Ruoka

Uunipuuro on herkkusuun valinta – näillä resepteillä haudutat puurosta täyteläisen ja pehmeän

Uunissa hitaasti hautunut puuro hellii makuhermoja ja täyttää vatsan lempeästi. Uunipuuro ei syyttä suotta ole aamun himoittu herkku.

Uunipuuro tuo vaihtelua perinteiseen aamupuuroon. Kun puuron nostaa illalla uuniin hautumaan kaikessa rauhassa, on aamuksi luvassa herkku vailla vertaa. Uunipuuro on vaivaton valmistettava. Kokosimme tähän Kotilieden parhaat uunipuuroreseptimme, valitse oma suosikkisi! 

Lue myös: Tuunaa kaurapuuro herkuksi – 6 + 1 suussa sulavaa ideaa

Uunipuuro on herkkusuille, vaan ei hätähousuille

Uunipuuron valmistus on helppoa. Mittaa ainekset vuokaan ja nosta puuro uuniin hautumaan. Paras uunipuuro syntyy matalassa lämpötilassa hitaasti haudutellen. Korkeammassa lämpötilassa puuro valmistuu nopeamminkin. Esimerkiksi 100 asteessa puuro kypsyy yön yli. 175 asteissa uunissa puuron kypsyminen vie parisen tuntia.

Sekoita uunipuuroa pari kertaa kypsennyksen aikana. Jos pinta tummuu liikaa, voit peittää sen foliolla. Lisää joukkoon tilkka nestettä, jos puuro on makuusi liian jämäkkää. 

Valmis uunipuuro on pinnalta aavistuksen paahtunutta, sisältä herkullisen pehmeää. Anna puuron vetäytyä hetki ennen tarjoilua tai sammuta uuni, kun puuro on valmista, mutta jätä vuoka uuniin kunnes uuni on jäähtynyt. Näin saat vieläkin muhevampaa puuroa.

Isosta vuoallisesta uunipuuroa riittää syötävää koko komppanialle. Tähteeksi jäänyt puuro maistuu herkulta vielä seuraavanakin aamuna. 

Uunipuuro: vaihtelu virkistää

Nesteeksi uunipuuroon voi huoletta käyttää maitoa, sillä se ei pala uunissa pohjaan. Muutaman voinokare puuron pinnalla tai vuoan pohjalla tekee makuelämyksestä täydellisen.

Vaihtamalla maidon kasvijuomaan saa helposti uuden makuisen puuron. Kokeile kotimaista kauraa, miedon makuista riisijuomaa tai aromikasta hasselpähkinä- tai cashewjuomaa. Puuron nesteeksi sopii myös omenamehu tai vaikkapa vesi.

Uuniohrapuurot

Perinteinen uunipuuro valmistetaan kokonaisista ohrasuurimoista. Kokonaisista suurimoista valmistettu uuniohrapuuro tuo ihanaa vaihtelua tuttuun hiutaleista keitettyyn aamupuuroon. 

Tertin kartanon joulupuuro on todellisille herkkusuille. Se valmistetaan maidon sijaan kuohukermaan. Kaneli ja sokeri maustavat puuron jouluisaksi. 

Luumu-ohrapuuron tekeminen ei vie kauan aikaa, kun käytät rikottuja ohrasuurimoita. Rikotut ohrasuurimot rouhitaan tavallista hienommaksi, joten niistä saa puuron valmiiksi pikavauhtia. Luumut tuovat puuroon ihanan makeuden.

Kaura- ja riisiuunipuurot

Kaura-puolukkauunipuuro valmistetaan kaurasuurimoista ja kauramaidosta, aiksi se sopii myös maidottomaan ruokavalioon. Uunissa täyteläiseksi hautunut puuro saa makua puolukoista ja mantelirouheesta.

Nopeammin uunipuuron makuun pääsee, kun valmistaa puuron kokonaisten suurimoiden sijaan rouhituista suurimoista tai helmistä. Kaurahiutaleista tai valmiista kaura-siemenpuurosekoituksesta valmistetun uunikaurapuuron kypsyminen vie vain tunnin verran. 

Myös riisipuuron voi hauduttaa uunissa. Uuniriisipuuron etuihin kuuluu helppous. Mittaa vain ainekset vuokaan ja anna uunin hoitaa loput. Kun riisipuuro valmistuu uunissa, ei ole  pelkoa maidon pohjaan palamisesta.

Speltti-, tattari- ja neljän viljan uunipuurot 

Erilaisia hiutaleita ja suurimoita sekoittamalla saa aikaan aina uudenlaisia makuelämyksiä. Valmista esimerkiksi neljän viljan puuro uunissa. Tai kokeile vaihteeksi uunipuuroa spelttihiutaleista.

Tattariuunipuuro maustetaan veikeästi kardemummalla. Nauti puuro sellaisenaan tai seuraavana päivänä voissa paistettuna mehukeiton kanssa.

Mitä syödä uunipuuron kanssa? 

Uunipuuro on vallan herkullista sellaisenaankin, mutta lisukkeiden ja höysteiden avulla siitä saa aina uuden makuisen. Kun perinteinen voinokare tylsistyttää, kokeile vaihteeksi vaikka itse tehtyä mehukeittoa.

Mausteinen mustikkakeitto saa säväyksen kardemummasta ja tähtianiksesta. 

Mansikkakeiton voi keittää pakastemarjoista, mutta kesäaikaan se on parasta tuoreista marjoista valmistettuna. Tai yhdistä mansikoiden makupariksi aprikooseja. Mansikka-aprikoosikompotti tekee uunipuurosta ihanan kesäisen.

Syksyinen puuron päällinen valmistuu puolukoista ja omenasoseesta. Omenainen puolukkakeitto maustuu kanelilla herkuksi.

Perinteinen luumukiisseli sekä luumuilla täydennetty rusinakeitto virittävät uunipuuron jouluisaksi. Molemmat ovat taattuja herkkuja riisipuuron kanssa, mutta toimivat vallan mainiosti myös ohrapuuron kavereina.

Lue myös Anna.fi: Uutta twistiä aamupuuroon – näin loihdit ravintorikkaan puuron mausta tinkimättä

Artikkelia on muokattu ja siihen on lisätty linkkejä 28.10.2020.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uunipuuro on herkkusuun valinta – näillä resepteillä haudutat puurosta täyteläisen ja pehmeän

Mimmi

Kyllä äiti laittoi usein uunipuuron meitä oli 10 lasta kasvuiässä ja ne puurot on vieläkin herkkua minulle ja lastenlapsille, sekaan marjoja tai mitä nyt löytyi. Aina oli 50 litraa puolukkaa talveksi.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.