Huonekasvit

Joulukukkien hoito: Katso vinkit ja nauti joulukukista pitkään!

Hyvällä hoidolla joulukukista on iloa vielä pitkään joulun jälkeenkin. Katso suosituimpien joulukukkien hoito-ohjeet!

Joulukukat ovat melko helppohoitoisia. Ne eivät kaipaa lannotteita.  Aika moni joulukukka vaatii kuitenkin hieman erityishoitoa kestääkseen pitkään. Katso, miten joulukukkien hoito sujuu helposti.

Lue myös: Tunnetko joulukukat? Katso 8 ihanaa silmäniloa – mikä on sinun suosikkisi?

Joulukukkien hoito

Kukkien kasteluveden on hyvä olla haaleaa. Kastelun tarve vaihtelee kukkakohtaisesti, mutta ei hätää. Tästä löydät yleisimpien joulukukkien kasteluohjeet.

Amaryllis on joulukukista kenties näyttävin isoine kukkineen. Sen hoito on helppoa. Amarylliksen sipulissa on kaikki energia, jota kasvi tarvitsee kukkiakseen.

Joulutähti kaunistaa kodin ja on oiva lahjavieminen joulun aikaan. Joulutähden hoito ei ole kovin vaikeaa, kunhan muistaa muutaman nyrkkisäännön.

Hyasintti on yksi joulun suosituimmista kukista, eikä ihme: hyasintin hoito on helppoa ja edullinen hyasintti kukkii upeasti ja levittää ympärilleen hurmaavaa, perinteistä joulun tuoksua.

Vähään tyytyvä tulilatva kaipaa kukinta-aikaan vain kastelua. Kaunis ja moneen asetelmaan sopiva kasvi on perinteinen joulukukka, mutta oikealla hoidolla se kestää pitkälle kevääseen.

Jouluruusu täytyy kastella säännöllisesti. Jouluruusun kukintaa voi pidentää, kun sen siirtää yöksi ulos. Kastelun lisäksi jouluruusu tarvitsee myös valoa menestyäkseen.

Tärkeintä atsalean hoidossa on tasainen kastelu. Jos multa pääsee kuivumaan, tipahtavat avoimet kukat ja nuput. Jos kasvi kuivuu pahasti, varisevat myös lehdet.

Joulukaktus on vanha huonekasvi. Tärkeintä joulukaktuksen hoidossa on oikea vuosirytmi, jota noudattamalla kaktuksen upea kukinta ilahduttaa juuri vuoden pimeimpään aikaan.

Vanha viileiden salien huonekasvi, huonekuusi eli norfolkinaraukaria, viihtyy puolivarjoisassa kasvupaikassa säntillisesti kasteltuna.

Tulppaanin hoito on helppoa. Suomalaisten suosikkikukat kukoistavat parhaimmillaan jopa viikon. Näin tulppaanikimppu pysyy kauan hyvänä.

Muiden joulukukkien hoito: Lamosalal eli koristepuolukka pidetään tasaisen kosteana

Lamosalal eli koristepuolukka on vähemmän tunnettu joulukukka

Lamosalal eli koristepuolukka punaisine marjoineen sopii erinomaisesti joulunajan kukka-asetelmiin.

Pidä kasvi tasaisen kosteana, äläkä päästä sitä kuivumaan. Kasvi nauttii myös suihkuttamisesta ja viihtyy viileässä, esimerkiksi kuistilla.

Ardisia suihkutetaan päivittäin

Ardisia – joulukukka

Ardisia on kestävä joulunajan kasvi, kuin pikku puu, josta oikein hoidettuna on iloa pitkään.

Kastele sitä varovasti, mutta suihkuta päivittäin. Jos kasvi voi hyvin, sen voi istuttaa tuoreeseen multaan helmikuun lopulla.

Ardisia ei siedä voimakasta auringonvaloa. Keväällä esiin tulevat pienet kukat ovat valkoisia tai hennon roosanvärisiä.

Orkidea pitää suihkutuksesta

Orkidea

Orkidea viihtyy parhaiten valoisassa paikassa, mutta se ei siedä vetoa. Upeat kukat kestävät monta kuukautta.

Kuusen tai hedelmien läheisyydessä se kärsii, ja kukat putoavat. Hyvissä olosuhteissa uusia ilmajuuria ja versoja kasvaa koko ajan. Parhaiten kasvi viihtyy, jos sitä suihkuttaa usein.

Upota ruukku pari kertaa kuussa koko korkeudeltaan haaleaan veteen ja anna kasvin imeä kosteutta 15–20 minuuttia. Lannoita kastelun yhteydessä orkidealannoitteella.

Kasvupohja uusitaan muutaman vuoden kuluttua. Palkinnoksi hyvästä hoidosta orkideasi kukkii toistuvasti.

Kukinnan jälkeen muodostuvat valkoiset tai punaiset marjat säilyvät pitkälle talveen.

Lue myös: Kituuko orkideasi? Näin saat kaunokaisesi kukkimaan

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulukukkien hoito: Katso vinkit ja nauti joulukukista pitkään!

mat

Olen Orkidean ihailija pidän kaikista lajikkeista,todella kiitollinen kukka kun sen hoitaa oikein.Minä kastelen lannoitetulla vedellä joka kymmenespäivä ja panen almanakkaan muistiin seuraavan kastelu päivän ja näin olen onnistunut Orkideat kukkimaan noin 6-kk.

martsu

mullakin on orkideoita joita olen hoivannu. ovat parinvuoden vanhoja ja muutama kukkaki ollu ympäri vuoden mutta upotan veteen koko ruukun ja annan kastua parituntia kesällä kerran viikossa mutta talvella harvemmin mutta en ole uskaltanu lannottaa jokakerta

kille

minun orkideat roikkuu amppeleista lansi ikkunalla, suihkuttelen paivittain ja kastelen lannoittetulla vedella kerran viikossa, kaupassa suositeltiin etta laitetaan pari jaakuutiota kaarnojen paalle kerran viikossa,se riittaisi kasteluksi, en ole kokeillut.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.