Kodinhoito

Moni heittää vessanpönttöön asioita, joita ei todellakaan pitäisi – sallittujen asioiden lista on lyhyt ja selkeä

Vessanpönttö menee tukkoon ennemmin tai myöhemmin, kun sinne heittää roskia. Erityisesti korona-aikaan ihmisten vessakäytöksessä nähtiin huolestuttava ilmiö.

Wc-pönttöön saa laittaa vessapaperia, virtsaa ja ulostetta sekä siivouksessa käytettyjä likavesiä.

Sallittujen asioiden lista on lyhyt, mutta siitä huolimatta monelle suomalaiselle vaikeasti sisäistettävä. HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Tannerin mukaan on edelleen varsin yleistä, että wc-pönttöä käytetään roskakorina kaikenlaiselle pikkutavaralle.

Yleisimpiä näistä on vääränlaatuinen paperi.

”On tavallista, että pönttöön heitetään nenäliinoja tai käsipyyhepapereita. Vessapaperi on kuitenkin ainoa paperi, joka ehtii hajoamaan viemärissä”, Tanner sanoo.

Valitettavan usein pönttöön päätyvät myös kosteuspyyhkeet, vanupuikot ja wc-raikastimet. Erityisesti korona-aikaan jätevesien pumppaamoiden pumput tukkeutuivat, kun viemäreistä löytyi kasvomaskeja, puhdistusliinoja ja kumihanskoja.

”Pumpputukoksia oli ennen 1–2 viikossa, mutta korona-aikaan määrä nousi keskimäärin yhdeksään viikossa.”

Kiellettyjen asioiden heittäminen pönttöön johtaa siihen, että viemäri tukkeutuu jossain vaiheessa. Jos putkitukos tulee kotitalossa, vedet tulevat lattialle. Jos tukos tapahtuu yleisessä viemärilinjassa, viemärit voivat tulvia kellareihin.

Lue myös: Pöntössäsi voi vaania punainen jokiliero – Dichogaster bolaui kotiutui Suomen viemäriverkostoon

Ruoka viemärissä houkuttaa rottia

Joissain kodeissa tyhjennetään jääkaapin hävikkiruokia pönttöön. Ruoka kuuluu kuitenkin aina biojätteeseen.

”Viemäriin heitetty ruoka on kelpoa ruokaa rotille, joten se pahentaa rottaongelmaa”, Tanner sanoo.

Pääviemäreiden täyttymisen varalta rakennetut sivuputket ovat normaalioloissa tyhjillään. Rotat pääsevät lisääntymään niissä, jos viemäreistä löytyy ravintoa.

Ruoasta irronnut rasva puolestaan jähmettyy putkistoihin hiljalleen. Rasvatukos on yleisin syy kotien viemäritukoksiin.

Lue myös: Rottia on nyt enemmän kuin koskaan – 6 keinoa torjua jyrsijöitä omalla pihalla

Ei kemikaaleja viemäreihin

Ei myöskään ole yhdentekevää, mitä siivousaineita käyttää ja laskee pönttöön. Jossain kodeissa pöntön puhdistukseen lutrataan tujumpia aineita kuin olisi tarpeen.

Tanner suosittelee siivoukseen ympäristömerkittyjä tuotteita. Ne ovat läpäisseet tarkan seulan, ja niillä voi siivota ympäristöystävällisesti. On hyvä tarkistaa myös kemikaalin oikea annostelu pakkauksen kyljestä.

Vie maalit, lakat, liuottimet ja öljyt vaarallisen jätteen keräykseen. Vanhat lääkkeet puolestaan kuuluvat apteekin keräyspisteisiin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Moni heittää vessanpönttöön asioita, joita ei todellakaan pitäisi – sallittujen asioiden lista on lyhyt ja selkeä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.