Ruoka

Kiertoilmauuni on nopea ja tehokas – millaiseen paistamiseen kiertoilma sopii? Mitä eroa on kiertoilma- ja tasalämpöuunilla?

Kiertoilmauuni on lähes jokaisessa uudessa keittiössä, mutta miten siitä saa kaikki tehot irti? Milloin on parempi valita paistamiseen uunin tasalämpö?

Kiertoilmauuni on monen keittiöremonttia tekevän valinta tänä päivänä. Kiertoilmalla toimiva uuni on ahkeran uuninkäyttäjän valinta.

Lue myös: Edullinen uuniruoka x 7: Maukas spagettivuoka, mozzarella-kanapelti ja 5 muuta herkkua

Kiertoilmauuni on tehokas ruoan lämmittäjä, sillä kiertoilmauunissa on puhaltimet, jotka kierrättävät ilmaa uunissa. Perinteinen uuni toimii ylä- ja alavastuksilla, jotka lämmittävät uunia ylhäältä ja alhaalta.

Uunin lämmittäminen vie paljon sähköä ja aikaa. Perinteinen uuni lämpenee pitkään, kiertoilmauuni kuumenee nopeammin. Kiertoilmauunin puolesta puhuu sen nopeus, mutta myös kuuman kiertoilman tehokkuus, joka mahdollistaa paistamisen usealla eri tasolla. Kiertoilmauuneissa on myös mahdollisuus valita tasalämpö ilman kiertoilmaa.

Kiertoilmauuni vai tasalämpö – kumman laitan päälle?

Valitse kiertoilma silloin, kun haluat paistaa useassa tasossa ruokaa tai paistoksia. Sämpylätaikina on usein iso ja usean kymmenen kappaleen sämpylät voi paistaa kaikki kerralla useassa tasossa kiertoilmauunissa. Samoin on pullien kanssa.

Kiertoilmauuni saavuttaa lämpötilan nopeammin kuin perinteinen tasalämpöuuni. Toki malleissa ja merkeissä on eroja, ja siksi jokaisen uunin kohdalla kannattaa aina noudattaa käyttöohjeita. Jos käytät kiertoilmaa, valitse 20–30 astetta normaalia paistolämpötilaa pienempi lämpötila. Mutta tämä on todella uunikohtaista, sillä uunien todelliset lämpötilat saattavat heitellä kymmeniä asteita, Kuluttaja-lehden 2018 tekemän tutkimuksen mukaan.

Silloin kun teet uunijuureksia, niin hyödynnä kiertoilmatoimintoa niin, että yhdellä tasolla paistat kanan tai lihaa, ja toisella kasviksia. Myös paahteiset veneperunat ja uuniranskanperunat onnistuvat parhaiten kiertoilmalla.

Jotkut ahkerat paistajat sanovat, että kiertoilmauuni paistaa epätasaisesti tai kiertoilma kuivattaa. Tämä on merkkikohtaista ja kuten aina uusien kodinkoneiden kanssa, tutustu rauhassa uuteen laitteeseen ja opettelen sen käyttö. Kiertoilmauunissa paistaessa liian kova lämpö luonnollisesti kuivattaa ja polttaa leivonnaiset pinnalta.

Kuivaaminen kiertoilmassa

Kiertoilmauuni on loistava silloin, kun haluat kuivattaa jotain. Kiertävä ilma matalassa lämmössä on omiaan syksyisin, kun kuivaat sieniä.  Myös uunikuivatut tomaatit onnistuvat parhaiten kiertoilmalla. Uunin luukkua ei tarvitse avata, eikä energiaa mene hukkaan. Toki sienten kuivatus on energiatehokkaampaa saunan lauteilla jälkilämmössä tai lattialämmityksen päällä, jos sellainen on mahdollista. Uunin kuumentaminen erikseen vie aina turhaa energiaa, jos tapahtuma on mahdollista tehdä muuten.

Kiertoilmauuni on kätevä silloin, kun haluat kuivata suuren määrän tomaatteja, 
Kiertoilmauuni on kätevä silloin, kun haluat kuivata suuren määrän tomaatteja,  Kuva: iStockphoto

Kiertoilmauuni ja tasalämpöuuni ovat aina energiasyöppöjä

Uuni on energiasyöppö. Käytä uunia vain paistamiseen. Säästät energiaa, kun et käytä uunia sulattamiseen. Sulata mieluummin mikroaaltouunissa sulatustoimintoa käyttäen.

Muista myös, että nostaessasi ruokia uuniin, padat kuumenevat tehokkaammin, jos niissä on kansi päälle. Älä myöskään turhaa availe uuninluukkua paistamisen aikana.

Uunin jälkilämpö virran katkaisun jälkeen kannattaa hyödyntää vaikkapa ruoan lämpimänä pitämiseen tai kasvisten kuivaamiseen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kiertoilmauuni on nopea ja tehokas – millaiseen paistamiseen kiertoilma sopii? Mitä eroa on kiertoilma- ja tasalämpöuunilla?

Ilkka

”Monet ruoat voi laittaa kylmään uuniin siinä vaiheessa, kun uunin laittaa päälle. Näin uunin lämmittämiseen kuluva sähkö tulee hyödynnettyä.”
Wow, kyllä nyt Einstein kääntyy haudassaan! Kyllä sen ruuan kypsentämiseen kuluva energia on ihan prikulleen sama, laittoiko sen missä vaiheessa tahansa sinne uuniin.
Ainut asia mitä saadaan aikaan laittamalla kylmä ruoka uuniin jo uunin lämmittämisvaiheessa on se, että uunilta kestää pidempi aika saavuttaa haluttu paistolämpötila! Näinollen tuo pidempi aika lisää uunin rakenteiden kautta poisjohtuvan hukkaenergian määrää, eli todennäköisesti kokonaishukkaenergia on suurempi. Koska kypsentämiseen kuluva energia on kuitenkin sama, niin se siis siitä säästöstä.
Aatteleppa toimittaja ensin!

Uura Hagberg

Hei Ilkka! Kiitos viestistäsi ja palautteestasi. Olet aivan oikeassa, jutussamme oli virhe mainitsemassasi uunin lämmityskohdassa. Muokkasimme juttua, ja otimme kyseisen erheellisen kohdan pois.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.