Ruoka

Sipulin pilkkominen onnistuu ilman kyyneliä – ota haltuun kolme eri tyyliä

Sipulin pilkkominen saattaa ärsyttää ja haastaa kotikokin. Kyyneleet valuvat ja kuori ei irtoa. Yhdellä nerokkaalla niksillä taltutat kyyneleet ja teet nättiä silppua hetkessä.

Sipulin pilkkominen ilman kyyneliä voi olla haastavaa, jos kotona perusvälineet eivät ole kunnossa. Sipulin saa hienonnettua parhaiten, kun keittiöstä löytyy terävä veitsi ja todella tukeva leikkuulauta. Jos haluat tehdä leikkaamissoperaation ilman itkemistä, siihenkin löytyy apua kotoa. Mitään ”uimalasiniksejä” ei tarvita.

Sipulin pilkkominen ilman kyyneleitä

Kotikokkeja saattaa ärsyttää sipulin pilkkomisessa sipuleista lähtevät ”kaasut”, jotka saavat kyyneleet ja nenän valumaan. Kokonainen sipuli ei itketä. Kun sipulin halkaisee tai sitä leikkaa pienemmäksi, sipulin rikkipitoiset yhdisteet lähtevät liikkeelle ja kyynelnesteet reagoivat. Kyyneleet voi estää sillä, että laittaa sipulit hetkeksi jääveteen tai pakastimeen viilenemään.

”Kaikilla entsyymeillä on optimilämpötilansa, ja kun lämpötilaa lasketaan, entsyymien toiminta hidastuu. Siispä sipulit pakastimeen tai jääveteen runsaaksi puoleksi tunniksi. Kylmässä kohmettunut entsyymi ei juuri ehdi pilkkoa molekyylejä ennen kuin terävä veitsi on tehnyt tehtävänsä. Ja veitsen on syytä olla hyvin terävä”, kerrotaan professori Anu Hopian kirjassa Kemiaa keittiössä (2008).

Sipulin leikkaaminen kolmella tavalla

1. Sipulin pilkkominen perinteisellä tyylillä

Sipulilla on pää ja tupsuinen kanta. Jätä kanta paikoilleen ja leikkaa pääty irti. Halkaise sipuli kannan keskeltä.

Kuori sipuli, mutta älä ylikuori. Ylikuoriminen on vain turhaa ruokahävikkiä. Sipulista ei tarvitse kuoria kun sen ruskea kuori pois, paksumpi kuorikerros heti ruskean kuoren alla on ihan syötävää. Jätä tämäkin kerros paikoilleen. Kasvisten kuorten alla piilee vitamiineja, joten opettele sipulin kuoriminen äläkä ylikuori.

Leikkaa poikittaissuunnassa puolitettuun sipuliin viilto melkein kantaan asti, mutta ei ihan. Näin kanta jää paikoilleen.

Leikkaa nyt ohuita viiltoja 4–6 pitkittäissuunnassa niin pitkälle, että viillot osuvat melkein kantaan, mutta jättäen kannan edelleen ehjäksi. Tämä on tärkeää, sillä kanta pitää sipulin tiukassa paketissa leikatessa. Tässä kohdassa moni kotikokki menee pieleen ja sipuli leviää pitkin pöytää ja pilkkomisesta ei tule mitään.

Viiltelyn jälkeen sipuli on helppo pilkkoa pieneksi silpuksi. Jos haluat todella pientä silppua esimerkiksi punasipulista mätitahnaa varten, leikkaa enemmän viiltoja. Veitsen pitää olla todella terävä.

Tällä tavalla sinulle jää vain kanta ja sipuli on kaunista pientä silppua.

Katso alla olevalta videolta miten sipuli pilkotaan. Ota samalla seurantaan Kotilieden Tiktok.

2. Leikkaa sipulista pitkittäisiä viipaleita

Tämä on helppo tapa. Leikkaa sipulista pääty sekä kanta, halkaise sipuli ja kuori se. Nyt voit leikata puolikkaat pitkittäissuunnassa kauniiksi ohuiksi viipaleiksi.

Pitkittäiset sipuliviipaleet sopivat mainiosti vokkeihin, salaatteihin ja marinoitavaksi.

Sipulin voi halutessaan pilkkoa myös pitkulaiseksi viipaleeksi. Kauniit ohuet viipaleet sopivat esimerkiksi sipulikeittoon tai patoihin. 
Sipulin voi halutessaan pilkkoa myös pitkulaiseksi viipaleeksi. Kauniit ohuet viipaleet sopivat esimerkiksi sipulikeittoon tai patoihin.  Kuva: Sanna Mansikkamäki 

3. Sipulin leikkaaminen koneen avulla

Tämä on nopea ja näppärä tapa, jos haluat todella pienen pientä sipulisilppua. Sipuli kuoritaan ja pilkotaan karkeasti ja laitetaan esimerkiksi pieneen teholeikkuriin.

Tässä tavassa koneen leikkuuterä murskaa sipulin parissa sekunnissa. Monet sanovat, että sipulista tulee kitkerää tällä tavoin murskaamalla, mutta kokeile ja päätä itse sopiiko tapa omaan keittiöösi ja makuusi.

Sipulin voi myös raastaa raastimella, sekin on yleinen tapa kiireiselle kotikokille, joka haluaa sipulin erittäin pieneksi, lähes soseeksi esimerkiksi lasten ruokiin.

Jos tarvitset sipulista pienen pientä lähes sosetta esimerkiksi lasten ruokiin, kokeile murskata sipuli teholeikkurissa tai raastamalla. 
Jos tarvitset sipulista pienen pientä lähes sosetta esimerkiksi lasten ruokiin, kokeile murskata sipuli teholeikkurissa tai raastamalla.  Kuva: Sanna Mansikkamäki 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sipulin pilkkominen onnistuu ilman kyyneliä – ota haltuun kolme eri tyyliä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.