Säästä ruoassa – 7 ruokaa, jotka teet halvemmalla itse kuin ostat kaupasta
Osa kaupan puolivalmisteista tai muista arkea helpottavista tuotteista saattaa tuntua käteviltä, mutta aivan kaikkea ei kannata ostaa valmiina. Ainakin nämä ruoat kannattaa jättää kaupan hyllylle, sillä teet ne edullisemmin, herkullisemmin ja helposti myös itse.
Vaikka ruoan valmistaminen alusta alkaen itse saattaisi äkkiseltään tuntua vaivalloiselta ja aikaa vievältä, monet arkiruokasuosikit valmistuvat yllättävän nopeasti. Samalla vaivalla ruokaa valmistuu usein myös seuraavaksi päiväksi.
Lue lisää: Nämä arjen ateriat syntyvät viidellä eurolla – 5 maistuvaa ja edullista ohjetta
1. Pizza ja täytetty pannukakku
Pizza lukeutuu suomalaisten lempiruokiin vuodesta toiseen. Kaupasta valmiina ostettu tai ravintolasta tilattu lätty on kuitenkin varsin tyyristä siihen nähden, ettei pizzataikinaan tarvita kuin vehnäjauhoja, vettä, suolaa sekä tilkka oliiviöljyä. Täytteeseenkin voi hyödyntää jääkaapin tähteet ja kuivahtaneet juustonkannikat.
Jos haluat päästä helpolla yhdistä pannukakun nopeus ja pizzan täytteet. Pizzapannari valmistuu ilman vaivausta ja kohotusta.
Ohje: Vappu Pimiän herkullinen ja helppo pizzapannari
2. Makaronilaatikko
Myös makaronilaatikko lukeutuu monen arkiruokasuosikkeihin. Sen sijaan, että ostaisit makaronilaatikon valmiina kaupasta, kannattaa se ehdottomasti valmistaa itse. Eineslaatikon hinnalla valmistuu itse tekemällä kokonainen uunivuoallinen.
Jos haluat oikaista yhden työvaiheen, jätä makaronien keittäminen väliin ja kippaa makaronit uunivuokaan sellaisenaan. Muista kuitenkin sekoittaa makaronilaatikkoa pari kertaa kypsennysen aikana, jotta makaronit säilyvät irtonaisina.
Lue lisää: Makaronilaatikko on parasta arkiruokaa – 4 herkullista ohjetta
3. Pinaattiletut
Sekä pinaattilettuihin että -keittoon tarvitset vain kourallisen raaka-aineita, eivätkä ne maksa paria euroa enempää. Todennäköisesti ne löytyvät jo valmiiksi keittiön kaapeistasi. Pinaatin lisäksi raaka-ainelistalla on maitoa, vehnäjauhoja sekä mausteita ja rasvaa.
Pinaattikeiton kaveriksi keitetään tietysti kananmunia, pinaattiletut tarjotaan puolukkahillon kera.
Ohjeet:
4. Sämpylät
Sämpylöiden leipominen on rentouttavaa, eikä kilo jauhoja ja kimpale hiivaa kustanna euroa enempää. Jauhojen lisäksi sämpylöihin voi lisätä maun mukaan hiutaleita ja siemeniä.
Jos haluat päästä helpolla ja oikaista taikinan vaivaamisessa, kokeile taikinaa joka kohoaa yön aikana jääkaapissa itsekseen. Seuraavana päivänä voit nostella taikinasta nokareita uunipellille ja paistaa meheviksi.
Ohje: Namasten rapeakuoriset aamusämpylät
5. Granola
Granola on tuttu tuote aamupala- ja välipalapöydästä yhdessä jogurtin tai smoothiekulhon kanssa. Jos granola kuuluu rutiineihisi, kannattaa se ehdottomasti valmistamista itse. Kaupasta valmiina osatettu granola on kilohinnaltaan kallista ja sisältää usein myös paljon rasvaa, sokeria ja suolaa. Valmistamalla tuotteen itse tiedät taatusti, mitä suuhusi laitat.
Yksinkertaisimmillaan tarvitset granolaan vain hiutaleita, öljyä ja tilkan hunajaa sekä esimerkiksi siemeniä ja rusinoita. Halutessasi voit maustaa granolan esimerkiksi kanelilla ja höystää mieleiseksesi erilaisilla kuivahedelmillä, pähkinöillä tai vaikkapa kookoslastuilla.
Ohje: Granola
6. Perunamuusi
Jätä perunasosejauheet kaupan hyllylle ja valmista muusisi alusta alkaen itse. Kilo perunoita maksaa euron verran, eikä niiden lisäksi tarvita kuin tilkka maitoa, voita ja ripaus mausteita. Perunoiden keittämiseen ja soseuttamiseen kuluva aika ja vaiva ei eroa juurikaan perunahiutaleista tehdyn muusin valmistuksesta, mutta lopputulos on monin verroin parempi.
Lue lisää: 5 x perunamuusi ja kastike
7. Salaatinkastike
Jätä valmissalaatinkastikkeet kaupan hyllylle, sillä juuri mieleisesi kastikkeen sekoitat nopeimmillaan sekunneissa. Vinegrette on yksi perinteisimmistä salaatinkastikkeista, jonka valmistukseen tarvitset vain öljyä, etikkaa sekä mausteita. Sekoita kolme osaa öljyä sekä yksi osa etikkaa ja lisää mausteita makusi mukaan. Valmista tuli!
Perinteinen kastike syntyy laadukkasta oliiviöljystä, mutta vaihtelua saat korvaamalla ainakin osan erilaisilla makuöljyillä, kuten avocado- tai seesamiöljyä. Hapokkutta saat balsami- tai valkoviinietikasta tai sitruunanmehusta. Kun öljy ja happo ovat tasapainossa, voit lisätä kastikkeen joukkoon mausteita, kuten sinappia, yrttejä, valkosipulia tai inkivääriä. Lisää myös ripaus sokeria tai tilkka hunajaa tasapainottamaan hapokkuutta. Muista myös suola ja pippuri.
Lue lisää: Salaatinkastike kruunaa salaatin
Kommentoi
Kommentoi juttua: Säästä ruoassa – 7 ruokaa, jotka teet halvemmalla itse kuin ostat kaupasta
Näin köyhän näkökulmasta koomisia ohjeita. ”Säästä tekemällä salaatinkastikkeesi itse”
Mikä on koomista lauseessa
säästä tee salaattikastikkeesi itse????????!!