Ruoka

Hopeasipuli on niin mieto, että se maistuu parhaiten raakana – käytä sitä näihin ruokiin

Hopeasipuli on hienostunut sipuli niin ulkonäöltään kuin maultaan. Kun voimakas sipulin maku vieroksuttaa, poimi ostoskoriin hieman makea ja lempeän aromaattinen hopeasipuli.

Hopeasipuli on pienehkö, sileä, usein litteä tai joskus lähes pallomainen.  Paperinohut kuori on hopeanvaalea, ja itse sipuli valkoinen. Kaupassa se jää helposti tuttujen sipulilajikkeiden varjoon, aivan turhaan. 

Suomalaisista ruokakaupoista löytyy useita erilaisia sipuleita. Useimmille tutuimmat sipulilajikkeet ovat keltasipuli, punasipuli sekä valkosipuli. Sipulit eroavat toisistaan sekä maun että ominaisuuksiensa puolesta, eikä ole täysin sama asia, minkä sipulin sieltä ruokaasi nappaat.

Hopeasipulin käyttö

Hopeasipuli on loistava valinta silloin, kun sipulia on tarkoitus syödä raakana, mutta voimakas sipulin maku ei ole toivottu. Hopeasipulista puuttuu sipuleille ominainen kitkeryys, ja sen maku on hunajaisen makea, miedompi kuin keltasipulilla. Näiden ominaisuuksien ansoista hopeasipuli sopii hyvin syötäväksi raakana. 

Hopeasipulia myydään joskus salaattisipulin nimellä, sillä sitä käytetään usein salaateissa sellaisenaan. Se sopiikin esimerkiksi viher- ja perunasalaatteihin, salsoihin ja tacojen täytteeksi tai vaikkapa kalaruokien, kuten sillin seuraan.

Hopeasipuli sopii käytetääväksi myös lämpimissä ruoissa, kuten laatikko-, pata-, keitto- ja vokkiruoissa sekä piirakoissa paistoksissa ja marinadeissa. Hopeasipuli maistuu herkulliselta myös liharuokien lisukkeena uunissa tai grillissä kypsennettynä.

Hopeasipuli: reseptit

Parasta hopeasipuli on salaateissa. Valmista esimerkiksi ruokaisa peruna-kikhernesalaatti ja korvaa ohjeessa käytetty punasipuli lempeän makuisella hopeasipulilla. Tai kokoa herkullinen savukalasalaatti keitetyistä perunoista, savukalasta, kapriksista ja smetanasta. Myös tähän salaattiin hopeasipulia voi hyödyntää punasipulin sijaan. 

Silli ja sipuli ovat tuttu makupari, sillä sipulin kirpakkuus taittaa rasvaisen kalan makua. Jos punasipulin ärhäkkyys on kuitenkin mielestäsi liikaa, kokeile hopeasipulia. Valmista juhannukseksi esimerkiksi näyttävä sillivati tai tarjoa joulupöydässä tuttu silli ja mätikastike vaihteeksi hopeasipulisuikaleiden kanssa.

Salsoihin hopeasipulia voi hyödyntää punasipulin sijaan. Valmista hedelmäinen ananassalsa grilliruolien kylkeen tai tuttu tomaattisalsa texmex-pöytää raikastamaan. 

Hopeasipulin sesonki ja säilytys

Suomalaisen hopeasipulin sesonki on kesä-elokuussa, mutta sitä myydään varastokasviksena ympäri vuoden, sillä kuivassa ja viileässä paikassa hopeasipuli säilyy kuukausia, huoneenlämmössäkin noin yhden kuukauden. Makeutensa takia hopeasipulia suositellaan säilytettäväksi jääkaapissa 5 – 8 asteen lämpötilassa. Liian kosteassa sipuli homehtuu, ja liian lämpimässä se alkaa itää ja pehmetä.

Hopeasipuli on herkkä etyleenille, minkä vuoksi se kannattaa pitää erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, kuten avokadosta, tomaateista ja omenoista. 

Lue myös Anna.fi: Sipuli tuo makua ruokaan

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hopeasipuli on niin mieto, että se maistuu parhaiten raakana – käytä sitä näihin ruokiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.