Ruoka

Uuniperuna on maistuva lounas ja suosittu vierastarjottava – kurkkaa herkullisimmat uunipottujen täytteet

Uuniperuna on mitä mainioin ruoka: maukas, vaivaton ja erilaisilla täytteillä helposti sekä lähes rajattomasti muunneltava.

Uuniperuna onnistuu, kun valitset huolella perunalajikkeen. Parhaat uuniperunat syntyvät jauhoisista perunoista, esimerkiksi  suurista, punakuorisista Rosamundista. Yhtä hyvin pienemmät jauhoiset perunalajikkeet sopivat uuniperunoiksi. Perunat voi kypsentää uunissa joko folioon kääräistynä tai sellaisenaan öljyllä voideltuna. Perunoiden kypsyessä ehtii hyvin sekoitella täytteen jos toisenkin.

Uuniperunan perusohje on helppo. Perunat pestään huolella ja niiden pintaan tehdään ristiviilto terävällä veitsellä.  Perunat voi kypsentää leivinpaperiin tai folioon käärittynä, suolapedillä tai oliiviöljyllä voideltuna. Kypsennä perunat 200-asteisessa uunissa. Aikaa kuluu perunan koosta riippuen 45 minuutista reiluun tuntin.

Lue myös: ”Eivätkö lapset enää saa perunaa?” Ruokatoimittaja kauhistui ja kokosi parhaat perunareseptit kirjaksi

Uuniperunan täytteet

1. Kylmäsavulohitäyte uuniperunalle

Muhevaksi kypsennetty uuniperuna voidaan leikata kahtia ja kovertaa tyhjäksi kuoristaan. Sitten se täytetään uudelleen muhennetulla, ranskankermalla ja juustolla maustetulla sisuksellaan ja tarjotaan pikaisesti uunissa kuorrutettuna. Muhevan uuniperunan täyte sekoitetaan tuorejuustosta, kylmäsavulohesta ja ruohosipulista.

Lohitäyte uuniperunalle

Katso ohje: Kylmäsavulohitäyte uuniperunalle

2. Uuniperuna tonnikalatäytteellä

Kiireisen kokin uuniperuna valmistuu mikroaaltouunissa. Perunat pestään, kuivataan, pistellään haarukalla ja laitetaan mikronkestävälle lautaselle tai vuokaan. Perunoita kypsennetään  mikroaaltouunissa täydellä teholla (600–700 W). Kypsyminen kestää perunan koosta riippuen noin 12–15 minuuttia. Uuniperunoiden täyte sekoitetaan maidolla notkistetusta tuorejuustosta, tonnikalasta ja purjosta.

Uuniperuna tonnikalatäytteellä

Katso ohje: Tonnikalatäyte uuniperunoille

3. Uuniperunan anjovistäyte

Jääkylmä ja tulikuuma yhdistyvät jännittävästi tässä perunaruoassa. Jäinen anjovishile sulaa uuniperunan päällä herkullisen kermaiseksi, suolaisen hapanimeläksi kastikkeeksi. Kohmeisena kuumien perunoiden kanssa tarjottavan anjovishileen voi pyöräyttää hyvissä ajoin pakastimeen.  Ota anjovishilerasia pakastimesta noin 20 minuuttia ennen perunoiden tarjoamista. Tarjoa täyte lusikalla tai jäätelökauhalla muovattuna pallona uuniperunoiden ja punasipulisilpun kera.

Uuniperuna ja anjovistäyte

Katso ohje: Anjovishile uuniperunoille

4. Uuniperuna savuporotäytteellä

Kermaviilillä, smetanalla tai ranskankermalla notkistettu piparjuurituorejuusto taipuu niin savulohen kuin poron kylmäsavupaistiviipaleiden kanssa mainiosti uuniperunoiden täytteeksi. Lisää makua täytteeseen tuovat punasipuli ja kevätsipuli. Jos halut jouksevamman perunan täytteen, voit tehdä sen maustamalla ranskankerman tai kermaviilin raastetulla piparjuurella ja lisäämällä joukkoon hienoksi leikatut poron kylmäsavupaistiviipaleet sekä punasipulin.

Täytetty uuniperuna

Katso ohje: Savuporotäyte

Lue myös Anna.fi: Peruna-sinihomejuustogratiini vie kielen

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uuniperuna on maistuva lounas ja suosittu vierastarjottava – kurkkaa herkullisimmat uunipottujen täytteet

Tietäjä

Ei missään nimessä foliota uuniperunoihin! Tämä on väärinkäsitys joka on säilynyt vuosikymmeniä suomalaisessa ruoanlaitossa. Foliolla valmistuneet potut pysyvät lämpimänä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.