Huonekasvit

Köynnöskasvi sisälle: 11 vaihtoehtoa, joiden joukosta taatusti löydät suosikkisi

Kun kodin seinät kaipaavat trooppista vehreyttä, köynnöskasvi sisälle on hyvä idea.

Pitäisikö hankkia köynnöskasvi sisälle? Jos haluat seinille vihreää tai kasvien lehdistöt eivät sovi kodin tasoille, laita kasvi ottamaan tukea säleiköstä.

Monet köynnöskasvit sopivat myös amppelikasveiksi, kun ne istuttaa katosta roikkuvaan ruukkuun, josta versot valuvat alaspäin.

Nopeakasvuiset ja helppohoitoiset köynnöskasvit sisälle

Aasinkorva (Syngonium podyphyllum) on kaunislehtinen, nopeakasvuinen köynnös- tai amppelikasvi. Se viihtyy valoisassa tai puolivarjoisassa kasvupaikassa. Pidä multa tasaisen kosteana, mutta varo liikamärkyyttä. Lannoita kasvukaudella viikoittain.

Köynnöskasvi sisälle: Aasinkorva
© Jorma Marstio

Ellinkissus (Cissus rhombifolia ’Ellen Danica’) on vanha ja yhä suosittu köynnös kotiin. Puolivarjossa viihtyvät kissukset tarvitsevat säännöllistä kastelua ja lannoitusta, koska ne kasvavat nopeasti. Jos istutat kissuksen amppeliin, leikkaa sitä keväisin ja ota pistokkaita.

Köynnöskasvi sisälle: Ellinkissus
© Suvi Laine

Unelma (Asparacus setaceus) on ikivanha huonekasvi, jonka versoja käytetään myös kukkakimpuissa. Unelma viihtyy parhaiten puolivarjossa. Kastele unelmaa kasvukaudella niin runsaasti, etteivät sen lehdet kuivu ja varise. Talvella kastelua kannattaa vähentää, jotta unelma ei kärsi liikamärkyydestä.

Unelma
© Suvi Laine

Jopa varjossa viihtyvät köynnöskasvit

Hopeaköynnös (Scindapsus pictus) on vähään tyytyvä köynnöskasvi. Sille mieluisin kasvupakka on puolivarjoisa. Kastele hopeaköynnöstä tasaisesti, mutta etenkin talvella anna mullan kuivahtaa kastelujen välissä. Lannoitusta tarvitaan kasvukaudella kerran viikossa, talvella harvemmin.

Köynnöskasvi sisälle: Hopeaköynnös
© Mirva Kakko

Kultaköynnös (Epipremnum pinnatum) selviytyy vähässäkin valossa, mutta parhaiten se voi valoisassa paahteettomassa kasvupaikassa. Kirjavalehtiset lajikkeet vaativat enemmän valoa kuin vihreälehtiset. Kastele ja lannoita kasvun mukaan läpi vuoden. Pistokkaat juurtuvat hyvin.

Köynnöskasvi sisälle: Kultaköynnös
© Mirva Kakko

Muratti (Hedera helix) on kiiltävälehtinen viherkasvi, joka sopii sekä köynnökseksi että amppeleihin. Laji viihtyy puolivarjossa tai jopa varjossa. Kirjavalehtiset muunnokset vaativat enemmän valoa kuin vihreälehtiset. Kastele ja lannoita muratteja kasvun voimakkuuden mukaan.

Muratti
© Mirva Kakko

Kukkivat vaihtoehdot

Ihmeköynnös (Bougainvillea glabra) kukkii parhaiten valoisassa kasvupaikassa. Sen voi viedä kesäksi ulos, mutta talveksi se tarvitsee mieluiten kasvupaikan, jossa lämpötilan voi laskea 10–15 asteeseen. Kastele ja lannoita ihmeköynnöstä kasvukaudella säännöllisesti.

Ihmeköynnös
© iStockphoto

Kiinanjasmiini (Jasminum polyanthum) viihtyy valossa, mutta kavahtaa paahdetta. Kastele ja lannoita säännöllisesti kesäkaudella, mutta vie se talveksi viileään 10–15 asteeseen. Älä huolestu, vaikka lehtiä ja kukka-aiheita tippuu. Viileässä talvetetut yksilöt kukkivat kasvukaudella.

Kiinanjasmiini
© iStockphoto

Kärsimyskukka (Passiflora caerulea) viihtyy auringosta puolivarjoon. Sitä näkee sekä kesäkukkana että huonekasvina. Etenkin auringossa kasvavaa kärsimyskukkaa tulee kastella runsaasti, mutta sisälle talveksi tuotuja harvemmin. Kukinta-aika on kesällä.

Kärsimyskukka
© iStockphoto

Posliinikukka (Hoya spp.) voivat olla lajeittain hyvinkin erilaisia lehdistöltään. Kukat ovat usein kaksiväriset ja tuoksuvat. Sijoita posliinikukat valoisaan paahteettomaan paikkaan. Kastele multa kosteaksi ja anna sitten kuivahtaa. Viihtymistä parantaa, jos lämpötilaa saa talveksi laskettua muutamia asteita. Lisää latvapistokkaista.

Köynnöskasvi sisälle: Posliinikukka
© Jorma Marstio

Tuoksuköynnös (Stephanotis floribunda) viihtyy valoisassa kasvupaikassa. Sen lehdet ovat vahapintaiset ja paksut. Laji kukkii valkoisin tuoksuvin kukin talvikaudella. Kastele ja lannoita tuoksuköynnöstä kohtuudella.

Köynnöskasvi sisälle: Tuoksuköynnös
© Suvi Laine

Kommentoi

Kommentoi juttua: Köynnöskasvi sisälle: 11 vaihtoehtoa, joiden joukosta taatusti löydät suosikkisi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.