Kulttuuri

Kokosimme kiinnostavimmat kesäkohteet Suomessa – löydä omat suosikkisi ja tutustu uusiin paikkoihin

Kesäkohteet Suomessa haltuun. Monipuolisen loman ainekset ovat tässä: muutama ihana maalaiskohde, aurinkoiset kesäkaupungit, uniikit ravintolat sekä retkeilykohteet metsässä ja veden äärellä.

Kesäkohteet Suomessa kiinnostavat matkailijoita. Siksi lomalla ei kannatakaan jäädä tutuille nurkille pyörimään.

Kokosimme vinkit monipuoliseen lomaan. Sekoita lomaohjelmaan itsellesi sopivassa suhteessa makuja, veden läheisyyttä, metsissä samoilua, kesäkaupunkien lämmintä tunnelmaa ja ainutlaatuisia maalaiselämyksiä.

Lue myös: Saimaa on täydellinen kotimaanmatkakohde! Listasimme 35 syytä lähteä lomalle Saimaalle

1. Kesäkohteet Suomessa: makuja ravintoloissa

Café Kailaan kahvilarakennus on valmistunut 1920-luvulla.
Café Kailaan kahvilarakennus on valmistunut 1920-luvulla. Kuva: Sammy Virtanen/Café Kailas

Heinolan keskustassa Siltasaaressa sijaitseva Café Kailas toimii hulppeassa 100-vuotiaassa rakennuksessa, joka rakennettiin alun perin saunaksi. Saari jää keskelle Kymijokea omaan rauhalliseen maailmaansa, korkealla vieressä kulkee Vanha Lahdentien ja Jyrängön rautatiesilta.

Tammisaaren pitseria YLP! käyttää menussaan lähes pelkästään paikallisia raaka-aineita tomaateista yrtteihin, juustoihin ja kaloihin, vain suola ja öljy tulevat muualta. Piskuinen YLP! sijaitsee Tammisaaren vanhassa kaupungissa aivan torin laidalla.

Tampereen idyllinen puutaloalue Pispala on loistava sunnuntaikävelykohde. Puutalon kellarissa sijaitsevan Café Pispalan brunssin voimin jaksaa nousta vaikka ne kuuluisat Pispalan portaat! Pöytävaraus on pakollinen, erilaisia täyttäviä brunssimenuja on useita.

Lue myös: Mathildedal on suloinen ruukkikylä ja oiva retkikohde – nappaa parhaat vinkit kesäretkelle!

2. Kesäkohteet Suomessa viilentävän veden äärellä

Nauvon satamassa riittää laivoja ja saaristotunnelmaa.
Nauvon satamassa riittää laivoja ja saaristotunnelmaa. Kuva: iStockphotos

Veneilijöiden suosimassa Nauvon satamassa Paraisilla on panostettu uusiin laitureihin ja palveluihin. Luonnon monimuotoisuudesta voi nauttia veneen lisäksi pyörällä ja patikoiden. Vene- ja pyöräloman yhdistäminen on yksi ikimuistoisen kesäloman vaihtoehdoista, sillä Saariston rengastie on yksi maailman hienoimpia lajissaan.

Inkoon Gölisnäsin retkisatamasta pääsevät nauttimaan myös maitse saapuvat. Satamalahti on suojainen poukama, jossa voi viettää kesäpäivää uimalla ja retkeilemällä. Siistissä kohteessa on kaksi saunaa ja ruoanlaittomahdollisuus nuotiopaikoilla.

Kotkan Haapasaareen pääsee oman veneen lisäksi vuoroveneellä, joka vie historiaa kätkevään kohteeseen puolessatoista tunnissa. Saaressa on oma kauppa, kesäkioski ja 1800-luvulla rakennetut kirkko ja koulu. Haapasaaressa voi myös yöpyä.

Lue myös: Ihanat ulkoilualueet Helsingin seudulla – oletko jo käynyt näissä 24 retkikohteessa?

3. Metsään retkelle

Torisevan rotkojärvet tarjoavat retkeilijälle huimia näköaloja.
Torisevan rotkojärvet tarjoavat retkeilijälle huimia näköaloja. Kuva: Mikko Julkunen/OM-Arkisto

Pirkanmaalla Virroilla sijaitsevat Torisevan rotkojärvet eli Alainen, Keskinen ja Yläinen Toriseva kulkevat kaakosta luoteeseen virtaavassa noin kolme kilometriä pitkässä syvänteessä. Retken voi aloittaa Lotta Svärdin vuonna 1936 perustamasta Kahvimajasta. Rotkojärvillä kiertää 6,5 kilometrin luontopolku.

Pohjois-Pohjanmaalla Taivalkosken Kylmäluomassa on noin 90 järveä ja lampea sekä 54 kilometriä merkittyjä reittejä, joiden pituus vaihtelee 4–16 kilometriin. Onkiminen on sallittua retkeilyalueen kaikissa vesissä, paitsi Iso-Pajuluomassa ja pienemmässä Katkeimanlammessa. Kohde sopii koko perheelle.

Keski-Suomessa Kivijärvellä Salamajärven kansallispuistossa on merkittyjä reittejä noin 60 kilometriä. Reitit ovat osa Peuran polku -retkeilyreittiverkostoa. Matkaan pääsee Koirasalmen luontotuvalta. Yhdistelmäeräluvalla (6566) voi pyytää taimenta Koirajärvellä tai sitten voi vain onkia rennosti Heikinlammella.

Lue myös: 22 yllättävää matkavinkkiä kesä-Suomeen – Kotilieden toimitus antaa matkatärpit omista mökkikunnistaan

4. Kesäkohteet Suomessa: elämyksiä maaseudulla

Kosken Kartanon tilan pihapiirissä on useita ruukkiajan rakennuksia.
Kosken Kartanon tilan pihapiirissä on useita ruukkiajan rakennuksia. Kuva: Kosken Kartano

Vuodesta 1679 toiminutta Kosken kartanoa pitää jo kuudes sukupolvi. Hereford-karjastaan tunnettu luomutila sijaitsee Salon ja Tammisaaren välissä. Tilan oma kahvila-myymälä on avoinna torstaista-sunnuntaihin. Perjantaisin järjestetään opastettu tilakierros, jossa kerrotaan tilan historiasta.

Eläinten vanhainkoti Wanha Markki Ylistarolla on täynnä koskettavia kohtaamisia. Kesäaikaan pihalla kulkee vapaana muun muassa kanoja, kissa, aasi ja vuohi. Isäntäpari Heikki ja Liisa Laaksonen kertovat mielellään eläinten metkuista.Tilalla on myös pieni myymälä.

Vitostien varrella Suomussalmella seisovat Hiljaisen kansan tuhat turvepäistä ihmishahmoa ovat pysähtymisen arvoinen kokemus. Kulkeminen Reijo Kelan Hiljaisen kansan keskellä kutkuttaa mielikuvitusta. Kuvittelinko vain vai liikahtiko tuo hahmo tuolla?

Lue myös: Rakastatko merta ja saaristoa? Nämä kuusi ihanaa kesäretkikohdetta on tarkoitettu juuri sinulle!

5. Uniikit kesäkaupungit

Naantalissa meri ja saaristotunnelma on läsnä kaikkialla.
Naantalissa meri ja saaristotunnelma on läsnä kaikkialla. Kuva: VisitNaantali

Muumimaailmasta ja presidentin kesäasunnosta tunnettu merellinen Naantali on täynnä idyllisiä pikkukatuja, joiden varrella on pieniä liikkeitä. Käy Kultarannassa opastetulla puutarhakierroksella tai tutustu Naantalin keskiaikaiseen luostarikirkkoon.

Suomen aurinkoisimmaksi kaupungiksi kutsuttu Vaasa on parhaimmillaan kesällä. Yli 400 vuotta vanhassa kaupungissa näkyy ja kuuluu yhä suomenruotsalainen kulttuuri. Muista ajaa Suomen pisimmän sillan yli samalla reissulla. Raippaluodon sillalla on pituutta yli kilometri!

Saimaan rannalla sijaitseva Mikkeli on yksi Suomen suosituimmista mökkikunnista eikä ihme. Järviä ja lampia on kaupungin alueella noin 700. Vesipuisto Visulahti on lapsiperheiden mieleen, ja historiasta kiinnostuneet suuntavat Mikkelin päämajamuseoon.

Lue myös: Fiskars ja Tammisaari ovat ruokamatkan arvoisia – tee makumatka Länsi-Uudellemaalle

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kokosimme kiinnostavimmat kesäkohteet Suomessa – löydä omat suosikkisi ja tutustu uusiin paikkoihin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.