Ruoka

Kalakeitto maistuu arkena ja viikonloppuna – kokosimme Kotilieden suosituimmat reseptit

Kalakeitto on suomalaisten suosikkiruoka. Tutun kermaisen lohikeiton lisäksi kannattaa kokeilla rohkeasti myös muita versioita. Maistuisiko sinulle venäläinen, thaimaalainen, ranskalainen vai kotimainen versio suosikkisopasta?

Kalakeitto on suomalaisten ehdottomia suosikkiruokia. Se maistuu eri kalalajeista valmistettuja niin kirkasliemisenä, tomaattisena kuin kermalla aateloitunakin. 

Kalakeiton sielu on huolella valmistettu liemi

Tarvittaessa kalakeitto valmistuu nopeastikin, mutta juhlavampaan keittoon itse tehty kalaliemi antaa unohtumattomat aromit. Toisin kuin lihalientä, kalalientä ei tarvitse keittää tuntikausia, vaan vartti riittää. 

Perkaa kalat itse tai pyydä kalakauppiasta tekemään se puolestasi. Keitä perkeistä maukas kalaliemi, joka voittaa valmisliemikuutiot mennen tullen. Käytä kalalientä paitsi keitoissa myös kastikkeissa. Liemen voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Itse tehdystä liemestä soppa saa paitsi kalaisan maun, myös rasvaa, jota ilman keitto saattaa helposti jäädä valjun oloiseksi.

Ohje: Kalaliemi

Jos soppansa haluaa kuitenkin valmistaa vain fileestä, keittoliemeen saa makua laakerinlehdillä, pippureilla, keittojuureksilla sekä sipulilla. Myös fenkoli sopii loistavasti kalakeiton makuun. Lisäjujua saa, kun mukaan sujauttaa paseerattua tomaattia tai vaihtaa kerman vaiheeksi hapankermaan. Jos keittoon käyttää kalaliemikuutioita tai -fondia, se on hyvä huomioida lisättävän suolan määrässä.

Kalakeitto moneen makuun

Arkena kalakeitto valmistuu tarvittaessa nopeastikin, sillä kala kypsyy kuumassa liemessä nopeasti. Halutessasi voit pyytää kalakauppista fileoimaan ja paloittelemaan kalan valmiiksi. Muista myös pakastealtaan aarteet. Maukas kalakeitto onnistuu nimittäin myös seitistä ja muusta pakastekalasta. 

Kalakeitosta on olemassa varmasti tuhansia eri variaatioita. Kermaisen lohikeiton lisäksi kannattaa kokeilla uusia makuja ja lainata vinkkejä muiden maiden keittiöistä tai kehitellä oma suosikkikalasoppa. Lisää mausteita rohkeasti ja vaihda lohi vaihteeksi vaikka kuhaan, ahveneen tai siikaan. Keskitalven suosikki on maukas madekeitto. 

Kokosimme ihanimmat ideat ja reseptit, joilla saat kalasoppaan herkullista vaihtelua.

Kalakeitto lohesta

Lohikeitot voi valmistaa monella tapaa niin perinteisesti kuin vaikka Aasian makumaailmaa mukaillen. Perinteinen, kermainen kalakeitto on monen suosikki. Eikä ihme! Täyteläinen liemi, tilli ja maukkaat sattumat tekevät makuelämyksestä täydellisen. Purista lopuksi joukkoon vielä sitruunaa, sillä aivan kuten muissakin kalaruoissa, se taittaa kalan rasvaisuuden miellyttäväksi.

Lohikeiton uusi ilme luodaan aasialaisilla mausteilla ja purkillisella kookosmaitoa. Thaimaalainen lohikeitto tarjotaan tuoreiden yrttien, chiliviipaleiden ja pankopaneroitujen katkarapuvartaiden kanssa. Lohikuutiot ja nuudelit kypsyvät kuumassa liemessä itsekseen, älä siis keitä niitä.

Kalakeitot muista kaloista

Unohda hetkeksi lohi ja keitä kalakeitto vaihteeksi vaikka ahvenesta tai kuhasta. Maailman paras kalasoppa syntyy nimittäin kuhasta sekä itse valmistetusta kalaliemestä voita ja kermaa säästelemättä.

Ahvenkeitto on astetta raikkaampi soppa, kesäinen ja ihanan kevyt ruoka, joka tehdään kirkasliemisenä ilman kermaa. Selleri ja fenkoli tuovat liemeen makua ja meininkiä.

Rantakalakeitto tehdään heti kalastuksen jälkeen rannassa avotulella. Siihen ei tule muuta kuin perattuja pikkukaloja, perunaa, vettä, voita ja tilliä. Yksinkertainen keitto maistuu silti aivan ihanalta.

Kirkas kalakeitto on raikas ja ruokaisa. Perinteisten keittojuuresten sijaan liemeen saa huumaavan herkullista makua myös vaikkapa aasialaisilla mausteilla. Esimerkiksi thaimaalaisesta keittiöstä tutut lime, chili ja inkivääri sopivat hyvin thaimaalaiseen kalakeittoon ahvenen kaveriksi.

Madekeitto on talven suosikki 

Onko parempaa talviruokaa kuin kulhollinen höyryävän kuumaa madekeittoa?  Paras soppa syntyy itse tehdystä liemestä mateen maksalla ryyditettynä.

Perinteisen madekeiton lisäksi kannattaa kokeilla myös Bourridea eli  provencelaista kalakeittoa, jossa made saa makuparikseen fenkolia ja rutkasti tuoreita yrttejä. Hienostunut keitto tarjotaan tuhdisti valkosipulilla maustetun aiolin kanssa. Tämä keitto on nappivalinta talvisen viikonlopun herkkuhetkiin.

Lue myös Anna.fi: Ei aina uunilohta! Näillä resepteillä kalaruoka onnistuu ja saat herkullista vaihtelua ruokapöytään

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kalakeitto maistuu arkena ja viikonloppuna – kokosimme Kotilieden suosituimmat reseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.