Kodinhoito

Kissanpissan haju voi jopa syöpyä lattiaan – miten sen saa pois?

Kissanpissan haju voi olla niin voimakas, että pesu ei riitä. Kissa pissasi Johanna Aution kodin vasta remontoidulle laminaattilattialle, ja lattia piti repiä auki. 

Kissanpissan hajun saaminen pois lattiarakenteista voi olla työlästä ja vaatia jopa rakenteiden purkamista.

Näin joutui tekemään helsinkiläinen Johanna Autio, joka oli juuri remontoinut Helsingin Vallilassa sijaitsevan asuntonsa. Remontin valmistuttua hän vuokrasi asunnon vuonna 1938 valmistuneesta kerrostalosta ystävälleen. Muuttokuorman mukana tuli kaksi kissaa.

Lue myös: Suomen suosituin kissarotu on leikkisä ja pörröinen – katso listasta Suomen suosituimpien kissarotujen top 10!

”Vuoden päästä, kun tulin asunnolle, olin että huh huh, nyt on kyllä aika voimakas kissanpissan haju”, Autio sanoo.

”Välipohja oli kuin hiekka-astia”

Kävi ilmi, että toinen kissoista oli ilmeisesti stressaantunut muutosta ja pissannut eteisen nurkkaan, mahdollisesti useita kertoja.

Kun kissanpissan haju ei lähtenyt pesuaineilla, kloriitilla eikä muulla tökötillä, Autio päätti ryhtyä vaihtoehdoista viimeiseen: hän purki laminaatin. Lattian alta paljastui yllätys. Kissanpissa oli valunut lattian läpi alusmateriaaliin.

”Välipohja oli kuin hiekka-astia. Siellä oleva eristemuhju oli paakkuuntunut, plus kissanpissaa oli seinässä.”

Autio kaapi haisevat pissapaakut pois ja rapsutteli murenevaa luginomassa- eli arkisesti kananpaskaseinää, johon kissanpissa oli imeytynyt. Lopuksi hän asensi lattian takaisin paikoilleen.

”Pinna kireällä”, hän muistelee.

Mitä kissanpissan hajulle voi tehdä?

Jaa-a, sanovat asiantuntijat. Varmasti toimivaa kikka kolmosta ei ole tarjolla edes Marttojen neuvonnan johtajalla Teija Jerkulla.

”Kissanpissan haju saattaa tosiaan olla tiukassa. Nopeus on varmasti valttia.”

Lue myös: Kissa naukuu – mitä se yrittää kertoa? Lue, miten asiantuntija tulkkaa mirrin mielenliikkeitä

Itse hän imeyttäisi kissanpissan ensin esimerkiksi talouspaperiin, minkä jälkeen pesisi lattian puhtaaksi sille sopivalla aineella.

”Jos eritettä menee esimerkiksi lattian rakoihin ja se pääsee imeytymään materiaaliin, sen poistaminen on haastavaa.”

Kissa makoilee opiskelijaboksin parisängyllä.

Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Timo Kujala on niin ikään neuvoton, kunnes muistaa yhden vanhan kansan neuvon: etikasta ja astianpesuaineesta sekoitetun liuoksen.

”Se ilmeisesti poistaa hajua. Ei ole kyllä erikoisosaamistamme”, Kujala sanoo.

Lue myös Seura.fi: Urho-kolli katosi kun korpivaellus kutsui – Kun kissa katoaa, toimi näin!

Jerkun mukaan etikan kanssa pitää olla varovainen.

”Ruokasoodan ja etikan sanotaan poistavan hajuja, mutta kaikki lattiamateriaalit eivät välttämättä kestä, eli kannattaa kokeilla johonkin huomaamattomaan kohtaan. Lisäksi moppi on syytä puhdistaa huolellisesti työn päätteeksi.”

Auttaisiko otsonointi kissanpissan hajuun?

Jos kissanpissan haju jää leijailemaan sisäilmaan, otsonointi voi auttaa, sanoo erikoistutkija Hanna Leppänen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

”Hanakimmin otsoni pilkkoo hiili-hiili-sidoksen, joten se on toimiva orgaanisten yhdisteiden aiheuttamien hajujen poistossa. Kissanpissa lukeutuu tällaisiin hajuihin.”

Leppänen kuitenkin painottaa, että tärkeää on ensin poistaa kaikki materiaalit, jotka ovat vaurioituneet. Sen jälkeen voi kokeilla otsonointia, jos vielä on tarve.

”Otsoni on itsessään vaarallista, suurina pitoisuuksina hengenvaarallista. Se voi aiheuttaa muun muassa ärsytys- ja astmaoireita, kuten yskää, hengityksen vinkumista ja hengitysvaikeuksia”, Leppänen sanoo.

Lue myös: Onko eläinystävä lisännyt hyvinvointiasi?

Otsonointi tulee aina tehdä tyhjään tilaan, jossa ei ole ihmisiä, eläimiä, elintarvikkeita eikä huonekaluja. Otsonoitava tila pitää lukita ja merkitä niin, että ulkopuolinen ei pääse sinne otsonoinnin aikana. Otsonin leviäminen toisiin asuntoihin esimerkiksi ilmanvaihdon kautta on myös estettävä.

Otsonoinnin jälkeen tulee tilan ilmanvaihtoa tehostaa vähintään 24 tunnin, mielellään 48 tunnin ajan. Varoaikana tilassa ei saa oleskella, ja tuuletuksen jälkeen kaikki pinnat pitää nihkeäpyyhkiä.

Kun otsoni reagoi sisäilman kemiallisten epäpuhtauksien ja erilaisten materiaalien kanssa, syntyy myös uusia epäpuhtauksia, jotka voivat jäädä sisäilmaan jopa useiksi kuukausiksi, Leppänen sanoo.

Miksi kissanpissan haju on niin voimakas?

Tätä ei tarkkaan tiedetä, sillä kotikissojen virtsan hajumolekyylejä ei ole selvitetty yhtä paljon kuin isojen kissaeläinten.

Isoilla kissoilla virtsalla merkitseminen on kuitenkin tärkeä osa viestittämistä, sanoo erikoistutkija ja yliopistonlehtori Tiina-Kaisa Kukko-Lukjanov Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.

Hän viittaa tieteellisiin artikkeleihin. Niiden mukaan esimerkiksi siperiantiikerillä on virtsassaan 32 haihtuvaa orgaanista yhdistettä, joista yksi oli furfuraali. Sitä on kuvattu erittäin tunkeutuvaksi mantelimaiseksi hajuksi. Yhdiste nimeltä 2-asetyyli-1-pyrroliini puolestaan antaa ominaishajun siperiantiikerin virtsalle.

”Sitä kuvataan tuoksulla ’popcorni, jossa on voisulaa’.”

Kissa vaanii saalista kasvimaalla.

Kissanpissan voimakkaaseen hajuun vaikuttaa myös nesteensaanti niin kuin ihmiselläkin: virtsa on väkevää, jos saatavilla on vähän juomavettä tai nestepitoista ruokaa. Kissan virtsa voi kuitenkin olla jopa kaksi kertaa tiivistyneempää kuin ihmisellä.

”Sama konsentrointikyky on myös koiralla.”

Virtsan haju lisäksi muuttuu, kun bakteerit hyödyntävät virtsan yhdisteitä ja tuottavat omassa aineenvaihdunnassaan eri yhdisteitä.

Lue myös Suomenkuvalehti.fi: Vapaana luonnossa kulkeva kissa on pitkäkyntinen sarjamurhaaja – sylissäsi kehrää tuhoisa vieraslaji

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kissanpissan haju voi jopa syöpyä lattiaan – miten sen saa pois?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.