Ruoka

Savoijinkaali maistuu kääryleinä, murekkeena ja piirakkana – 5 ohjetta

Savoijinkaali eli kurttukaali on nimensä mukaisesti ryppylehtinen kaalinkerä, jonka uloimmat lehdet ovat tummanvihreitä ja sisemmät vaaleanvihreitä. Kaali taipuu moneen muotoon tehden ruoista keveitä, meheviä ja maukkaita.

Kuvankauniit savoijinkaalikääryleet valmistetaan perinteisten kaalikääryleiden tapaan, jolloin valmistus aloitetaan kaalinlehtien kiehautuksella. Lehdet täytetään herkullisella kasvistäytteellä, jossa maistuvat soijarouhe, riisi ja runsas valikoima erilaisia mausteita. Kaalinlehdet kääritään rullalle, asetellaan uunivuokaan ja valellaan siirappisella liemellä. Reilun puolen tunnin kuluttua kypsät kääryleet voi vihdoin nostaa ruokapöytään tarjolle.

Kaalipiirakka

Helppo kaalipiirakka on mitä mainioin lounas- tai iltapalaherkku, jonka mehevyys lumoaa syöjänsä. Sämpylätaikinapohjan päälle levitetään paksu kerros haudutettua kurttukaalia, joka on maustettu siirapilla ja juustokuminalla. Maun maksimoimiseksi mukaan voi halutessaan lisätä myös pekonia. Komeus piilotetaan taikinakannen alle ja nostetaan uuniin kypsymään.

Savoijinkaalimureke

Näyttävä savoijinkaalimureke maistuu koko perheelle. Uunivuoka vuorataan esikeitetyillä kaalinlehdillä ja päälle lusikoidaan murekemassaa, jossa yhdistyvät jauheliha ja suppilovahverot tai mustat torvisienet. Massaan saadaan hieman makeutta omenamehusta ja suolaisuutta vihreistä oliiveista. Kaalinlehdet taitetaan murekamassan päälle, jotta valmis mureke on kauttaaltaan savoijinkaalin ympäröimä.

Vaihtelua perinteisiin arkiruokiin tarjoilee kurttukaali lasagnen tapaan. Lasagnelevyjen sijaan vuokaan asetellaan kaalinlehtiä, jolloin ruoka kevenee ja saa ainutlaatuisen maun kaalimaan kasvatista. Kaalikerrosten väliin lusikoidaan tuttuun tapaan tomaatilla maustettua jauhelihaseosta sekä täyteläistä valkokastiketta. Päällimmäikseksi jätetään reilu kerros juustoraastetta, joka gratinoituu kauniin ruskeaksi uunin lämmössä.

Lammaspasteijat

Savoijinkaali taipuu myös lammaspasteijoiden meheväksi täytteeksi. Taikinasta tulee erityisen maukas, kun vehnäjauhojen ohella käytetään keitettyjä perunoita. Täytteessä maistuvat puolestaan lampaanjauheliha ja hienonnettu kurttukaali. Pienet pasteijat on helppo pakata mukaan ruokaisaksi välipalaksi, mutta ne maistuvat myös kiireettöminä hetkinä kahvipöydässä.

Lisää herkullisia kaaliruokia: Kaalisalaatti x 3 Kaalilaatikko ja muita kaaliherkkuja Herkuttele syksyisillä kaaliruoilla Kaalilaatikko muuntuu mausteilla moneksi Ruoka.fi: Kasvissyöjän kaalilaatikko

Kommentoi

Kommentoi juttua: Savoijinkaali maistuu kääryleinä, murekkeena ja piirakkana – 5 ohjetta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.