Ruoka

Ravun syöntikö vaikeaa? Katso videolta, miten helposti rapujen syöminen käy!

Arasteletko rapujen syömistä, koska pidät rapujen avaamista vaikeana? Turhaan. Ravun syönti on yllättävän helppoa. Näiden ohjeiden avulla onnistut!

Saako ajatus rapujen syömisestä hikikarpaloita otsalle? Kutsu kävi rapujuhliin, mutta ravun syönti on uusi juttu? Et ole ainoa.

”Monet eivät osaa tai uskalla alkaa avata rapuja tai kehtaa tilata niitä ravintolassa, jos rapuja ei ole avattu”, Kai Röntynen Kalatukku E. Eriksonilta sanoo.

Arkailuun ei ole kuitenkaan syytä. Ravun syönti voi olla aikaa vievää ja sotkuista, mutta vaikeaa se ei ole. Rapujen syönti tapahtuu sormin, ja kotimaisista tuoreista ravuista kannattaa nauttia hitaasti herkutellen.

Lue myös: Rapujen keittäminen – katso nämä 5 tärkeää vaihetta!

Ravun syönti onnistuu rapuveitsen avulla

Rapujen syömisessä hyvä apuväline on rapuveitsi, sillä rapujen syönti ilman rapuveistä on hankalaa.

Rapuveitsi on tylsä lyhytteräinen veitsi, jonka terän keskellä on reikä ravun saksien katkaisua varten. Pöytäetiketin mukaan se on ainoa veitsi, jonka saa laittaa suuhunsa.

Joissakin veitsissä on lisäksi rapuneula, jonka avulla ravun liha on helpompi kaivaa ulos. Rapuneuloja myydään myös sellaisenaan.

”Täpläravun pyrstön sivu on kova ja sitä voi olla vaikea rikkoa. Työntämällä rapuneulan täpläravun pyrstöön ja kääntämällä neulaa lihan saa helposti ulos”, Röntynen sanoo.

Ravun syönti ei ole vaikeaa.
Täplärapu (oik.) on yleensä jokirapua (vas.) isompi, ja täpläravulla on vaaleat täplät saksissa. Täpläravun kuori on kovempi kuin jokiravun, joten ravun syöntiin on hyvä varata myös rapuneula.

Lue myös: Koska ravustuskausi alkaa? Katso milloin ravut ovat parhaimmillaan!

Ravun syöminen on sotkuista puuhaa

Iso osa rapujuhlia on aiheeseen sopiva rekvisiitta. Jos järjestät itse rapujuhlat, on juhliin hyvä varata runsaasti lautasliinoja. Rapujen avaamisessa tahrautuneet kädet on mukava huuhtoa pienessä käsienhuuhtelumaljassa, jollaisen voi kattaa jokaisen syöjän viereen. Rapukauluri suojaa vaatteita.

Rapujen lisäksi tarjotaan yleensä leipää, voita ja hienonnettua tilliä, joista jokainen voi itse koota herkullisia leipiä. Pöytään voi kattaa kaikille rapu- ja leipälautaset sekä rapu- ja voiveitsen.

Lue myös: Rapujuhlien kattaus

Lue myös: Rapujuhlat tulossa: Mitä tarjolle vegaanille?

Ravun syöminen onnistuu näin:

  1. Irrota ravun sakset.
  2. Ota ravun pyrstöstä tukeva ote ja irrota pyrstö kääntämällä sitä ensin toiseen ja sitten toiseen suuntaan.
  3. Pidä toisella kädellä kiinni ravun selkäpanssarista ja toisella ravun keskivartalosta. Väännä ravun selkäpanssari irti.
  4. Imaise keskivartalosta liemi. Keskivartalossa on myös vihreä sappirakko, jota ei kannata purra.
  5. Selkäpanssarin sisäpuolella on herkullista rapuvoita. Kaavi se rapuveitsellä joko suoraan suuhun tai lautaselle tai leivän päälle.
  6. Irrota ravun takapyrstöstä jalat. Suorista pyrstö ja leikkaa panssari auki toisesta sivusta nivel niveleltä rapuveitsellä. Poista kuoret vetämällä pyrstöliha irti kuoresta. Jos sinulla on rapuneula ja avaat täplärapua, voit myös työntää rapuneula pyrstöön ja käännellä neulaa, jotta saat lihan irti. Poista lihan välissä kulkeva ravun suoli.
  7. Ota saksesta tukeva ote ja napsauta saksien päät pois rapuveitsen reiän avulla. Voit imaista rei’istä mehut suuhun. Irrota saksen pienempi haara. Halkaise isompi saksenpää rapuveitsellä ja kaiva liha talteen.

Lue myös: Rapujuhlien menu ja vinkit onnistuneisiin juhliin

Vinkki!

Ravun kuoria ei kannata heittää pois. Niistä saa hyvän pohjan kalakeittoon.

Katso videolta, miten rapujen syöminen onnistuu helposti!

Kai Röntynen näyttää videolla, miten jokirapu ja täplärapu avataan helposti.

Lue myös: Rapujuhlien snapsi- ja juomalaulut – Näitä hoilataan loppukesän hauskimmissa juhlissa!

Rapu syödään leivän kanssa – tai ilman

Ravun voi syödä sitä mukaan, kun lihat irtoavat tai voit koota pyrstön ja saksien lihat voidellun leivän päälle ja nauttia ne hienonnetun tillin kanssa.

”Monet syövät ravut paahtoleivän päällä, mutta paras leipä ravun kanssa on mahdollisimman rapea vuokaleipä tai ranskanleipä”, Röntynen neuvoo.

Röntynen kertoo, että Ruotsissa rapujen kanssa syödään usein myös kuminajuustoa.

Lue myös: Rapujuhlat ovat loppukesän odotettu juhla – tutustu rapujuhlien etikettiin

Lue myös: Rapujuhlien snapsit – oikea tarjoilulämpötila ja ajankohta kilistelylle

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ravun syöntikö vaikeaa? Katso videolta, miten helposti rapujen syöminen käy!

Raputyttö

Hyvät video-ohjeet, kiitos.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.