Kodinhoito

Stop arvailulle! Tee roskien lajittelusta itsellesi helppoa ja ota talteen tämä näppärä pikaopas

Aina ei ole ihan itsestäänselvää, mihin laariin mikäkin roska kuuluu. Kokosimme vinkit yleisimpiin lajittelupulmiin.

Entten tentten teelikamentten, olisiko tämä roska nyt kartonkia vai paperia? Hermothan siinä menee, kun tihrustaa erilaisia kierrätyssymboleita pakkauksen kyljestä.

Minna Partti Helsingin seudun ympäristöpalveluista lohduttaa, ettei moka ole suuri, vaikka laittaisi paperin pahviin tai toisinpäin. Molemmat ovat metsäteollisuuden tuotteita, ja niissä on sama lähtöraaka-aine. Tuotteissa on vain paksuusero. Lähtökohtaisesti kartonginkeräys on suunnattu pakkauksille (vaikka ne olisivat paperisia, kuten jauhopussi) ja ­paperinkeräys postiluukusta tulevalle tavaralle.

Lasin kanssa saakin olla tarkempi.

”Aika moni kuvittelee lasin­keräyksen olevan kaikille laseille. Se on vain lasipakkauksille, vain pullot ja purkit kuuluvat lasinkeräykseen”, Partti muistuttaa.

Jos jätteessä on useampaa eri materiaalia, se lajitellaan sen mukaan, mitä jätettä siinä on eniten. Esimerkiksi teepussin voi lajitella bio­jätteeseen metallisesta niitistä huolimatta.

Muovi- ja metallijätteen erottaminen voi olla hankalaa. Ota käyttöön näppärä niksi: Purista jäte kasaan, päästä irti ja katso mitä tapahtuu. Jos jäte suoristuu, se on muovia. Jos se jää ruttuun, se on metallia.

Yksittäisten roskien kanssa pohdiskelevien apu on internet. HSY:n Jäteoppaaseen voit kirjoittaa lajittelu­pulmia aiheuttavan roskan nimen, ja opas kertoo oikean lajittelutavan.

pahvien lajittelu
Muista litistää pahvit. Mitä harvemmin jäteastia tyhjennetään, sitä pienemmällä jätemaksulla pääset. Kuva: Anni Reenpää

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 7/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Stop arvailulle! Tee roskien lajittelusta itsellesi helppoa ja ota talteen tämä näppärä pikaopas

Sinun täytyy kommentoidaksesi.