alue on kehon ja mielen reagointi – monet uupuneet kokevat joutuvansa hallitsemattomasti ylivireeseen, josta toipuminen on hidasta. Näihin kaikkiin on hyvässä hoidossa ja kuntoutuksessa keskityttävä erikseen”, hän sanoo.

Samaan uskoo Reinola.

”Pitää oikeasti oivaltaa, ettei voi yksin kantaa vastuuta kaikesta. Joihinkin asioihin tarvitaan apua ulkopuolelta. Silloin kannattaa miettiä myös sitä, mikä on ollut oma osuus uupumuksessa. Onko vain yrittänyt saada mahdotonta läpi ja määrännyt itsensä kamppailemaan ja kamppailemaan?”

Reinola muistuttaa, ettei elämän tulisi jatkuvasti olla pelkkää huolehtimista ja murehtimista. Elämässä tulisi olla hetkiä, jolloin ei ole huolta eikä hätää. Jos omat voimat ovat lopussa ja mieli uupunut, asialle on syytä tehdä jotain.

”Ihminen on monesti viisaampi kuin uskookaan. Emme aina ota riittävän vakavasti omia sisäisiä tuntojamme ja tunnelmiamme. Se, mitä tunnemme, on totta. Siihen kannattaa luottaa ja uskoa – eikä vain sysätä asiaa pois.”

Lue myös: Nurmi, Heli: Työuupumuksen itsehoito. Duodecim 2020. / Uusitalo-Arola, Liisa: Uuvuksissa. Kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin. Tuuma 2019. / Tammikuussa 2021 ilmestyy myös Uusitalo-Arolan uusin teos Uuvuksissa – työkirja. Käynnistä myönteinen muutos. Tuuma 2020.

Muut lähteet: Mielenterveystalo.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uupumusta voidaan hoitaa monella eri tavalla – suomalaispsykologit erittelevät 3 eri keinoa, joista apu voi löytyä 

Määä

Joopa joo. Saat enemmän stressiä, kun tuputtavat heti psyykelääkkeitä. Ei saa rauhassa edes surra tai kerätä voimia ilman moneen suuntaan samojen asioiden lässytystä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.