Huonekasvit

Pitääkö kastelupallo kasvin hengissä? Lue käyttöohjeet ja katso, miten testissä kävi

Kastelupallo voi pelastaa lomalaisen tai unohtelevan kastelijan kasvit. Testasimme, miten kastelupallo toimii käytännössä.

Vedensaannin varmistamisen lisäksi kastelupallo voi olla myös sisustuselementti. Kastelupallo on tarkoitettu ensisijaisesti sisäkäyttöön, ja sen voi laittaa monien eri kasvien juurille.

Kastelupallo voi olla muun muassa muovia, lasia tai yhdistelmä eri materiaaleja. Muoto, koko ja väri sekä hinta vaihtelevat, mutta toimintaperiaate on sama: Vesi valuu kastelupallon päässä olevasta pienestä reiästä hiljalleen multaan ja kasvin juurille, sitä mukaa, kun multa kuivuu.

Tyhjentynyttä kastelupalloa ei tarvitse heti täyttää uudestaan vedellä. Esimerkiksi palmuvehka, anopinkieli, kultaköynnös, rönsylilja ja peikonlehti viihtyvät, kun multa kuivahtaa ennen uutta kastelua.

Lue myös: Onko huonekasvillasi kuivat tai keltaiset lehdet tai putoilevatko ne? Tätä kasvisi yrittää kertoa sinulle

Kastelupallo
Keraamisen kastelupallon varren päässä ei ole reikää, vaan vesi läpäisee keraamisen varren.

Kastelupallo testissä

Millainen vaikutus kastelupallolla on huonekasvin viihtymiselle? Kokeilimme.

Istutimme kaksi samanlaista lyyraviikuna-kasvia samankokoisiin keraamisiin ruukkuihin. Multana käytimme tavallista huonekasveille tarkoitettua multaa.

Ruukut olivat halkaisijaltaan 15 cm ja kasvit kokonaiskorkeudeltaan noin 25 cm. Kummallakin kasvilla oli halkaisijaltaan 13 cm keraaminen aluslautanen.

Toiseen ruukkuun laitoimme istutuksen jälkeen kastelupallon, jonka tilavuus oli 250 ml. Kastelupallon yläosa oli muovia ja alaosa keraaminen. Toinen ruukku oli ilman kastelupalloa, ja sitä kastelimme kastelukannulla. Kasveille annettiin vain vettä kokeilun aikana.

Kastelupallo täytettiin melko pian sen jälkeen, kun se oli tyhjentynyt ja melkein täyteen joka kastelukerralla. Ilman kastelupalloa olevalle kasville annettiin vettä noin 2 dl per kastelukerta. Vettä annettiin, kun multa vaikutti kuivahtaneen.

Kasvit sijaitsivat samanlaisissa valo- ja lämpöolosuhteissa kokeilun ajan. Testi kesti seitsemän viikkoa.

Kasvit testin alussa ja lopussa. Vasemmalla oleva kuva on otettu testin alussa, oikealla oleva testin lopussa. Liikuta nuolta vasemmalle ja oikealla nähdäksesi molemmat kuvat.

Testin tulokset

Noin viikko kokeilun alkamisesta ja kasvien istuttamisesta kasveissa oli pieniä mustia lentäviä hyönteisiä, jotka hävisivät noin viikon kuluttua. Hyönteiset olivat todennäköisesti harsosääskiä. Koska kasvit olivat vierekkäin, emme pystyneet toteamaan, olivatko hyönteiset peräisin jommastakummasta vai molemmista vai muista samassa tilassa olevista muista huonekasveista.

Viikon päästä istuttamisesta ilman kastelupalloa olevasta kasvista putosi alin lehti. Lehti oli hieman jo kellertävä istutettaessa ja kellastui lisää viikon aikana, kunnes putosi pois.

Kokeilun loppupuolella kumpaankin kasviin ilmestyi uusi lehti – kastelupallolliseen kasviin muutamaa päivää aiemmin kuin ilman kastelupalloa olevaan. Myöhemmin ilmestynyt lehti kasvoi aiemmin ilmestyneen nopeasti kiinni, ja lehtien kasvuvauhti on sittemmin ollut miltei sama. Kokeilun aikana kasveissa ei tapahtunut muita muutoksia yhden lehden tippumista lukuun ottamatta.

kastelupallo-testitaulukko
Yllä olevasta taulukosta näkee, miten kasveja on kasteltu. Kastelupallo pidensi kasteluväliä hieman.
Lyyraviikunaan, jossa oli kastelupallo, ilmestyi uusi lehti muutama päivä aiemmin kuin ilman kastelupalloa olevaan.
Lyyraviikunaan, jossa oli kastelupallo, ilmestyi uusi lehti muutama päivä aiemmin kuin ilman kastelupalloa olevaan.
Ilman kastelupalloa olevan lyyraviikunan uusi lehti kasvoi aiemmin ilmestyneen lehden nopeasti kiinni. Kuvat otettu samana päivänä testin viimeisenä päivänä.
Ilman kastelupalloa olevan lyyraviikunan uusi lehti kasvoi aiemmin ilmestyneen lehden nopeasti kiinni. Kuvat otettu samana päivänä testin viimeisenä päivänä.

Juttua varten on haastateltu floristimestari Henna Riuttamäkeä Martin tarhasta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pitääkö kastelupallo kasvin hengissä? Lue käyttöohjeet ja katso, miten testissä kävi

viherpeukaloko

Olen aina epäillyt kastelupallon toimintaa. Hyvä testi, nyt uskallan itsekin loma-aikana ottaa pallon käyttöön.

Annukka

Yllättävän paljon vettä kului, 2,4 dl kastelupalloon ja 2dl suorakasteluna alkuun muutaman päivän välein. Ei taitaisi pallo lomalaista paljon auttaa. Omille kukilleni: kolme juorua, kaksi rönsyliljaa, kultaköynnös ja joulukaktus, riittää yhteensä yksi litran pullo vettä 3-4 kertaa kuukaudessa. Kukat ovat melko isoja, vanhoja, asuvat ikkunalaudalla puolivarjossa ja voivat erittäin hyvin. Voisiko olla niin, että kukat tottuvat ajan myötä tiettyyn kastelutapaan? Tai ehkä lyyraviikuna vain tarvitsee enemmän kastelua, itselläni ei siitä ole vielä kokemusta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.