Ruoka

Lohkoperunat uunissa – näin teet täydelliset veneperunat

Lohkoperunat uunissa todistavat, että yksinkertainen on parasta. Perunoiden, öljyn ja mausteiden lisäksi tarvitset kuuman uunin ja pari näppärää kikkaa onnistuaksesi!

Lohkoperunat on helppo valmistaa uunissa ja mausteita voit vaihdella maun mukaan. Maailman parhaiden lohkoperunoiden salaisuus on kunnon öljykylpy ja paistaminen riittävän kuumassa uunissa. Rapeaksi paahtuneet lohkoperunat sopivat tarjottavaksi niin liha-, kala- kuin kasvisruokienkin kanssa.

Lue myös: Miten valmistat täydellisen uuniperunan? Kemistin neuvot toimivat

Lohkoperunat uunissa – perunalajikkeella on väliä!

Ei ole aivan sama minkä perunalajikkeen valitset lohkoperunoita valmistaessasi, sillä jokaisella lajikkeella on omanlaisensa maku ja ominaisuudet. Valitse lohkoperunoihin kiinteä lajike, esimerkiksi Annabelle, joka sokerisena lajikkeena rapeutuu pinnasta, mutta sisus kuohkeutuu uunissa hienosti. Myös Nicola on hyvä valinta lohkoperunoihin.

lohkoperunat
Valitse lohkoperunoihin kiinteä lajike, esimerkiksi Annabelle tai Nicola. Kuva: Jarmo Wright

Kuorimatta paras

Perunoita ei ole lainkaan välttämätöntä kuoria, huolellinen pesu harjalla riittää. Sekä maku että vitamiinit piilevät kuoressa sekä heti kuoren alla. Parhaimmillaan kuori rapeutuukin uunissa ihanan rapsakaksi. 

Leikkaa perunat mahdollisimman saman kokoisiksi, reiluhkoiksi lohkoiksi, jotta ne kypsyvät yhtä aikaa. Kiinnitä asiaan huomiota jo kaupassa. Saman kokoisista perunoista on helpompi leikata saman kokoisia lohkoja.

Kylmä kylpy kaunistaa lohkoperunat

Liota perunalohkoja hetki kylmässä vedessä. Vesi huuhtoo pinnassa olevan tärkkelyksen ja perunoista tulee siten rapsakampia. Sitten huolellinen kuivaus esimerkiksi puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen, jotta öljy tarttuu pintaan paremmin. Kikka toimii myös muita tärkkelyspitoisia juureksia paahdettaessa. Kokeile vesipesua esimerkiksi palsternakkaranskalaisia tehdessäsi.

Muista öljy ja suola. Kevyt, kiiltävä öljytakki riittää, jonka jälkeen pinnalle ripautetaan suolaa. Suolan kanssa ei kannata nuukailla. Yksi teelusikallinen perunakiloa kohti on hyvä määrä. Suola vaikuttaa sekä makuun että rakenteeseen. Öljyn ansiosta kasvikset eivät pala, ja niistä tulee pinnalta rapeita ja sisältä pehmeän meheviä.

Muitakin mausteita voi lisätä. Yrtit, kuten rosmariini ja timjami sopivat erinomaisesti perunan makupareiksi. Savupaprikajauheella saa pottuihin jännittävän makuvivahteen ja chiliäkin voi halutessaan lisätä. Valkosipuli ja mustapippuri toimivat nekin takuuvarmasti.

Varmista, että öljy ja mausteet leivittyvät perunoiden pintaan tasaisesti ja pöyhi maustetut pottulohkot vaikka käsin pellillä tai erillisessä kulhossa sekaisin.

rosmariini-lohkoperunat
Yrtit, kuten rosmariini ja timjami sopivat erinomaisesti lohkoperunan mausteeksi. Kuva: iStock

Lohkoperunat vaativat kuuman uunin ja riittävästi tilaa

Levitä perunalohkot uuninpellille väljästi yhteen kerrokseen niin, että mahdollisimman moni niistä on kosketuksissa uunipeltiin. Jos pellillä on ahdasta, käytä suosiolla kahta peltiä. Liian täyteen ahdetulla pellillä perunat eivät rapeudu.

Parhaat lohkoperunat valmistuvat kiertoilmatoiminnolla. Jos uunisi paistaa epätasaisesti, tarkkaile perunoiden paahtumista ja käännä pellit tarvittaessa ympäri. 

Uuni saa olla kuuma, noin 200 astetta. Koska uunien lämpötiloissa on eroja, vähennä lämpöä sen mukaan, miten potut alkavat saada paahteista väriä. Ne kaikkein herkullisimmat lohkoperunat ovat rakenteeltaan rapsakoita, pinnalta hieman ruskeiksi paahtuneita. Malta siis paahtaa pottuja riittävän kauan.

lohkoperunat
Ne kaikkein herkullisimmat lohkoperunat ovat rakenteeltaan rapsakoita, pinnalta hieman ruskeiksi paahtuneita. Kuva: Kristiina Kurronen

Lohkoperunat uunissa sopivat lisukkeeksi ja leffaevääksi

Parhaalta lohkoperunat maistuvat uunituoreina ja kuumina ihan sellaisenaan tai herkulliseen dippiin kastettuna. Kaveriksi voi valmistaa valkosipulilla tai tryffeliöljyllä maustetun majoneesikastikkeen, kermaviilidipin tai vaikkapa itse tehdyn ketsupin. 

Tarjoa lohkoperunat sellaisenaan esimerkiksi leffaillan eväänä, burgereiden kaverina tai vaikkapa liharuokien lisukkeena. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lohkoperunat uunissa – näin teet täydelliset veneperunat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.