Ruoka

Ihastuitko napolilaiseen pizzaan? Näin onnistut pizzan teossa myös kotona

Napolilaisessa pizzassa on ohut ja maukas pohja sekä huolella valitut ja laadukkaat täytteet. Näillä ohjeilla leivot napolilaista pizzaa myös kotona.

Valitse laadukkaat raaka-aineet

Pizzataikinaan tarvitaan jauhoja, vettä, hiivaa sekä tilkka oliiviöljyä ja ripaus suolaa. Pizzaan kannattaa valita perinteisten puolikarkeiden vehnäjauhojen sijaan 00-jauhoja, jotka takaavat oikean maun ja rakenteen. Numero 00 viittaa jauhatusasteeseen, joka tässä tapauksessa on hienoin mahdollinen.

taikinatarvikkeet

00-jauhoja löytyy muun muassa hyvin varustelluista ruokakaupoista. Myös suomalaisilla erioisvehnäjauhoilla pärjää, mikäli et saa 00-jauhoja käsiisi.

Lue lisää: Jauho-opas leipojalle

Hiivana voi käyttää niin tuore- kuin kuivahiivaakin, jotkut kohottavat taikinan myös juuren avulla. Muista kuitenkin, että kuivahiivaa tarvitaan vain kolmasosa tuorehiivan määrästä ja se sekoitetaan ensin jauhoihin. Tuorehiiva puolestaan liuotetaan nesteeseen.

Lue lisää: Hiiva antaa taikinalle nostetta

Pizzataikinan valmistus – vaivaa, vaivaa ja vaivaa

Aloita pizzataikinan valmistus sekoittamalla jauhot veteen. Siirrä kuitenkin pieni osa vettä syrjään ja liuota siihen suola, jotta se liukenee taikinaan paremmin. Lisää suolavesi taikinaan vasta sitten, kun olet vaivannut taikinaa tovin, sillä hiiva alkaa toimia paremmin ilman suolaa. Jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeytynyt taikinaan. Oliiviöljy lisätään taikinaan viimeiseksi ja vaivaamista jatketaan, kunnes öljy on imeytynyt.

hiivataikina

Kuten mitä tahansa hiivataikinaa, myös pizzataikinaa tulee vaivata huolella hyvän sitkon aikaansaamiseksi. Taikinaa vaivataan ensin kevyesti, sitten voimakkaammin. Yleiskoneella lopputulos on yleensä paras, mutta käsin vaivatenkin onnistuu mainiosti.

Lue lisää: Pizzapohja – näin onnistut

Pitkä kohotusaika takaa parhaan lopputuloksen

Pizza on pitkään porskuttanut pikaruoan maineella, vaikka asian laita on varsin toinen. Napolilaista pizzaa kohotetaan perinteisesti huoneenlämmössä 10-15 tuntia, mutta pizzataikinaa voi kohottaa jääkaapissa tiiviisti peiteltynä pari kolme vuorokautta, jopa pidempäänkin. Pitkän kohotuksen aikana taikinaan ehtii muodostua kaasua ja aromiaineita, jotka antavat taikinalle makua ja kuohkean rakenteen.

Yksinkertainen on kaunista – ja hyvää!

Napolilainen pizza on tunnettu paitsi maukkaasta pohjastaan, myös yksinkertaisista, mutta laadukkaista täytteistä. Tomaattikastikkella, mozzarellajuustolla ja tuoreella basilikalla täytetty pizza margherita paljastaa osaavan pizzantekijän, sillä siinä pohjan rakenne ja aromit pääsevät parhaiten oikeuksiinsa.

Paras tomaattikastike syntyy laadukkaista säilyketomaateista itse tekemällä. Tomaattikastikkeen juju on raikkaus. Sitä ei hauduteta liedellä tunti tolkulla, vaan sen annetaan maustua rauhassa jääkaapissa.

pizzajuustot

Trendijuustoksi nousseen, puhvelinmaidosta valmistetun buffalamozzarellan sijaan kannattaa valita kiinteämpää lehmän maidosta valmistettua mozzarellaa, fior di lattea. Näin juusto ei pääse kostuttamaan pizzaa liiaksi.

Lue lisää: Pizzajuusto x 3

Tuoreet yrtit viimeistelevät maun. Margheritan päälle kuuluu tuore basilika. Oregano sopii pizzaan tuoreena tai kuivattuna. Myös muut yrtit sekä pikantti rucola toimivat pizzan mauseina.

Lue lisää: Pizzaa pöytään

Pizzan paistaminen

Aitoa napolilaista pizzaa paistetaan vain noin minuutin verran uunissa, jossa hönkii 500-asteen kuumuus. Se tuo pizzaan sille tyypilliset kohonneet ja tummalaikulliset reunat. Kotiuunissa tällaisiin lämpötiloihin ei tietenkään päästä, joten pizzaa on paistettava miedommassa lämmössä pidempään.

Tästä syystä kotona on vaikeaa, oikeastaan mahdotonta tehdä samanlaista pizzaa kuin napolilaisessa puu-uunissa. Kotona voi kuitenkin tehdä erinomaista pizzaa, kunhan hyväksyy sen, että lopputulos on hieman toisenlainen.

pizza margherita

Rapea pohja – näin se onnistuu kotiuunissa

Pizzakivi on hyvä satsaus, jos haluaa herkutella astetta paremmalla pizzalla, mutta rapeapohjaisen pizzan voi paistaa myös ilman sitä. Kuumenna uuni niin kuumaksi kuin mahdollista ja anna pellin kuumeta uunissa ennen kuin asetat pizzan sille. Paista pizza mieluummin öljytyllä uuninpellillä ilman leivinpaperia.

Levitä tomaattikastike pizzapohjalle ja esipaista pizzaa uunin alimmalla tasolla ensin noin 5 minuuttia, lisää sitten muut täytteet ja jatka paistamista vielä uunin ylätasolla tai grillivastuksen alla muutama minuutti. Pitkä paistoaika ja kiertoilmauuni tekevät pizzasta kuivaa.

Pizza jatkaa kypsymistään uunista ottamisen jälkeen. Nosta pizza siis heti pois pelliltä tai pizzakiveltä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ihastuitko napolilaiseen pizzaan? Näin onnistut pizzan teossa myös kotona

Sinun täytyy kommentoidaksesi.