Puutarha

Palasesta kaupan bataattia voi kasvattaa näppärästi uusia bataatteja – näillä ohjeilla onnistut!

Kiinnostaisivatko bataattiranskalaiset itse kasvatetuista bataateista? No todellakin! Palasesta bataattia voi kasvattaa uusia mukuloita, mutta kasvattaminen pitää aloittaa heti vuodenvaihteen jälkeen. 

Bataatti on trendikäs herkku, jonka kasvattaminen onnistuu myös kotioloissa, kunhan on valmis näkemään hieman vaivaa. Koska bataatti tarvitsee paljon lämpöä, bataatin kasvattaminen aloitetaan sisällä. Jos säät suosivat, bataatit voi siirtää kasvimaahan kesäkuun alkupuolella. Uusia mukuloita saadaan syksyllä.

Ota talteen ohjeet, joiden avulla bataatin kasvatus palasesta kaupan bataattia onnistuu!

Lue myös: Tiesitkö, että ananaksen kasvatus onnistuu sen lehtiruusukkeesta? Näillä ohjeilla saat ananaksen kasvamaan

Aloita bataatin kasvatus jo tammikuussa

Jos bataatin haluaa saada tekemään mukuloita, kasvattaminen on aloitettava pian vuodenvaihteen jälkeen. Kaupasta valitaan bataatti, joka ei ole aivan nuori ja joka on jo ehtinyt kasvattaa pieniä silmuja.

Bataatista leikataan siivu, esimerkiksi toinen päätypala. Palan on oltava 2–3 senttimetriä paksu, ja siitä pitää löytyä vähintään yksi silmu. Jos toisestakin bataatin päädystä löytyy silmuja, senkin voi ottaa talteen ja istuttaa. Lopun bataatin voi syödä.

Lue myös: Kahdeksan lempiruokaa bataatista – maistuisiko uunibataatit, bataatti-kasviscurry tai bataatti-vuohenjuustorisotto?

Istuta bataatti isoon ruukkuun

Bataatin voi istuttaa suoraan multaan. Ruukuksi valitaan mahdollisimman kookas astia, jotta juuret mahtuvat kehittymään kunnolla. Toinen vaihtoehto on istuttaa bataatit esimerkiksi ämpäriin. Juuret alkavat kasvaa noin kahdessa viikossa.

Mukula asetetaan multaan pystyasentoon siten, että silmut ovat ylöspäin. Palan kärki ja silmut voivat jäädä mullan pinnan yläpuolelle. Mullan pitää olla vähäravinteista, jos bataatin haluaa saada tekemään uusia mukuloita.

Ruukku tai ämpäri jätetään aurinkoiseen ja lämpimään paikkaan. Bataattia pitää muistaa kastella säännöllisesti. Liikakastelusta kasvi ei nauti.

Bataatin voi myös laittaa ennen istuttamista vesiastiaan, jos haluaa seurata juurten kehittymistä. Tämä ei ole kuitenkaan välttämätöntä. Ainoastaan jos bataatti tuntuu todella kuivalta, sille saattaa tehdä hyvää päästä pariksi päiväksi veteen.

Lue myös: Perunan kasvatus ämpärissä – voiko satoa saada näin helposti? Katso ohjeet, joiden avulla onnistut!

Istuta bataatti halutessasi kasvimaahan kesällä

Kesän tullen juuret kasvattanut bataatti siirretään joko isompaan astiaan tai kasvimaalle.

Bataatti ei siedä lainkaan kylmää. Jos kesästä on tulossa viileä, voi olla, että bataattia kannattaa vaalia kasvihuoneessa tai lämpimällä parvekkeella. Parvekkeella bataatti tarvitsee vähintään 50-litraisen astian.

Bataatin voi myös istuttaa kasvimaalle kesäkuun 10. päivän jälkeen, kun pakkasöitä ei enää ole ja yöllä lämpötila on yli 10 astetta. Säännöllistä kastelua jatketaan kesän ajan.

Jos bataattia on vaalinut hyvin ja kasvuolosuhteet ovat olleet otolliset, se tuottaa uusia mukuloita syksyllä. Kun maanpäälliset vihreät osat alkavat kuihtua, bataatti on valmis nostettavaksi.

Bataatit nostetaan maasta kuten perunat: varret nostetaan mullasta, kasvia ravistellaan ja lopuksi etsitään mukulat, jotka ovat jääneet vielä maahan. Talteen kannattaa ottaa myös bataatin lehtiä. Niitä voi keittää ja suolata ruoan lisukkeeksi.

Lue myös Anna.fi: Rapeilla bataattiranskalaisilla kelpaa herkutella myös arkena

Lähteet: Melissa Raupach & Felix Lill: Kasvikset uuteen kasvuun (Minerva, 2020), Puutarha.net

Kommentoi

Kommentoi juttua: Palasesta kaupan bataattia voi kasvattaa näppärästi uusia bataatteja – näillä ohjeilla onnistut!

Viljelijä

Näppärää, kun ei mene kuin 9 kk.

Mummi

Yhdelle bataatille vähintään 50 litran astia!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.