Ruoka

Hauki on ekologista lähiruokaa – älä välitä ruodoista ja tee kalasta maukkaat haukipuikot, pihvit ja murekkeet

Hauki on maukas ja monikäyttöinen ruokakala. Sen vähärasvainen liha on maultaan mietoa, mutta kuitenkin selkeästi muista kaloista poikkeavaa.

Hauki on maukas ruokakala, vaikka monet sitä välttelevätkin sen runsaiden ruotojen takia. Haukea kannattaa ehdottomasti suosia, sillä muiden kalojen tapaan se on terveellistä ruokaa, mutta kotimaisissa vesissä villinä kasvaneen hauen syömistä voisi perustella myös ekologisin näkökulmin.

Pitkänsolakkana petokalana helposti tunnistettava hauki on yleinen koko Suomessa, niin meressä kuin järvissäkin. Haukea on hyvin saatavilla ympäri vuoden, mutta sen paras pyyntiaika on lokakuusta toukokuulle. 

Kotimainen villihauki on ekologista lähiruokaa. WWF:n kalaoppaassa kotimainen hauki on luokiteltu vihreällä värillä, eli se lukeutuu suositeltavien kalalajien joukkoon.

Lue myös: Hauen y-ruodon poistaminen – näin pääset eroon ”anopinfileestä”, katso video taidonnäytteestä!

Hauki on loistava valinta pyöryköihin ja pihveihin 

Haukea on tavallisesti käytetty monissa murekepohjaisissa ruoissa. Tämä ei ole ollenkaan huono vaihtoehto, varsinkaan, jos pelkää ruotoja. Murekemassoja varten haukifileet ajetaan tasaiseksi monitoimikoneessa ja mehevät pyörykät kypsyvät kalaliemessä muutamassa minuutissa. Halutessasi voit paistaa niihin vielä herkullisen pinnan paistinpannulla. Tarjoa haukipyörykät keitinperunoiden ja tillipeston kanssa.

Haukipullat syntyvät hyvin samanlaiseen tapaan kuin lihapullatkin. Ne maistuvat niin pääruokana kuin maukkaana alkupalana esimerkiksi salaatinlehden päältä tarjottuna. Herkulliset pyörykät pitävät sisällään paitsi haukea, myös perunaa, sipulia ja ranskankermaa. 

Murekemassasta voi tehdä myös mehevää haukimureketta, joka pitää sisällään paitsi haukea, myös punaisia linssejä ja kevätsipulia sekä sitruunaa, kermaa ja kalalientä. Paras lopputulos syntyy, kun keität liemen itse, mutta kiireessä voit turvautua myös kalafondiin. Kaada murekemassa pieniin annosvuokiin tai kypsennä se isommassa uunivuoassa ja tarjoa voisulan, ruohosipulisilpun sekä keitettyjen perunoiden kera.

Haukiquenellit kalaliemessä on hienostunut herkku, joka kelpaa vaikkapa pienten illalliskutsujen ruoaksi. Parmesaanilla maustetusta massasta muotoiltavat quenellit saavat parikseen limetin ja sitruunaruohon maustaman kuuman liemen.

Nämä haukipihvit ovat taatusti meheviä ja maukkaita, sen takaa pihvimassaan sekoitettu kuohukerma sekä ronski ripaus sitruunankuota ja tilliä. Haukipihvit voi tarjota vaikkapa sitruunalla maustetun muusin kanssa. 

Kalamurekepihvit ja kermaviilikastike tuovat vaihtelua arki-illan kala-aterialle. Kalamurekepihvit on helppo tehdä monitoimikoneessa. Tarjoile kauniin värisiksi paistetut, maukkaat pihvit pääruoaksi hölskykurkkujen sekä perunamuusin kera.

Tarjoa haukea fileenä tai kokonaisena

Herkullista hauki on myös fileenä tai uunissa kokonaisena kypsennettynä. Nämä haukifileet täytetään pinaatilla ja emmentaljuustoraasteella, maustetaan sitruunalla sekä persiljalla ja pyöritetään rullalle. Kalat kypsyvät höyrykattilassa kymmenessä minuutissa. Siinä ajassa keität kaveriksi perunoita ja valmistat mehevän kananmunakastikkeen. Pinaatilla täytetyt haukikiekot ja kananmunakastike maistuvat yhtä hyvältä arkena kuin viikonloppunakin. 

Juuri tämän helpommaksi ei ruoanvalmistus voi tulla. Asettele haukifileet uunipellille, peittele kala valmiilla pestokastikkeella sekä pinjansiemenillä ja työnnä uuniin. Kala kypsyy meheväksi puolessa tunnissa. Tarjoa pestoon peitelty hauki keitetyn riisin ja raikkaan salaatin kera.

Voit antaa hauelle uutta potkua myös itämaisista mauista. Se onnistuu helposti vaikkapa marinoimalla. Saat haukeen makua, kun teet marinadin soijasta, tuoreesta korianterista ja inkivääristä. 

Hauki sopii loistavasti myös pataan. Thai-vaikutteinen katkarapu-haukipata saa pehmeyttä kookosmaidosta ja rehevää makua vihreästä currytahnasta.

Tai sivele haukifileiden pintaan aurinkokuivatulla tomaatilla maustettua tuorejuustoa. Tomaattihauki tarjoillaan timjamilla maustettujen kasvisten kera.

Lasimestarin haukea juurespedillä kannattaa tarjota joulun aikaan. Se on kalapöydän väripilkku, jossa kalan kaverina on ohueksi höylättyjä juureksia sekä pirtsakoita kapriksia. Muista pakastaa villikala ennen käyttöä.

Hauki sopii joulupöytään myös kokonaisena kypsennettynä. Jouluhauki on saaristolaisten perinteinen jouluruoka. Tämä Saustilan kartanon väen reseptillä tehty muhkea hauki täytetään maukkaalla tomaattiriisillä ja tarjotaan munavoikastikkeen kera.

Viimeistään tämä ohje muuttaa käsityksesi hauesta. Haukikalapuikot tehdään ruodottomasta haukifileestä ja ne maistuvat saletisti myös perheen pienimmille. Rapeat niistä saadaan pankojauhokuorrutuksella. Punajuritartar on täydellinen lisuke niille.

Kalapuikkojen lisäksi haukifileetä kannattaa kokeilla friteerattuna. Hauki Välimeren tapaan tarjoillaan salaattipediltä sitruunamehulla raikastettuna.

Hauki on maukas mutta ruotoinen ruokakala

Haukea parjataan toisinaan mauttomaksi, kuivaksi ja ruotoiseksi. Monen mielestä hauen valmistus on hankalaa juurikin sen ruotojen vuoksi, mutta esimerkiksi ranskalaisessa keittiössä hauki on arvostettu raaka-aine.

Puisevia ovatkin yleensä ainoastaan todella isot hauet, joiden syömistä ei muutenkaan suositella runsaan elohopeapitoisuuden vuoksi. Etenkin parikiloiset ja sitä pienemmät hauet ovat oikein maukkaita, ja ruodotkin irtoavat kypsästä hauesta helposti, kunhan kala on paloiteltu oikein. 

Ruotoja, jotka jäävät fileeseen evien ja maharuotojen poistamisen jälkeen, kutsutaan Y-ruodoiksi. Niiden poistaminen ei ole aivan yksinkertaista. Jos ostat kalan tiskiltä, pyydä kauppiasta poistamaan ruodot puolestasi. 

Vaihtoehtoisesti voit jauhaa kalan monitoimikoneessa hienoksi ja valmistaa massasta pyöryköitä, murekkeita tai pihvejä. Monitoimikone tekee ruodoista selvää muutamassa minuutissa.

Haukea myydään sekä kokonaisina kaloina, fileinä, paloiteltuna että kyljyksinä. Herkullista on esimerkiksi paloina tai fileinä paistettu, grillattu, savustettu, kokonaisena keitetty tai uunissa täytettynä kypsennetty hauki. Ruodottomasta haukifileestä valmistetut kalapuikot ovat koko perheen herkkua.

Hienoksi jauhettuna hauki puolestaan sopii loistavasti murekkeisiin, murekepihveihin ja kalapulliin ja niitä voi huoletta tarjota myös perheen pienimmille.

Lue myös Anna.fi: Kuhafilee x 3 – nopea kalaruoka arkeen ja viikonloppuun

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hauki on ekologista lähiruokaa – älä välitä ruodoista ja tee kalasta maukkaat haukipuikot, pihvit ja murekkeet

kerkai

Nyt puuttuu vain hauki, mutta toivottavasti jo huomenna tärppää.
uunihauki on hyvää.

aloillelija

käykö gluteeniton jauho karppaukseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.