Ruoka

Sienten ryöppäys: Mitä ryöpätään, miten ja miksi? Katso vinkit ja onnistut!

Monet sienet, erityisesti rouskut ovat maultaan melko voimakkaita, jopa karvaita. Esikeittäminen eli ryöppäys miedontaa sienten maun miellyttäväksi. Kokosimme ohjeet sienten ryöppäämiseen.

Sienten ryöppäys tarkoittaa sienten  nopeaa keittämistä kuumassa vedessä. Ryöppäyksen tarkoituksena on poistaa makuhaittoja, myrkkyjä tai hidastaa entsyymitoimintaa, jolloin sienet säilyvät paremmin.

Lue lisää: Sienet säilöön

rousku

Miksi sienet ryöpätään?

Tavallisesti ryöppäystä käytetään syksyisin esimerkiksi sienille. Ryöppäystä käytetään esimerkiksi rouskuille, mutta myös korvasienet tulee ryöpätä kahteen kertaan ennen niiden käyttöä ruoan valmistuksessa vaarallisten myrkkyjen poistamiseksi. Korvasienten kohdalla voidaan jo puhua keittämisestä. Pidempiaikainen ryöppäys on jo keittämistä.

Rouskujen ryöppäys miedontaa niiden kirpeän pippurista aromia. Mitä voimakkaamman makuinen sieni, sitä pidempi ryöppäysaika. Esimerkiksi kangas- ja karvarouskuja kannattaa ryöpätä 10 minuuttia, haapa- ja keltarouskuille riittää 5 minuuttia. Sen sijaan miedon makuisia sikuri- ja leppärouskuja ei tarvitse ryöpätä lainkaan, vaan ne voi käyttää heti tuoreeltaan tai kuivata.

Lue lisää: Näin käsittelet korvasienet – ryöppäys ei riitä poistamaan myrkkyä

Sienten ryöppäys

Puhdista sienet huolellisesti ennen ryöppäystä. Halutessasi voit liottaa sieniä väljässä vedessä ennen ryöppäämistä. Isoimmat sienet kannattaa halkaista.

Sienten ryöppäys tehdään isossa kattilassa ja väljässä vedessä. Hyvä nyrkkisääntö on noin 1 osa sieniä ja 3 osaa vettä. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää sienet. Ryöppäysaika lasketaan siitä, kun vesi alkaa kiehua sienten lisäämisen jälkeen. Valuta sienet siivilässä ryöppäyksen jälkeen ja huuhtele ne kylmällä vedellä huolellisesti kypsymisen pysäyttämiseksi.

Keittämisen jälkeen rouskut voi säilöä suolaamalla tai pakastamalla, ne voi marinoida tai niistä voi valmistaa erilaisia pikkelssejä. Toki rouskuista voi valmistaa herkullisia sieniruokia heti ryöppäyksen jälkeenkin.

rouskut

Käytä rouskuja ainakin näihin ruokiin

Rouskut sopivat esimerkiksi perinteiseen sienisalaattiin, sienikastikkeeseen, sienikeittoon. Rouskuja voi myös lisätä jauhelihamureke- tai lihapullataikinaan, kaalilaatikkoon, kaalikääryleiden täytteeksi tai niitä voi kokeilla pizzan päällä tai patonkien täytteenä.

Pinaatti-haaparouskupannukakku, perinteinen sienipiirakka tai astetta tuhdimpi hapankaali-sienipiirakka ovat helppoja ja maukkaita iltapaloja tai kahvipöydän herkullisia suolaisia tarjottavia. Jos saat käsiisi sikurirouskuja, tee siitä levitettä leivän päälle.

Lue lisää: Rouskut ovat syksyn sieniherkkua

sienipiirakka

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sienten ryöppäys: Mitä ryöpätään, miten ja miksi? Katso vinkit ja onnistut!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.