Puutarha

Onko pihasi on villiintynyt ja pusikon valtaama? Ensimmäisenä ei kannata ryhtyä raivauspuuhiin – näin pääset alkuun

Mummonmökin tai tyhjillään olleen autiotalon hankkija saa varautua siihen, että kunnostusta kaipaa rakennuksen ­lisäksi myös puutarha.

Villiintyneen pihan heinikkoa ei kannata raivata matalaksi ennen kuin on tutkinut, mitä siellä on ja mitä pitää ehdottomasti säilyttää. Hoitamattomasta pihasta voi löytää hienoja aarteita, kuten vanhoja pioneja. Niitä voi hoitaa paikallaan tai siirtää hyvään, paranneltuun maahan.

Kannattaa kuitenkin ensin selvittää, mikä on kasvin paras siirtämisaika. Hujan hajan olevat kasvit voi koota yhteen paikkaan. Se antaa aikaa miettiä, mitä pihalle jatkossa tehdään ja mihin kasvit sijoitetaan lopullisesti.

Lue myös: Pihasuunnitelma auttaa kotipuutarhuria – 5 vastausta usein pohdittuihin kysymyksiin pihasuunnitelmasta

Niityt on niitettävä joka vuosi

Moni vanhan pihapiirin omistaja haaveilee kukkaniitystä, joka houkuttelee pölyttäjiä pihapiiriin. Jos niityt ovat olleet pitkään hoitamatta, peliä ei ole menetetty. Siitä vain aloittamaan hoito. Kukkivien lajien siemenpankki säilyy maaperässä parhaimmillaan vuosisatoja. Kun olot muuttuvat suotuisiksi, kasvit puskevat maaperästä esille.

Niitty kannattaa niittää ensimmäisen kerran juhannuksen tienoilla korkeaan niittokorkeuteen. Jos alla kasvaa kukkivia kasveja, alkukesän niitolla poistetaan vain ei-toivottua rehevää kasvustoa. Elokuussa niitty niitetään matalalta.

Niittyjen hoidon tarkoitus on köyhdyttää maaperää. Mitä köyhempää maa on, sitä paremmin matalat kukkivat lajit viihtyvät. Jos ei ole kysymys kovin rehevästä alueesta, paras niittoaika on vuosittain heinä-elokuun vaihteessa. On tärkeää kerätä niittojäte eli luoko pois, jotta rehevyys poistuu.

Vanhat puut antavat varjoa

Missään nimessä pihan kunnostusta ei kannata aloittaa siitä, että kaataa kaikki vanhat puut pois, sillä kestää 10–20 vuotta ennen kuin uudet istutetut puut tuovat vähän varjoa ja yksityisyyttä pihaan. Hoitoleikkaus on aina parempi vaihtoehto kuin kaataminen.

Jos piha on kasvanut umpeen, todennäköisesti joitakin puita on tarpeen kaataa. Hoitamattomilla pihoilla rehottavat usein nopeakasvuiset koivut ja pajut. Suositusten mukaan talon ulkoseinistä kymmenen metrin säteellä ei saisi olla isoja puita. Esimerkiksi koivulla on valtava juurakko, joka saattaa rikkoa talon perustuksia. Juuret eivät saa tukkia myöskään salaojia.

Lue myös: Puun kaato pihasta kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi – nämä merkit kertovat, että on aika kutsua puunhoitaja paikalle

Tartunko itse sahaan?

Puulle voidaan saada kymmeniä vuosia lisää elinaikaa, jos se leikataan oikeaoppisesti. Itse voi sahailla pieniä kuivia oksia pois, mutta vanhojen puiden kunnostusleikkaukset kannattaa teettää ammattilaisella – mielellään arboristilla.

Ammattilainen näkee rungon väristä, kuolleiden oksien määrästä ja latvuksen lehtimassasta, onko puu laho. Jos lehdet ovat hyvin pieniä ja harvassa, voi olla melko varma siitä, että puu ei ole enää terve.

Hoitotoimet tehdään sen mukaan missä kunnossa puu on. Yleensä latvusta kevennetään. Usein säilytetään puun muoto eli sieltä täältä otetaan oksia pois. Puiden kaadot kannattaa yleensä jättää ammattilaiselle. Kaato on vaarallista puuhaa.

Lue myös: Aiotko rakentaa terassin? Lue ensin tämä juttu – vinkeillämme voit säästää satasia

Pajukot raivataan syksyllä

Tiheät, nopeakasvuiset pajukot ovat tehneet Suomen maaseudusta kauniit järvi- ja jokimaisemat peittävän pusikon.

Pusikoiden raivaaminen on raskasta työtä. Jos sitä ei osaa, on syytä palkata työhön metsäammattilainen.

Pajut kannattaa raivata syksyllä, jottei häiritsisi lintujen pesimistä. Syysraivauksesta on myös se hyöty, että pensaat ovat siirtymässä lepokaudelle. On todennäköistä, että ne eivät kasva kovin nopeasti takaisin.

Pajukot ovat tärkeitä linnuille ja ötököille, joten niitä kannattaa jättää paikkoihin, joissa ne eivät peitä maisemaa.

Asiantuntijat: suunnitteluhortonomi, ­metsätalousinsinööri Katri Eriksson ja ­hortonomi Sari Weckström.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 3/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko pihasi on villiintynyt ja pusikon valtaama? Ensimmäisenä ei kannata ryhtyä raivauspuuhiin – näin pääset alkuun

Sinun täytyy kommentoidaksesi.