Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Tähtitorttu

Tähtitorttu konjakki-luumuhillolla on ihanaa vaihtelua perinteisille. Kuivatuista luumuista tehty hillo saa makua konjakista ja kanelista.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
25  annosta

Ainekset

Tähtitorttu, taikina

  • 250 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
  • 1 pkt (250 g) maitorahkaa
  • 4 ½ dl vehnäjauhoja

Tähtitorttu, konjakki-luumuhillo

  • 2 ps (à 200 g) kuivattuja, kivettömiä luumuja
  • 1 dl hillosokeria
  • 2 dl vettä
  • 1 kanelitanko
  • ½ dl konjakkia

Voitelu

  • 1 kananmuna

Valmistusohje

Tähtitorttu konjakki-luumuhillotäytteellä leivotaan helposti näin:

1. Sekoita 250 grammaan huoneenlämpöisetä voita tai margariinia yksi purkki eli 250 grammaa maitorahkaa.  Sekoita rasvaseokseen 4 1/2 desilitraa vehnäjauhoja, niin että saat tasaisen taikinan. Älä vaivaa taikinaa. Kääri taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin tekeytymään noin puoleksi tunniksi ennen leipomista.

2. Voit leipoa rahkavoitaikinan jääkaappilevon jälkeen leivonnaisiksi. Jos haluat taikinaan lehtevyyttä, niin kauli sitä ensin seuraavasti: kauli taikina noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Taita levy nelinkerroin, ensin poikittain ja sitten pitkittäin. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin 20 minuutiksi.

3. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi ja taita kolmin kerroin. Nosta jälleen jääkaappiin 20 minuutiksi. Kauli vielä kerran ja taita kolmin kerroin. Nosta jääkaappiin.

4. Valmista konjakki-luumuhillo. Mittaa kaksi pussia eli yhteensä 400 grammaa kuivattuja, kivettömiä luumuja, yksi desilitra hillosokeria, kaksi desilitraa vettä ja yksi kanelitanko kattilaan. Keitä hiljaa poreillen noin 20 minuuttia, tai kunnes luumut ovat soseutuneet.

5. Ota seoksesta kanelitanko pois. Lisää puoli desilitraa konjakkia ja anna jäähtyä.

6. Kauli esivalmisteltu taikina jauhotetulla pöydällä ja leivo tähtitortuiksi. Kiinnitä sakarat veden avulla tortun keskelle. Voit nostaa leivonnaiset tässä vaiheessa vielä kerran puoleksi tunniksi jääkaappiin ennen paistamista. Voit myös paistaa tähtitortut heti.

7. Voitele loput sakarat munalla ja paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia. Nosta jäähtyneiden torttujen keskelle konjakki-luumuhilloa. Tarjoa tähtitorttu konjakki-luumuhillolla heti.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2021.

Lue myös: Joulutorttujen makeimmat täytteet – katso vaihtoehtoja perinteiselle luumuhillolle

Lue myös Anna.fi: Joulutorttujen ihanimmat täytteet: Vihreitä kuulia, leipäjuustoa, mustikkaa… – 10 vaihtoehtoa luumuhillolle


Kommentoi

Kommentoi juttua: Tähtitorttu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.