Ruoka

Suklaan sulatus ei ole niin vaikeaa kuin luulet – näin saat aikaan täydellisen suklaasulan

Suklaan sulattaminen on helppoa, mutta vaatii omat niksinsä ja hieman tarkkaavaisuutta. Katso vinkit suklaan sulattamiseen ja käyttöön leivonnassa!

Suklaan sulatus onnistuu mikroaaltouunissa tai vesihauteessa. Sulatettu suklaa maistuu mehevissä suklaakakuissa, ihanissa mousseissa ja suussa sulavissa muffineissa.

Lue myös: Suklaan temperointi

Varo vettä ja palamista suklaata sulattaessa

Suklaa on herkkä raaka-aine. Yli 45 celsiusasteessa sen rakenne ja maku muuttuvat. Suklaa on siksi sulatettava erittäin hellävaraisesti joko mikroaaltouunissa tai vesihauteessa. Kattilassa suklaata ei kannata sulattaa, sillä suklaa palaa todella helposti. Palanutta suklaata ei voi enää pelastaa taikatempuin, vaan sen maku on lopullisesti muuttunut.

Varo suklaata käsitellessäsi myös vettä. Jo pienikin tippa vettä tai vähäinen määrä vesihöyryä muuttaa sulavan massan kokkareiseksi. Kuivaa kaikki astiat, työvälineet ja omat kätesi huolellisesti ennen kuin käsittelet niissä suklaata.

Jos vettä kuitenkin kaikista varotoimista huolimatta eksyy suklaan joukkoon, voit vielä yrittää pelastaa tilanteen. Lisää suklaasulan joukkoon rypsiöljyä teelusikallinen kerrallaan ja sekoita, kunnes suklaa on jälleen sileää. Käytä vain sen verran öljyä, kuin tarvitset.

Voit käytännössä sulattaa mitä tahansa suklaata, mutta leivonta- ja taloussuklaat on suunniteltu erityisesti leivonnaisia ja jälkiruokia varten ja siksi niitä on helpompi työstää ja käsitellä. Oikein sulatettu suklaa on kiiltävää, sileää ja mukavan notkeaa.

suklaan sulattaminen
Suklaan sulattaminen on helppoa, mutta vaatii tarkkuutta. Suklaa on herkkä sekä vedelle että liialle kuumuudelle. Kuva: Mirva Kakko

Suklaaherkkuja sulatetusta suklaasta

Sulatettua suklaata käytetään muun muassa kuorrutuksiin, koristeisiin ja kastikkeisiin. Sulatetusta suklaasta loihdit hurmaavat suklaakakut, mehevät muffinssit, suussa sulavat mousset ja muut iki-ihanat suklaaherkut.

Poimi alta vinkkejä ja reseptejä.

Lue myös Anna.fi: Suussa sulavat suklaareseptit

Kolme tapaa suklaan sulatukseen

1. Suklaan sulatus vesihauteessa 

Suklaan sulatus vesihauteessa ei ole ollenkaan niin vaikeaa kuin miltä se kuulostaa. Tarvitset vain kattilan, kulhon, vettä ja tietysti suklaata. 

Laita pienehkön kattilan pohjalle vettä ja kuumenna se kiehuvaksi. Kun vesi kiehuu, siirrä kattila levyltä tai vaihtoehtoisesti ota lämpö pois tai vähennä minimiin. Vesi ei enää tässä vaiheessa saa kiehua, jotta suklaan joukkoon ei pääse vesihöyryä. 

Nosta kattilan päälle sen reunoja suurempi pyöreäpohjainen lasi- tai teräskulho niin, ettei kulhon pohja kosketa vettä. Paloittele suklaa saman kokoisiksi paloiksi kulhoon ja anna sen sulaa hiljalleen välillä sekoittaen, kunnes suklaa on kokonaan sulanut. 

Ole tarkka! Jos suklaan joukkoon päätyy pienikin pisara vettä tai vesihöyryä kattilasta, suklaa sakeutuu kokkareiseksi ja sitä on hankala saada enää sulatetuksi.

2. Suklaan sulatus mikroaaltouunissa 

Suklaan sulattaminen käy kätevästi myös mikroaaltouunissa. Paloittele suklaa mikron kestävään astiaan mahdollisimman saman kokoisiksi paloiksi. Käytä mietoa lämpöä ja sekoita seosta noin 15 sekunnin välein, sillä liika kuumuus polttaa ja sakeuttaa suklaan pilalle. Tarkkaile suklaan sulamista ja vähennä tai lisää sulatusaikaa tarvittaessa.

Jos pakkauksessa on sulatusohje, noudata sitä, sillä erilaiset suklaat käyttäytyvät lämmitettäessä eri tavoin. Pääsääntöisesti esimerkiksi 200 grammaa tummaa taloussuklaata sulaa 700 watin mikroaaltouunissa puolella teholla noin kahdessa tai kolmessa minuutissa. Maitosuklaa ja valkosuklaa ovat tummaa suklaata herkkähipiäisempiä ja ne sakeutuvat jo 40-45 asteen lämpötilassa. Käytä maito- ja valkosuklaan sulatukseen alhaisinta tehoa ja pidennä tarvittaessa sulatusaikaa. 

3. Suklaan sulattaminen kattilassa

Kattilassa suklaan sulatus onnistuu kerman, voin, alkoholitilkan tai vaikka maidon tai kahvin kera. Ne notkistavat suklaasulan, jolloin saat aikaiseksi esimerkiksi ihania suklaakastikkeita. Itsekseen suklaata ei kannata sulattaa kattilassa, sillä se palaa kovin herkästi.

Kerman kanssa sulatetusta suklaasta saa ihanan suklaafonduen, joka voidaan tarjota vaikkapa mansikoiden tai lohkottujen hedelmien kuten päärynän, omenan, persikan, nektariinin, appelsiinin, banaanin tai ananaksen kanssa. Fonduen voi sulattaa tummasta suklaasta, maitosuklaasta tai valkoisesta suklaasta. Mausteeksi käy esimerkiksi chili tai kahvi.

suklaakastike
Sulatettu sukkaa taipuu vaikka kastikkeeksi lettujen päälle. Tilkka kermaa tai kookosmaitoa notkistaa suklaasulan juoksevaksi. Kuva. Anton Reenpää

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suklaan sulatus ei ole niin vaikeaa kuin luulet – näin saat aikaan täydellisen suklaasulan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.