Ruoka

Kalakalenteri auttaa sesongin kalojen valinnassa – kokeile talvella muikkuja, keväällä ahvenia ja syksyllä haukea

Kalakalenteri auttaa, kun etsit sesongissa olevaa kalaa, joka on parhaimmillaan ja tuoreimmillaan. Maistele rohkeasti uusia kalalajeja!

Kalakalenteri on Kotilieden oma kalojen sesonkikalenteri, josta voi poimia vinkit, mitä kalaa kannattaa ostaa ja valmistaa minäkin vuodenaikana.

Lue myös: Ota haltuun kalankäsittely kokki Micke Björklundin tyylillä – oleellista on hyvä leikkuulauta, terävä veitsi ja kuuma valurautapannu

Mitä kaloja voi suosia ympäri vuoden?

Kasvatettua kalaa on saatavilla hyvin ympäri vuoden. Norjalainen niin sanottu kassilohi ja kotimainen kirjolohi ovat suomalaisten suosikkikaloja. Molempien sesonki on kasvatuksen takia ympärivuotinen.

Myös siikaa saa kasvatettuna. Siika on kirjolohen jälkeen toiseksi tärkein kalalaji suomalaisessa kalankasvatuksessa. Siikaa kasvatetaan verkkoaltaissa Itämeren rannikolla ja sisävesissä sekä ekologisemmin kiertovesijärjestelmässä, jolloin ravinteiden, vierasaineiden ja karkulaisten pääsy luonnonvesiin voidaan minimoida.

Kaupoista löytyy myös hyviä säilyke- ja pakastekalavaihtoehtoja. Säilyke- ja pakastekalatuotteita löydät lähes jokaisesta marketista.

Kotimainen kala on aina ekologisin valinta lautaselle. Muista kalasäilykkeet kotimaisesta luonnonkalasta, kuten Järki Särki ja tonnikalan haastaja Luonnonkalasäilyke, jonka valmistuksessa on käytetty pasuria, lahnaa ja säynettä. Muista myös pakastealtaan luonnonkalapuikot ja -pihvit. Tunnistat kaikki kotimaiset luonnonkalatuotteet Hyvää Suomesta -merkistä.

Kalakalanteri – kotimaisia kalasäilykkeitä on saatavilla hyvin vuoden ympäri. Niitä myydään lähes jokaisessa marketissa. Suosi säilykkeitä silloin, kun haluat vaihtelua ja tuoretta kalaa ei ole saatavilla. 
Kalakalanteri – kotimaisia kalasäilykkeitä on saatavilla hyvin vuoden ympäri. Niitä myydään lähes jokaisessa marketissa. Suosi säilykkeitä silloin, kun haluat vaihtelua ja tuoretta kalaa ei ole saatavilla.  Kuva: Pia Inberg

Kalakalenteri: talvi

Kalakalenteri – made nyljetään vetämällä nahka irti napakalla otteella. Madekeitto ja mademuhennos ovat talven herkkuruokia.
Kalakalenteri – made nyljetään vetämällä nahka irti napakalla otteella. Madekeitto ja mademuhennos ovat talven herkkuruokia. Kuva: Kristiina Kurronen
Kalakalenterissa on talvella muikkuja. Muikut ja muusi toimii aina.
Kalakalenterissa on talvella muikkuja. Muikut ja muusi toimii aina. Kuva: Norman Ojanen

Talvella hyviä valintoja kaloista ovat made, hauki, kuha, silakka ja muikku.

Made on viileiden ja hämärien vesien kala. Sen pyydystäminen on sydäntalven puuhaa kalastajalle. Mateen aika on joulukuusta maaliskuulle. Madetta saattaa saada myös kesällä, mutta se käy harvemmin pyydykseen silloin.

Kylmistä vesistä avomereltä troolataan silakkaa talvisin ja sisävesistä tulee muikkua nuottaamalla. Parvikalat ovat sesongissa talvisin.

Talvella saa myös hyvin haukea ja kuhaa. Kalatiskeissä näkyy myös ulkomailta tuotua turskaa.

Kalakalenteri: kevät ja alkukesä

Kalakalenteri – katiskalla tulee paljon pikkukalaa rannasta keväisin ja alkukesästä.
Kalakalenteri – katiskalla tulee paljon pikkukalaa rannasta keväisin ja alkukesästä. Kuva: Pia Inberg

Jäiden lähdön aikaan alkukeväästä on mahdollista saada siikaa. Myös hauki ui rantavesiin keväällä.

Toukokuun alussa siika siirtyy pois rantavesistä ja tilalle tulee ahventa ja särkeä. Kuhaakin saadaan keväällä.

Katiskalla tulee keväisin rannasta paljon sekalaista pikkukalaa.

Kalakalenteri: keskikesä

Kalakalenteri – ahvenruoat kuuluvat Suomen kesäruokien parhaimmistoon.
Kalakalenteri – ahvenruoat kuuluvat Suomen kesäruokien parhaimmistoon. Kuva: Pia Inberg

Vesien lämmetessä kala ei liiku samalla tavalla kuin kylmissä vesissä. Torilla ja kalatiskeillä näkee kuitenkin kotimaisista kaloista kesäisin ahventa, haukea, lahnaa ja kuhaa. Myös siikaa on kesäisin jonkin verran.

Kesällä ilmoilla on vaikutusta kalasaaliiseen ja se saattaa vaihdella suuresti. Siksi ei ole aina varmaa, mitä kalaa kalatiskillä tänään on.

Silakkaa ei keskikesällä saa, koska sen troolaus on säädeltyä kesäaikaan.

Kalakalenteri: syksy

Vesien viilentyessä kalatarjonta monipuolistuu. Peruskalat ahvenesta silakkaan näkyvät kauppojen tiskeillä. Silakkaa saa sitä paremmin, mitä kylmemmiksi vedet muuttuvat.

Hauki on hyvä kala, sitä kannattaa ostaa aina, kun näkee sitä kalatiskissä. Kalatiskit jauhavat hauen pyynnöstä, vaikka tiskissä olisi tarjolla vain fileetä.

Kalakalenteri – miksi valita sesongin kala?

Kalan sesongit määrittävät, milloin eri luonnonkaloja on saatavilla tuoretta kalatiskiltä. Kotimaisen villikalan saantiin vaikuttaa suuressa määrin vallitseva sää ja kalastusolosuhteet, ja siksi kalakalenterinkin tiedot ovat viitteellisiä.

Tuoretta kalaa saa hyvin ympäri vuoden, kiitos kasvatetun kalan. Luonnonkalaa saa vaihtelevasti kalojen sesongin mukaan. Sesonkeihin kannattaa tutustua, sillä silloin kala on tiskillä tuoreimmillaan, sitä on saatavilla runsaasti ja hintakin on kohdallaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kalakalenteri auttaa sesongin kalojen valinnassa – kokeile talvella muikkuja, keväällä ahvenia ja syksyllä haukea

Tietämätön

Milloinka silliä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.