Ruoka

Puurosta puhtia päivään – kokosimme hyvän olon trendiherkut aamiaiselle, lounaaksi ja iltapalaksi

Puuro on kaikkea muuta kuin tylsää ja ankeaa syötävää. Hiutaleita, kypsennystapaa sekä mausteita ja höysteitä vaihtelemalla puuro on loputtoman monipuolinen ruoka, joka aamupalan lisäksi maistuu niin lounaaksi, välipalaksi, iltapalaksi kuin jälkiruoaksikin.

Puuro aloittaa päivän herkullisesti, hellii vatsaa ja pitää myös nälän loitolla. Tylsää kaurapuuron syöminen ei todellakaan ole, sillä pienellä vaivalla sitä voi viilata ja höystää lähes loputtomiin. Uskoisitko, että puuro voi maistua myös porkkanakakulta? 

Lue myös: Mustikkapannukakut, valkosuklaa-vadelmaskonssit, uppomunaleivät ja muut leppoisan aamiaisen herkut

Suuri osa suomalaisista syö puuro päivittäin tai useita kertoja viikossa. Suosikkilistan kärjessä ovat kaura-, riisi- ja mannapuuro. Puuroa syödään ennen kaikkea terveellisyyden takia, mutta tärkeitä syitä puuron lusikoimiselle ovat myös hyvä maku ja ravitsevuus sekä se, että puuro pitää nälän hyvin loitolla. 

Puurot sopivat monenlaiseen ruokavalioon. Ne sopivat keventäjälle, terveysintoilijalle, kuidun tarpeeseen ja tuomaan lisäenergiaa päivään. 

Kokosimme parhaat vinkit puuron valmistukseen sekä ihanimmat ideat ja reseptit puuron tuunaukseen.

Kaurapuuro on klassikko – vaihtele hiutaleita ja höysteitä

Puuroista tutuin lienee kaurapuuro. Herkullinen kaurapuuro on maultaan pehmeä ja täyteläinen, mutta samalla rakenteeltaan kuohkea ja elastinen. Se taipuu moneen makuun, ja muuntuu helposti erilaisilla lisukkeilla ihan uudeksi ruoaksi. Mausta puuro vaihteeksi vaikka kanelilla tai tarjoa se voisilmän sijaan maapähkinävoinokareen kera. Lisäämällä puurokattilaan porkkanaraastetta ja mausteita, taipuu puuro vaikka tutun suosikkikakun makuiseksi.

Puurosta saa todella helposti myös vitamiini- ja proteiinipommin, kunhan sen valmistaa monipuolisten lisukkeiden kera. Lisää puuron päälle hedelmiä tai marjoja, pähkinöitä sekä proteiinia vaikkapa raejuustosta tai kananmunasta. Näin puuro pitää myös nälän pitkään loitolla.

Myös kaurahiutaleissa on valtavia eroja. Jos yksi hiutalemerkki ei ole mieleesi, kokeile toista. Nappaa ostoskoriisi vaihteeksi myös höyryttämättömiä tai isoja kaurahiutaleita. Kokeile myös kaurahiutaleiden paahtamista!

Kaurasuurimoista valmistuu erityisen herkullinen ja rouhea kaurapuuro. Kaurasuurimot eivät ole pikaruokaa. Hitaasti haudutettu kaurasuurimopuuro on täydellinen aamupala hitaisiin viikonloppuaamuihin. Puuroa haudutetaan kattilassa reilu tovi, mutta kärsivällisyys palkitaan. Lopputulos hurmaa takuulla vaativammankin herkuttelijan.

Lue myös Anna.fi: Kaurapuuro aloittaa päivän lempeästi – 5 ohjetta, jotka saavat sinut odottamaan aamua vesi kielellä

Keitä puuro vaihteeksi riisistä tai speltistä – kuohkeaa vispipuuroa unohtamatta

Vispipuuro on monelle suomalaiselle ihanan perinteinen herkku. Perinteinen vispipuuro keitetään mannasuurimoista sekä puolukoista tai herukoista. Yhtä hyvin vispipuuron voi valmistaa myös vadelmista, mustikoista, mansikoista tai vaikka omenoista, karviaisista tai raparperin varsista. Tuoreiden marjojen, pakastemarjojen tai hillon ohella vispipuuro onnistuu myös valmiista mehusta tai joulun aikaan vaikka glögistä. 

Riisipuuro on erityisesti aattoaamun herkku, mutta maistuu makoisalta myös sesongin ulkopuolella. Riisipuuron voi valmistaa perinteiseen tapaan kattilassa tai hauduttaa vaivattomasti uunissa. Nesteenä voi käyttää maitoa tai vaihteeksi vaikka kaurajuomaa tai kookomaitoa.

Riisipuuro säästyy pohjaan palamiselta varmimmin, kun käytät paksupohjaista teräskattilaa tai pinnoitettua kattilaa. Lisäksi noudata aina vesikikkaa: aloita keittäminen vedellä, ei maidolla.

Puuro valmistuu kattilassa, uunissa tai jopa kokonaan kypsentämättä 

Vaihtelua perinteiseen puuroon saat myös kypsennystapaa vaihtamalla. Hauduta puuro hissukseen kattilassa tai jätä joku aamu kokonaan keittämättä. Muista hyödyntää myös tähteet!

Uunissa hitaasti hautunut puuro hellii makuhermoja ja täyttää vatsan lempeästi. Uunipuuro on vaivaton valmistettava ja tuo vaihtelua perinteiseen aamupuuroon. Kun puuron nostaa illalla uuniin hautumaan kaikessa rauhassa, on aamuksi luvassa herkku vailla vertaa. Suussa sulava uunipuuro valmistuu kokonaisista kaura- tai ohrsuurimoista tai vaiheeksi vaikka speltistä.

Näppärät ja raikkaat tuorepuurot valmistuvat melkein itsekseen. Niitä ei keitetä, vaan hiutaleet ja leseet sekoitetaan nesteen kanssa, ja annetaan turvota muutama tunti tai yön yli. Kannellisessa purkissa voit napata tuorepuuron vaikka evääksi. Valmiina jääkaapissa odottava puuro on myös mainio välipala nälkäiselle koulusta palaajalle.

Psssst! Ethän vain heittänyt puuron tähteitä biojäteastiaan? Puuron tähteistä syntyy vähällä vaivalla herkkuja moneen makuun. Leivo kaurapuuron rippeistä pehmeitä rieskoja tai suussa sulavia lettuja. Riisipuuron tähteet jalostuvat jälkiruoaksi, joka maistuu vaikka jouluateria päätteeksi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puurosta puhtia päivään – kokosimme hyvän olon trendiherkut aamiaiselle, lounaaksi ja iltapalaksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.