Ruoka

Lampaanliha uunissa? Täydellinen sisälämpötila lampaanlihalle!

Pääsiäisen ruokapöydästä löytyy usein viulua eli takapaistia, paahtopaistia tai fileetä. Kokosimme täsmäohjeet eri ruhonosien valmistukseen.

Jos pääsiäispöydässä syödään lammasta, niin nämä ideat kannattaa ottaa talteen. Onnistu lampaanlihan valmistuksessa ja tee elämäsi parasta pääsiäislammasta.

Lue myös: Kuinka katat pöytäsi ja mitä laitat tarjolle? – katso ideat ja pääsiäisen parhaat reseptit kananmunasalaatista kokonaiseen broileriin!

Karitsan paisti eli viulu

Lampaan takapaistia, jossa on potka mukana, kutsutaan viuluksi sen viulumaisen muodon vuoksi. Viulu onkin suosittu ruhonosa pääsiäisen ruokapöydässä. Paistia saa usein myös ilman luuta, eli se on luuttomaksi leikattu. Viulu on usein karitsan tai nuoren lampaan lihaa, jolloin se on erityisen mureaa.

Viulun voi kypsentää jättäen sisäosan roseeksi, mutta se maistuu myös läpikypsänä, jolloin lihasta tulee todella mureaa, nyhtölihamaista.

Ota liha huoneenlämpöön kaksi tuntia ennen valmistusta. Jos käytät pakasteviulua, anna sen sulaa jääkaapissa rauhassa. Jääkaapissa liha sulaa noin kahdessa vuorokaudessa. Huoneenlämmössä nopeammin.  Varmista, että liha on sulanut ja tarkista vielä lihan sisälämpö mittarilla.

Hiero lihan pintaan suolaa ja tuoreita tai kuivia yrttejä, esimerkiksi timjamia ja rosmariinia. Voit tehdä viiltoja lampaan pintaan ja upottaa mukaan kokonaisia valkosipuleita.

Paahda lihan pintaan kaunis väri voissa pannulla ja jatka kypsentämistä uunissa 150 asteessa 3–4 tuntia tai yön yli. Näin lihasta tulee ylikypsää ja mureaa. Nyhtölammas on herkullista ja sen jämät voi hyödyntää pääsiäisen jälkeenkin esimerkiksi herkullisiin munakkaisiin.

Jos haluat jättää lampaan sisältä roseeksi, kypsennä sitä 175 asteessa noin 1 ½–2 tuntia. Liha jää hieman punertavaksi, kun sisälämpötila on noin 55–60 astetta.

Karitsan sisäfilee

Karitsan sisäfilee on todella ohut, se valmistuu parissa minuutissa. Sisäfilee onkin mainio pienen perheen tai sinkun pääsiäisruoka. Sitä saa ostettua helposti, vaikka vain yhden kappaleen, eikä hävikkiä synny.

Fileet kannattaa ottaa huoneenlämpöön vähintään 30 minuuttia ennen valmistamista.

Putsaa filee ennen paistamista. Sisäfileen pinnalla on pitkulainen kalvo, joka kannattaa poistaa ennen valmistusta. Hieman kohmeisesta fileestä kalvo irtoaa helposti.

Karitsan sisäfilee kypsyy uskomattoman nopeasti ja on parhaimmillaan medium-kypsyysasteisena. Tuolloin lihamittari näyttää 55 astetta.

Paista sisäfilee voi-öljyseoksessa todella kuumalla pannulla tai parilalla. Lampaan sisäfilee valmistuu myös  grillissä. Käytä sitä grillissä tai kuumalla pannulla vain noin minuutti per paistopuoli. Syö heti. Sisäfileetä ei kannata jättää vetäytymään paistamisen jälkeen, koska se jäähtyy nopeasti. Tarjoile se aina kuumennetulta lautaselta, niin vieraat saavat sen lämpimänä pöytään.

Karitsan ulkofilee

Karitsan ulkofilee on sisäfileen tapaan erittäin nopea valmistaa. Myös siinä on kalvo, joka kannattaa poistaa. Fileet on hyvä ottaa huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistamista.

Ulkofileen paistamisessa menee muutama minuutti kauemmin kuin sisäfileen. Paista pintaväri voi-öljy-yhdistelmässä ja nosta filee 100-asteiseen uuniin muutamaksi minuutiksi jatkokypsymään. Näin saat tasaisen lopputuloksen. Muista laittaa lihaan sisälämpömittari. Liha on täydellisen medium, kun mittari osoittaa 55–60 astetta. Hieman kypsempi liha kannattaa paistaa 64–67 asteeseen. Kypsentämisen jälkeen fileiden annetaan vetäytyä 10–15 minuuttia.

lammasribsit

Karitsan paahtopaisti

Karitsan paahtopaisti on erittäin herkullinen ruhonosa pääsiäispöytään. Se on pulleampi kuin fileet ja sen paistaminen vie vähän kauemmin aikaa, mutta sekin valmistuu alle puolessa tunnissa.

Ota liha ajoissa huoneenlämpöön ennen valmistusta. Lihan pinnalla on tiukka kalvo, ja kalvoja saattaa olla myös paahtopaistin sisällä, mutta niitä ei saa pois. Täydellisesti kypsennetty paahtopaisti on murea ja ohuet kalvot eivät haittaa sen sisällä.

Paahtopaistin kypsyyden arvioimiseksi on hyvä käyttää myös sisälämpömittaria.  Karitsan paahtopaistin täydellinen lämpötila on  60–64 astetta. Tällöin lihan kypsyysaste on medium+.

Paista paahtopaistin pinta ruskeaksi voi-öljyseoksessa ja nosta se 180-asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi. Ota liha uunista, kun mittari näyttää 58 astetta. Sisälämpö nousee vähän uunista ottamisen jälkeen, koska liha jatkaa kypsymistään vielä hetken. Anna paistin vetäytyä pari minuuttia ja tarjoile heti.

couscous-lisuke

Lampaanliha ja lisukkeet

Olemme tehneet myös hyvän koosteen pääsiäislampaan lisukkeista. Nauti lammas perinteisesti valkosipuliperunoiden kanssa tai kokeile couscousia. Parmesaanipolentakin on mainio vaihtoehto välimerelliseen tyylin tehdylle lampaalle. Muista myös ihana minttukastike.

Lammasvartaat

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lampaanliha uunissa? Täydellinen sisälämpötila lampaanlihalle!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.