Ruoka

Bataatti – mitä tehdä oranssista mukulasta? Kokosimme monipuolisen listan suolaista ja makeaa

Pehmeä ja ihanan makea bataatti sopii vaikka mihin. Tee siitä mausteista kasviscurrya, surauta muusiksi tai sosekeitoksi, pyöräytä pihveiksi tai meheviksi muffineiksi. Katso kahdeksan ihanaa ohjetta bataatista ja herkuttele!

Bataatti on Amerikan herkku, joka on meille tullut tutuksi erityisesti kauniin värinsä ja makean makunsa vuoksi. Siitä valmistuu sekä arkista perusruokaa että tarjottavaa vähän juhlavammallekin aterialle.  

Lue myös: 3 x uunijuurekset – helposti hyvää!

Bataatti on kotoisin Etelä- ja Keski-Amerikasta. Kolumbus toi bataatin Eurooppaan, josta se on levinnyt kaikille trooppisille alueille. 

Bataattia viljellään Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa sekä jonkin verran Välimeren maissa. Se vaatii kasvaakseen lämmön lisäksi paljon kosteutta ja siksi Ranskaa pohjoisemmassa bataatti ei menesty. Meille bataattia tuodaan pääosin syksyllä ja talvella Israelista ja Etelä-Afrikasta, kesällä Yhdysvalloista.

Bataatti tutuksi

Bataatin kuori voi olla joko vaaleankeltainen tai roosan- jopa purppuranpunainen. Kuori on ohut ja samantyyppinen kuin perunan. Kuoren alta voi niin ikään paljastua oranssi, violetti, ruskea kuin vaikkapa valkoinen sisus. Paras bataatti on sileäkuorinen ja kiinteä.

Bataatin maku on jauhoisen makea, mutta kasviksen väri vaikuttaa makuun. Esimerkiksi purppurabataatin maku on hieman parfyyminen ja vähemmän makea kuin oranssin bataatin. 

Punakuoriset bataatit ovat yleensä suurempia ja painavampia. Niiden malto vetistyy helpommin keitettäessä ja maku on imelämpi kuin kuivamaltoisten lajikkeiden. Bataatit kasvavat usein suuriksi jopa 1 – 5 kilon painoisiksi. Suomessa kaupoissa olevien bataattien koko vaihtelee yleensä sadasta grammasta kiloon.  

Bataatti säilyy parhaiten +12 – 16 asteessa. Jos lämpötila on alle 10 astetta, bataatit pilaantuvat helposti. 

Käytä bataattia monipuolisesti, mausta ronskisti 

Englanninkielisestä nimestään huolimatta bataatti (sweet potato eli makea peruna) ei ole sukua perunalle, mutta sitä voi kuitenkin käyttää perunan tavoin ja sijaan. 

Paahdettaessa bataatin makeus korostuu. Sitä kannattaakin kokeilla monipuolisesti erilaisiin uuniruokiin. Paahdettuna bataatti tuo ruokaisuutta salaatteihin ja mukavan värilisän niin uunikasviksiin, kasviskiusauksiin kuin laatikko- ja pataruokiinkin. Bataattia voi yhdistellä mutkattomasti muiden juuresten, kuten perunan, palsternakan tai lantun kanssa. 

Bataatti sopii tuomaan mukavaa väriä muusiin ja herkullista täyteläisyyttä sosekeittoihin. Bataattiranskalaiset ovat erinomainen vaihtoehto perinteisille ranskalaisille.

Makea ja kermaisen pehmeä bataatti kestää ronskiakin maustamista. Mausta bataattiruoat rohkeasti esimerkiksi chilillä tai inkiväärillä tai tuo niihin itämaista eksotiikkaa vaikkapa garam masalan, curryn ja juustokuminan avulla.

Ideoita ja insipraatiota bataattiruokiin voi poimia alla olevista ohjeista.

Bataatti sopii keittoon, salaattiin ja pastaan

Pehmeä bataatti on täydellinen sosekeittojen raaka-aine ja siinä piilee myös tämän samettisen porkkanakeiton maun salaisuus. Keitto täytelöitetään kookosmaidolla, joten se sopi myös vegaaniseen ruokavalioon. Uutta makua sosekeitto saa päälle ripoteltavasta dukkah-mausteseoksesta. Mausta sillä myös lisukkeena tarjottavat tortillaleipäset.

Neljän ainekset bataattisosekeittoa teet kerralla isollekin joukolle nälkäisiä. Kuten nimikin kertoo, raaka-aineita on vain neljä eivätkä ne maksa juuri mitään. 

Inkivääri-bataattikeitto maustetaan chilillä ja tuoreella inkiväärillä. Lisämakua ja pehmeyttä keittoon tuo kookosmaito. Tämä keitto sopii arkeen mutta myös pyhäaterian alkuun tai vaikkapa talkooväen sopaksi.

Älä anna nimen hämätä, tämä paahdettu kurpitsasalaatti on ehkä jopa parempaa bataatista valmistettuna. Za’atarilla maustetut bataattilohkot tarjoillaan appelsiini-tahinikastikkeen ja kurpitsansiemenien kera. 

Paahdettua bataattia, juustoa, rucolaa ja pastaa. Siinä kaikki, mitä tarvitset tämän helpon ja nopean pastan valmistukseen. Raasta joukkoon myös parmesaanijuustoa ja saat paahdetusta rucola-bataattipastasta vielä vähän maukkaampaa. 

Bataattiruokia moneen makuun

Uunissa bataatti kypsyy nopeasti ihanaksi ateriaksi tai kasvislisukkeeksi. Nämä paahdetut bataattilohkot saavat lisämakua maapähkinävoista ja tomaateista valmistetusta kastikkeesta. 

Uuniperuna on tuttu juttu, mutta mitäpä jos vaihtaisit potut vaihteeksi bataattiin? Ihana vegeannos syntyy täyttämällä uunibataatit juustokuminalla ja chilillä maustetuilla pavuilla sekä maissilla. Mehevöitä täyte nokareella ranskankermaa ja kuorruta herkuksi juustolla. Nam!

Kesällä uunibataatit kannattaa vaihtaa grillattuihin. Vastustamattomat grillibataatit ovat parhaimmillaan, kun ne kypsennetään suussa sulavan ylikypsiksi. Twistiä uuniperunoiden tapaan valmistetuille bataateille antaa kreikkalainen lisuke.

Bataattinyytit puolestaan muhivat meheviksi foliossa ja toimii loistavana lisukkeena erilaisille kesän grilliruoille. Makeaksi paahtunut bataatti ja suolainen fetajuusto ovat ihania yhdessä. Saat fetasta herkullista raastetta, kun sujautat juuston muutamaksi tunniksi pakastimeen.

Ihana kasviscurry valmistuu bataatista, pinaatista ja tomaateista. Kookosmaidossa meheväksi muhiva pinaatti-bataatticurry saa makua intialaisesta currytahnasta, inkivääristä sekä sinapinsiemenistä. Lisää päälle myös tuoretta chiliä ja tarjoa riisin sekä naanleivän kanssa.  

Kanacurry sakeutetaan muhevasti bataatilla. Intialaiset mausteet antavat ruoalle lämpöä, kookosmaito pehmentää kokonaisuutta. Uunissa meheväksi haudutettava curry on talviruokaa parhaimmillaan.

Bataatti sopii myös risoton joukkoon. Vuohenjuusto-bataattirisotossa uunissa paahdetut bataattikuutiot lisätään rosmariinilla maustetun risoton joukkoon vasta lopuksi ja päälle murustellaan vuohenjuustoa. Makeaksi paahtunut bataatti ja aromikas juusto ovat huippuhyvä makupari.

Bataatista valmistettu nachopelti on perjantairuokaa parhaimmillaan. Se on kevyempi, mutta vähintään yhtä herkullinen versio viikonloppujen suosikkiherkusta, tortilla-sipseistä tehdystä nachopellistä. Tarjoa bataattinachot guacamolen ja ranskankerman kera.

Bataatti taipuu loistavasti myös pihveiksi. Pinnalta ihanan rapeat ja sisältä mehukkaan pehmeät bataattipihvit napsii mielellään jo pannulta suoraan suuhun.

Bataattilaatikkoa pöytään

Bataatti sopii hyvin myös talven juhliin, ja lämpimillä joulun mausteilla maustettu bataattilaatikko onkin jo olennainen osa monen suomalaisen joulupöytää. Bataattilaatikko maistuu mainiolta porsaanlihan tai broileriruoan kaverina ja sen makeus sopii myös yhteen kalkkunan kanssa. 

Bataatti laatikkoon saa helposti uutta jujua. Sujauta bataatin seuraan muita juureksia tai vaikkapa lanttua. Imelletty bataattilaatikko saa mehevyyttä vuohenjuustosta ja tämän bataattilaatikon jekku piilee pinnalle ripotellussa saksanpähkinärouheessa.

Bataattia pikkunälkään

Vaihda ikisuosikki perunamuusi vaihteeksi ihanaan bataattimuusiin. Tässä ohjeessa se saa pehmeyttä nokareesta voita ja lämpimiä makuvivahteita tujauksesta garam masalaa sekä chiliä. Paista kaveriksi lohta. Lohi ja bataattimuusi intialaisittain tarjotaan herneiden kanssa ja viimeistellään tuoreella korianterilla. 

Ihanan lisukkeen saat, kun veistelet bataattien pintaan viillot hasselbackan perunoiden tapaan. Tarjoa hasselbackan bataatit fetajuuston ja pinaatin kanssa.

Soseutetusta bataatista syntyy mehevät pihvit, kun lisäät joukkoon kananmunia ja ripauksen psylliumia. Bataattiletut maustetaan kanelilla, inkiväärillä sekä neilikalla ja tarjotaan puolukka-chiahillon kanssa. 

Bataattiranskalaiset ovat monen suosikki, eikä ihme! Paahdetut bataattitikut sopivat niin hampurilaisen kylkeen kuin pikkunaposteltavaksi herkullisen dipin kanssa. Raasta päälle parmesaanijuustoa ja saat herkusta ekstahyvää! Älä laita ranskalaisia päällekkäin pellille, muuten niistä ei tule rapeita.

Tiestitkö, että viipaleiksi leikatuilla bataateilla voit korvata myös leivän? Kyllä vain! Kun rohekasti kokeilee, bataatti taipuu vaikka mihin!  Bataattipaah­tikset eli paahdetut bataattiviipaleet kypsyvät uunissa tai pikaisesti vaikka leivänpaahtimes­sa. Pienet suupalat sopivat hyvin pikkunälkään tai vaikkapa noutopöydän tarjottaviksi. Bataattipohjat voi paistaa jo etukäteen, mutta täytteet kannattaa lisätä vasta juuri ennen juhlien alkua. Tarjoa täytteenä guacamolea tai itse tehtyä appelsiiniricottaa.

Tai tarjoa bataatti leivän levitteenä. Tämän tulisen bataattitahnan maustaa harissa ja juustokumina. Ranskankerma taittaa poltetta ja tekee mausta täyteläisen.

Bataatti mehevöittää makeat ja suolaiset leivonnaiset 

Kutittaako jauhopeukaloa? Näissä ihanissa bataattimuffineissa bataatti saa seurakseen paljon lämpimiä mausteita: kanelia, inkivääriä, kardemummaa ja neilikkaa sekä kourallisen rouhittuja pekaanipähkinöitä. Lopputulos muistuttaa porkkanakakkua, mutta on vielä himpun verran parempaa.

Suklaa-bataattipalat hurmaavat mehevyydellään. Kuivatut luumut ja ripaus piparkakkumaustetta tuovat näihin makeisiin herkkuihin lämpimän jouluisen makuvivahteen.

Ei makeaa mahantäydeltä, sillä bataatti taipuu mainiosti myös suolaiseen leivontaan. Värkkään bataattipiirakan pohja tehdään ohuen ohuista bataattiviipaleista. Täytteessä hurmaa itse tehty hernepesto, oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit. 

Etsitkö vaihtoehtoa perjantaipizzalle tai jotain uutta jujua kahvipöydän suolaiseksi tarjottavaksi? Pekoni-bataattipiirakka on oiva vaihtoehto. Suolaisen pekonin, makean bataatin ja tulisen chilitahnan liitto on pitsamaisessa piirakassa täydellinen.

Lue lisää Anna.fi/ruoka:  Vastustamattomat uunijuurekset kruunataan fetalla tai marinoidaan appelsiinilla – 5 helppoa ja maukasta ohjetta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Bataatti – mitä tehdä oranssista mukulasta? Kokosimme monipuolisen listan suolaista ja makeaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.